to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:43 | 06.12.2018

Πολιτική

Στην Αθήνα η Σκα Κέλερ για να στηρίξει τους Οικολόγους Πράσινους και την Ελλάδα ενόψει των ευρωεκλογών

Την ανάγκη να συμβαδίσουν η Ευρώπη της οικολογίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δημοκρατίας υπογράμμισε η Γερμανίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων και ηγετικό στέλεχος της ευρωομάδας των Πρασίνων Σκα Κέλερ


Την ανάγκη να συμβαδίσουν η Ευρώπη της οικολογίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δημοκρατίας υπογράμμισε η Γερμανίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων και ηγετικό στέλεχος της ευρωομάδας των Πρασίνων Σκα Κέλερ, η οποία επισκέφθηκε την Αθήνα για την παρουσίαση του «ευρωπαϊκού μανιφέστου» στα στελέχη του κόμματος των Οικολόγων Πρασίνων, ενόψει των ευρωεκλογών.

Η κ. Κέλερ επεσήμανε ότι οι Πράσινοι αυξάνουν τη δύναμη και την επιρροή τους σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, γιατί αποτελούν μια «θετική εναλλακτική λύση» και «δεν παρεκκλίνουν από τις βασικές τους αρχές», τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη «συμβιβασμών» για την σύμπηξη προοδευτικών συμμαχιών στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Έστειλε, μάλιστα, μήνυμα «ενότητας», λέγοντας ότι εκεί που δεν υπάρχουν εσωτερικές αντιπαλότητες οι δυνάμεις των οικολόγων δυναμώνουν.

Όπως και οι περισσότεροι παρόντες στη συζήτηση, η Σκα Κέλερ εξέφρασε τον προβληματισμό της για την άνοδο των ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη, αλλά σημείωσε επίσης ότι εύκολα «ξεφούσκωσε» η άνοδος του Βίλντερς στην Ολλανδία και η δυναμική των ακροδεξιών στη Σουηδία. Αν και «πρέπει να επαγρυπνούμε, εμείς έχουμε το δικό μας όραμα και οι θέσεις μας δεν προσδιορίζονται από την ακροδεξιά» είπε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

«Η κ. Κέλερ είναι η πιο δραστήρια ευρωβουλευτής των Πρασίνων και είναι εκείνη που στάθηκε πάντα δίπλα στην Ελλάδα στην περίοδο της κρίσης» δήλωσε ο πρώην υπουργός και στέλεχος των Οικολόγων Πρασίνων, Γιάννης Τσιρώνης.

Αναπτύσσοντας τις θέσεις του «μανιφέστου», που υιοθέτησε το συνέδριο των Ευρωπαίων Πρασίνων στο Βερολίνο τον Νοέμβριο ενόψει των ευρωεκλογών, η κ. Κέλερ τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει βγει μπροστά στις προκλήσεις της «κλιματικής αλλαγής», η οποία έχει σοβαρότερες συνέπειες στους ασθενέστερους. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν φέτος και την Ελλάδα.

Αναφερόμενη στην ανάγκη της «κοινωνικής διάστασης» στην ΕΕ, μίλησε για αύξηση της φτώχειας και των ανισοτήτων εξ αιτίας των πολιτικών λιτότητας τόσο εντός των κρατών αλλά και μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ και σημείωσε ότι οι γερμανοί πράσινοι ήταν σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας κατά της λιτότητας.

Ως προς τη «δημοκρατική διάσταση», είπε ότι το κράτος δικαίου βρίσκεται σε κίνδυνο σε χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, ενώ και η Αυστρία παρουσιάζει προβλήματα, επισημαίνοντας ότι τα υποψήφια προς ένταξη κράτη ελέγχονται με συγκεκριμένα κριτήρια ώσπου να ενταχθούν ενώ μετά όχι, γι’ αυτό χρειαζόμαστε νέα μέσα ελέγχου.

Ειδικά για τη δημοκρατική λειτουργία των ευρωπαϊκών οργάνων, υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη να επιλυθεί το θέμα της λειτουργίας του Συμβουλίου, στο οποίο «δεν ξέρουμε τι ψηφίζει ποιος», ούτε καν οι ευρωβουλευτές του ίδιου του κράτους. Έθεσε επίσης και το θέμα της διαφανέστερης λειτουργίας των λόμπι, φέρνοντας ως θετικό παράδειγμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία δημοσιοποιεί τις συναντήσεις των εκπροσώπων της με τα λόμπι.

Ερωτηθείσα με αφορμή πρόσφατη επίσκεψη των Οικολόγων Πρασίνων στην Τουρκία, είπε ότι οι Τούρκοι Πράσινοι είναι πολύ σημαντική ομάδα και εμποδίστηκαν να φτάσουν στο συνέδριο του Βερολίνου. Είμαστε σε επαφή μαζί τους, πρόσθεσε, και προσπαθούμε να τους στηρίξουμε, να επισκεφθούμε κρατούμενους, κάτι που δεν είναι εύκολο, για να συνοψίσει ότι «πρέπει να στηρίξουμε τις δημοκρατικές δυνάμεις και να μην διακόψουμε τις επαφές με την Τουρκία».

Για την εξέγερση των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία, η Σκα Κέλερ επεσήμανε ότι αφ' ενός ο Μακρόν μειώνει τους φόρους για τους πλούσιους αφ' ετέρου εκπλήσσεται που τα χαμηλότερα στρώματα εξεγείρονται όταν σ' αυτούς αυξάνει τη φορολογία. Από την άλλη πλευρά, τόνισε ότι και τα «κίτρινα γιλέκα» δεν φαίνεται να έχουν καθαρές θέσεις για το τι θέλουν.

Ο κ. Τσιρώνης παίρνοντας τον λόγο υπενθύμισε δύο ιστορικές συνθήκες του Μεσοπολέμου με τις οποίες υπάρχουν αντιστοιχίες σήμερα, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για την άνοδο της ακροδεξιάς. Μίλησε αφ' ενός για την αδυναμία διακυβέρνησης, έναντι της οποίας προβάλλεται ο ισχυρός ηγέτης και για τον ρόλο των μειονοτήτων/ μεταναστών, έναντι των οποίων καλλιεργείται ο φόβος και η μισαλλοδοξία.

Για τον κίνδυνο ανόδου των ακροδεξιών κινημάτων, καθώς πλησιάζουν οι ευρωεκλογές, μίλησε και το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς, σημειώνοντας ότι το δημοσκοπικό άθροισμα των τριών ακροδεξιών ευρωπαϊκών ομάδων στο ΕΚ υπερέχει αυτού των σοσιαλιστών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)