to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:23 | 14.07.2020

Πολιτική

Στην Αθήνα ο Ν. Αναστασιάδης - Συναντήσεις με Κ. Σακελλαροπούλου, Κ. Μητσοτάκη, Αλ. Τσίπρα

Στη σκιά της πρόσφατης απόφασης της Τουρκίας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου


Η επιθετική στάση της Άγκυρας χρήζει συνολικής ευρωπαϊκής απάντησης, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές του δηλώσεις με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μεγαρο Μαξίμου.

Στο πλαίσιο αυτό, «Ελλάδα και Κύπρος συντονιζόμαστε διακηρύσσοντας πως η αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων σημαίνει ώρα για δυναμικότερες αντιδράσεις» πρόσθεσε, συμπληρώντας πως «αποφασισμένη η Ευρώπη θα πρέπει να ετοιμάσει έναν κατάλογο κυρώσεων απέναντι σε μία χώρα που διεκδικεί ρόλο τοπικού ταραχοποιού» στην περιοχή.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως οι δύο χώρες ουδέποτε αρνήθηκαν τον καλόπιστο διάλογο με τη γειτονική χώρα, που όμως - όπως τόνισε - θα πρέπει να βασίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας και όχι στις απειλές.

Αναφερόμενος στο θέμα της Αγίας Σοφίας, χαρακτήρισε «πρωτοφανή, αχρείαστη και μικρόψυχη» την απόφαση του Τούρκου προέδρου, «μία απόφαση που μας πληγώνει ως Έλληνες χριστιανούς Ορθόδοξους, αλλά και ως πολίτες του κόσμου», όπως παρατήρησε. Επισήμανε πάντως πως το θέμα δεν είναι ελληνοτουρκικό, ουτε καν ευρωτουρκικό, αλλά «παγκόσμιο και πανανθρώπινο», προσθέτοντας πως με την «οπισθοδρομική του κίνηση» ο Ερντογάν επιλέγει να κόψει τους δεσμούς της χώρας του με τον δυτικό κόσμο και τις αξίες του.

Η κίνηση αυτή μόνο αδυναμία δηλώνει, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως «η Ιστορία διδάσκει πως η παγκόσμια κληρονομιά δεν μπορεί να γίνεται διελκυστίνδα μεταξύ των λαών».

«Τα μνημεία ταπεινώνουν εκείνους που δεν τα σέβονται και η Αγία Σοφία θα στέκεται πάντα ακλόνητη στη θέση της, με εμβέλεια που απλώνεται πάνω από χώρες και θρησκείες» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε πως «δεν θα επιτρέψουμε να επικρατήσει αυτό που η Τουρκία επιδιώκει, να υποκύψουμε στην πρόκληση για να δημιουργηθεί μια κρίση αχρείαστη. Θα επιχειρήσουμε να δούμε πώς ενεργοποιείται αποτελεσματικότερα η Ε.Ε., θα επικαλεστούμε τις ευαισθησίες των Ευρωπαίων εταίρων, όχι μόνο στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, αλλά και σε αυτό που δεν ανέμενε κανείς από ένα κοσμικό κράτος, τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί»,

Επανέλαβε ότι η Κύπρος επιδιώκει «διάλογο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περοχή». «Δεν προκαλούμε εμείς, αλλά προκαλούμεθα» ανέφερε.

Έκανε λόγο για αποφασιστικότητα της Αθήνας και της Λευκωσίας «να αντιμετωπίσουμε την επιθετικότητα των Τούρκων, όχι μέσα από μία αντίστοιχη πρόκληση, αλλά μέσα από διάλογο, μέσα από μία παρέμβαση της Ευρώπης με ουσία».

Προηγήθηκε η  συνάντηση Αναστασιάδη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο. O N. Αναστασιάδης χαρακτήρισε αποκορύφωμα της τουρκικής προκλητικότητας την απόφαση για μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας και δήλωσε ότι η επιθετικότητα της Τουρκίας με τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, τα όσα συμβαίνουν σε Συρία και Ιράκ, το παράνομο μνημόνιο με τη Λιβύη αλλά και οι απειλές για σφετερισμό της ελληνικής ΑΟΖ καταδικάζονται από σύσσωμη την ανθρωπότητα.

«Η στάση τη Τουρκίας αντιβαίνει σε όλες τις αρχές και αξίες της ΕΕ και στις υποχρεώσεις ενός κράτους» σημείωσε ο Κύπριος πρόεδρος και πρόσθεσε ότι η επίσκεψη του στην Αθήνα σηματοδοτεί την βούληση συντονισμού και συνεργασίας των δυο χωρών για επίτευξη του κοινού στόχου που δεν είναι άλλος από την επικράτηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της καλής γειτονίας.

Βούληση συντονισμού και συνεργασίας

Το απόγευμα ο κ. Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, στις 19:00 στο ξενοδοχείο Athens Plaza.

Κατά τις συναντήσεις του στην Αθήνα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Κούσιος, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Κυριάκος Κενεβέζος και ο Διευθυντής Του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Κούρος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)