to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:40 | 27.10.2015

Κοινωνία

Στην Αθήνα το 19ο συνέδριο της ILGA-Europe

Η πανευρωπαϊκή ομπρέλα των LGBTI (lesbian, gay, trans, bi, intersex – λεσβιών, γκέι, διεμφυλικών, αμφισεξουαλικών και μεσοφυλικών) οργανώσεων, ILGA – Europe (οργάνωση θεσμικά αναγνωρισμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης με πάνω από 420 οργανώσεις - μέλη σε όλη την Ευρώπη), διοργανώνει το ετήσιο συνέδριό της στην Αθήνα από αύριο έως και το Σάββατο.


Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Ε.Ε., αλλά και πρεσβειών κρατών–μελών της Ε.Ε. στην Αθήνα, ενώ συμμετέχουν περισσότεροι/ες από 450 ακτιβιστές/ριες και πολιτικοί, από 53 ευρωπαϊκές χώρες.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια πολιτική εκδήλωση των LGBTI (λεσβιών, γκέι, αμφιφυλόφιλων, τρανς, μεσοφυλικών) στην Ευρώπη.

Ο συντονισμός της διοργάνωσης του συνεδρίου στην Ελλάδα πραγματοποιείται από την ΟΛΚΕ (Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας) σε συνεργασία με άλλες LGBTI οργανώσεις και ομάδες της χώρας.

Στην τοπική οργανωτική επιτροπή συμμετέχουν τόσο LGBTI οργανώσεις (ΣΥΔ, Queer Trans, Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, Ομοφοβία και Τρανσφοβία στην Εκπαίδευση, ΛΟΑΤ ΑμεΑ, Athens Pride, Thessaloniki Pride), οργανώσεις που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και παροχή υπηρεσιών σε ευάλωτους πληθυσμούς (Praksis), ο σύλλογος οροθετικών Ελλάδας – άνθρωποι και HIV (Θετική Φωνή), καθώς και εθελοντές που συμμετείχαν ενεργά στους Ολυμπιακούς Αγώνες Αθήνα 2004 και Παγκόσμιους Αγώνες των Special Olympics 2011.

Το κεντρικό θέμα του συνεδρίου είναι «Πολλές φωνές, ένα κίνημα - Μαζί, κινητοποιούμαστε για μια δίκαιη κοινωνία» (Many voices, One movement - Together, mobilised for a just society).

Η εισαγωγή της πιο προηγμένης σε ευρωπαϊκό επίπεδο νομοθεσίας για τα δικαιώματα των τρανς και μεσοφυλικών (intersex) στη Μάλτα και η συντριπτική νίκη τού «ναι» στο δημοψήφισμα για την ισότητα στον γάμο στην Ιρλανδία είναι μερικά μόνο παραδείγματα από τα επιτεύγματα για τους/τις LGBTI που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2015.

Αυτές οι επιτυχίες είναι δυνατές μόνο σε χώρες όπου υπάρχει επαρκής πολιτική και κοινωνική στήριξη.

Φέτος οι σύνεδροι θα συζητήσουν αναλυτικά και θα εξετάσουν προσεκτικά πώς το κίνημα των LGBTI μπορεί να αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη, κινητοποιώντας ακόμη περισσότερους ανθρώπους που διεκδικούν την ισότητα και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πώς μπορεί να οικοδομήσει ισχυρότερες, ευρύτερες και ποικιλόμορφες συμμαχίες, και τελικά να κερδίσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης.

Η διοργάνωση του συνεδρίου στην Αθήνα είναι ιδιαίτερα επίκαιρη. Αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για να αναζωπυρωθεί η συζήτηση σχετικά με τα δικαιώματα των LGBTI στην Ελλάδα. Μετά την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2013, η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει (Ιούνιος 2015), την πρόθεσή της να τροποποιήσει τη νομοθεσία που αφορά το σύμφωνο συμβίωσης και να συμπεριλάβει και τα ζευγάρια του ιδίου φύλου.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί δημόσια συζήτηση ((Παρασκευή, 14.30-16.00) σχετικά με τα δικαιώματα των LGBTI, όπου θα συμμετέχουν οι αρχηγοί των δημοκρατικών πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο ελληνικό κοινοβούλιο, ενώ θα δοθεί η ευκαιρία για παρέμβαση και των κομμάτων εκτός κοινοβουλίου.

tags: LGBT

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)