to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:42 | 22.04.2019

Πολιτική

Στην Αθήνα η Λουτσιάνα Καστελίνα

Στην Αθήνα έφτασε η εμβληματική μορφή της Αριστεράς, υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Λουτσιάνα Καστελίνα


Στην Αθήνα έφτασε η εμβληματική μορφή της ιταλικής -και όχι μόνο- Αριστεράς, υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Λουτσιάνα Καστελίνα, για τη σημερινή παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου στο ΣΕΦ.

Την υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές, Πάνος Λάμπρου και Όλγα Νάσση, καθώς και στελέχη του κόμματος.

«Κάθε φορά που επιστρέφω στην Ελλάδα, είναι σαν να έρχομαι στο σπίτι μου», ήταν τα πρώτα της λόγια στο αεροδρόμιο. Και με τους συνυποψήφιούς της Πάνος Λάμπρου και Όλγα Νάσση, συμφώνησαν πως στον αγώνα κατά του φασισμού, της μισαλλοδοξίας, της ρητορικής μίσους, δεν περισσεύει κανείς…»

Στο πρόσωπο της Λουτσιάνα Καστελίνα βρίσκεται συμπυκνωμένη η ιστορία και το πνεύμα του μεγάλου κινήματος, όχι μόνον της μεγάλης ιταλικής Αριστεράς, αλλά και των πανευρωπαϊκών αγώνων στις κρίσιμες δεκαετίες του 1960 και του 1970, ίσαμε τις ημέρες μας. Τη θρυλική τούτη μορφή της ευρωπαϊκής Αριστεράς θέλησε να τιμήσει συμβολικά ο ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνοντάς την στο ψηφοδέλτιό του για τις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές της 26ης Μαΐου.

Η Λουτσιάνα Καστελίνα γεννήθηκε στη Ρώμη το 1929. Πτυχιούχος Νομικής, δημοσιογράφος, μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας από το 1947, διευθύντρια, μέχρι το 1961 του εβδομαδιαίου περιοδικού της Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας Νέων Nuova Generazione, και μετέπειτα δημοσιογράφος της εφημερίδας Paese sera. Από το 1964, μέλος της Φεμινιστικής Επιτροπής του ΚΚΙ, πρόεδρος της Ένωσης Ιταλίδων Γυναικών. Το 1969 ιδρύει το περιοδικό Il Manifesto, το οποίο ασκεί κριτική στην ΕΣΣΔ. Γι’ αυτό τον λόγο, διαγράφεται από το ΚΚΙ. Αργότερα, το περιοδικό γίνεται εφημερίδα, και μετά πολιτική οργάνωση (Pdup). Εξελέγη στην ιταλική Βουλή το 1976, και κατόπιν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο οποίο και εκλέγεται μέχρι το 1999. Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για τα Δικαιώματα των Λαών. Είναι επίτιμη πρόεδρος της ARCI και μέλος του προεδρείου του Κόμματος Ιταλική Αριστερά (Sinistra Italiana). Έχει διδάξει στο πανεπιστήμιο της Πίζας, κι έχει συγγράψει πολυάριθμα βιβλία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)