to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:38 | 09.04.2015

Πολιτική

Στην Επιτροπή της Βουλής το ν/σ για τον εκδημοκρατισμό της διοίκησης - Νέες επιθέσεις ΝΔ & ΠΑΣΟΚ κατά Κατρούγκαλου

Το νομοσχέδιο για τον «εκδημοκρατισμό της διοίκησης, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την αποκατάσταση των αδικιών» κατατέθηκε στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής - Σύμπνοια και συμπαιγνία της ΝΔ με τα μήντια κατήγγειλε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, με αφορμή την ανακίνηση του θέματος Κατρούγκαλου κατά την συζήτηση


(φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας)
 

 

Συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τη επιστροφή στο δημόσιο των απολυμένων και υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα. Στα αξιοσημείωτα, η προσχηματική αποχώρηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (διαβάστε αναλυτικά). Σύμπνοια και συμπαιγνία της ΝΔ με τα μήντια κατήγγειλε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, με αφορμή την ανακίνηση του θέματος Κατρούγκαλου κατά την συζήτηση στην Επιτροπή. Η κυβέρνηση κάλυψε πλήρως τον Αναπληρωτή Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργο Κατρούγκαλο.

 Την αποπομπή του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξακολουθεί να ζητεί η ΝΔ. Ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πλακιωτάκης υποστήριξε ότι οι απαντήσεις του κ. Κατρούγκαλου «για την προφανή σύγκρουση συμφέροντος στο πρόσωπό του, η οποία προκύπτει από τις πρόσφατες αποκαλύψεις, ήταν για ακόμη μια φορά ανεπαρκέστατες».

«Πρέπει όταν ακούμε τους υποκριτές και τους φαύλους να μπορούμε να διακρίνουμε την υποκρισία και την φαυλότητα», σχολίασε ο Γ. Κατρούγκαλος, επισημαίνοντας: «Ως δικηγόρος υπερασπίσθηκα αυτό που θεωρούσα ορθό και στα δικαστήρια και στο δρόμο. Αυτό ονομάζεται δικαστικός αγώνας υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Δεν αποτελεί σύγκρουση συμφερόντων το να κρατά κανείς την ίδια πολιτική στάση με αυτή που είχε πριν κατέβει στον πολιτικό στίβο».

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης η επίθεση που δέχθηκε δεν είναι προσωπική, αλλά έχει στόχο την κυβέρνηση, καθώς θέλει να της στερήσει το ηθικό πλεονέκτημα. «Η αρχική βρομιά ότι είχα να περιμένω οικονομικό όφελος κατέρρευσε», τόνισε, κάνοντας λόγο για κατηγορία «παντελώς αστήρικτη, κατασκευασμένη από τα χαλκεία της διαπλοκής». «Πάντα το έβλεπα ως συνέχεια της πολιτικής μου δράσης. Αν με ενδιέφεραν τα χρήματα θα έμενα στην  Ευρωβουλή, όπου θα μπορούσα και να έχω δικηγορική δράση», είπε.

Το νομοσχεδιο

Περίπου 15.000 προσλήψεις, θα πραγματοποιηθούν εντός του 2015 στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της αυτοδιοίκησης και των ελεγκτικών μηχανισμών. Στις προσλήψεις θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι περίπου 3.900 επαναπροσλήψεις των απολυμένων, λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, το νομοσχέδιο εισάγει μέτρα εκδημοκρατισμού και εξορθολογισμού της διοίκησης και, ειδικότερα μέτρα που αφορούν στις σχέσεις κράτους και κοινωνίας, όπως η επαναρύθμιση, σύμφωνα με το Σύνταγμα, του θεσμού της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών, ούτως ώστε να μην χρησιμοποιείται ως απεργοσπαστικός μηχανισμός. Επιδιώκεται επίσης ο εξορθολογισμός του πειθαρχικού δικαίου ενώ καθιερώνονται ή επεκτείνονται δικαιώματα των πολιτών στις καθημερινές συναλλαγές τους με την διοίκηση και εισάγονται μέτρα επιτάχυνσης των διαδικασιών και καταπολέμησης της γραφειοκρατίας, ιδίως με θεσμούς και διαδικασίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Επίσης με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου παύει να υφίσταται στο εσωτερικό της δημόσιας διοίκησης ο δυισμός μεταξύ των μονίμων υπαλλήλων και των υπαλλήλων με σχέση αορίστου δικαίου αορίστου χρόνου που παραβίαζε συστηματικά τις σχετικές επιταγές του άρθρου 103 του Συντάγματος για σταθερές και μόνιμες θέσεις εργασίας στο δημόσιο για όσους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Το μέτρο αυτό δεν έχει κανένα μισθολογικό κόστος, αντίθετα συντελεί, όπως αναφέρεται, στον εξορθολογισμό της διοίκησης, διευκολύνοντας τον θεσμό της κινητικότητας.

Στο νομοσχέδιο έχει περιληφθεί κεφάλαιο «αποκατάσταση αδικιών-επαναφορά προσωπικού-κινητικότητα» με το οποίο επανασυστήνονται υπηρεσίες και κλάδοι που είχαν καταργηθεί, χωρίς να έχει προηγηθεί διαδικασία αξιολόγησης, και το προσωπικό που τους στελέχωνε. Καθιερώνει επίσης μια διαδικασία κινητικότητας, ούτως ώστε να καλύπτονται οι άμεσες ανάγκες του δημοσίου, τόσο από το προσωπικό αυτό, όσο και από αδιόριστους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ.

Περιλαμβάνονται επίσης ρυθμίσεις αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ιδίως επί θεμάτων του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και του Εθνικού Τυπογραφείου.

Στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου αναφέρεται ότι για την επαναφορά προσωπικού στην υπηρεσία, το εκτιμώμενο κόστος θα ανέλθει στο ποσό των 72.000.000 περίπου ετησίως, σύμφωνα με το επισπεύδον υπουργείο.

Δείτε εδώ όλες τις διατάξεις του νομοσχςδίου όπως κατατέθηκε.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)