to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:27 | 06.04.2015

Πολιτική

Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ' (ενημέρωση)

Ξεκίνησε η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την κατάργηση των φυλακών Τύπου Γ' και τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος - Η συζήτηση θα συνεχιστει τη Μ. Τετάρτη - Θα καταψηφίσει η ΝΔ το νομοσχέδιο - Κατατέθηκαν οι τροπολογίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση κουκουλονόμου και εγγυήσεις στη λήψη DNA - Το δημοσίευμα ενημερώνεται περιοδικά με τις σημαντικότερες τοποθετήσεις


Το υπουργείο Δικαιοσύνης επισημαίνει ότι η Ελλάδα τείνει να καταστεί η χειρότερη χώρα στην Ευρώπη ως προς τις συνθήκες κράτησης, τις οποίες χαρακτηρίζει "δραματικές". Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος επισημαίνει ότι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εκκρεμούν ήδη 191 υποθέσεις με κατηγορίες κατά της Ελλάδας για τις άθλιες συνθήκες κράτησης στις φυλακές από τις οποίες κάποιες θα είναι και καταδικαστικές. 

Δείτε όλο το νομοσχέδιο εδώ

Την ίδια ώρα  η αξιωματική αντιπολίτευση  κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «κάνει ρουσφέτι σε τρομοκράτες και εγκληματίες» με το νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄, η επεξεργασία του οποίου ξεκίνησε ήδη στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ενημέρωση:

16:44 Ο υπουργός Ν. Παρασκευόπουλος ανέφερε ότι «Είναι δύσκολη η κατάσταση και πρέπει να μην υπάρξουν καθυστερήσεις», απαντώντας σε αίτημα της ΝΔ να δοθεί περισσότερος χρόνος για συζήτηση για ψήφιση.

Όπως εξήγησε, η αποσυμφόρηση των φυλακών είναι ένα θέμα που επείγει, τονίζοντας ότι η χώρα μας είναι εκτεθειμένη και υπόλογη έναντι των διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών για τις συνθήκες που επικρατούν στα ελληνικά σωφρονιστικά καταστήματα. Όπως είπε χαρακτηριστικά «οι προβληματικές καταστάσεις αφορούν και απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση κρατουμένων» και δήλωσε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι «να διορθωθούν οι κακές συνθήκες και να ξεφύγουμε από το πρόβλημα της συμφόρησης». 

Νωρίτερα, για «ανάσα ανθρωπιάς, δικαίου και εξορθολογισμού του σωφρονιστικού συστήματος», έκανε λόγο η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, η οποία δήλωσε υπερήφανη και ανακουφισμένη για το νομοσχέδιο γιατί όπως είπε «έχουμε νοιώσει ντροπή όσοι έχουμε αντικρίσει τους στοιβαγμένους στα υπόγεια του ψυχιατρείου ή του νοσοκομείου των φυλακών», ενώ αποστάσεις σε επιμέρους ρυθμίσεις έλαβε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Ν. Μαυραγάνης ο οποίος δήλωσε ότι το κόμμα του διαφωνεί με τις διατάξεις που αφορούν την πρόωρη υπό όρους απόλυση κρατουμένων και την ευνοϊκή επιμέτρηση της εκτιούμενης ποινής σε συγκεκριμένες κατηγορίες κρατουμένων. Ωστόσο οι ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν επί της αρχής το νομοσχέδιο.

Το Ποτάμι εξέφρασε δια του Ι. Φωτήλα τις «σοβαρές επιφυλάξεις για τις αλλαγές που φέρνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο». Και δήλωσε ότι αναμένει περισσότερες διευκρινίσεις, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να δεχθούμε οριζόντιες αποφυλακίσεις κρατουμένων με μόνο κριτήριο την ηλικία τους και λόγους υγείας, χωρίς να αξιολογείται με κανένα τρόπο η προσωπικότητα του δράστη». Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε η Χ.Α., το ΚΚΕ και το ΠαΣοΚ. 

15:20 Ο εισηγητής της ΝΔ  Βασίλης Κικίλιας έκανε λόγο για «νομοσχέδιο-ρουσφέτι της κυβέρνησης στους τρομοκράτες και στους εγκληματίες» και τόνισε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να στηρίξει και να ψηφίσει.

«Να είναι η αντιπολίτευση πολύ προσεκτική όταν μιλά για "ρουσφέτια προς όφελος τρομοκρατών"», απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης. Υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο επεσήμανε ότι θα ωφεληθούν πολλοί κρατούμενοι και επισήμανε πως οι ρυθμίσεις για τους βαθμούς αναπηρίας «δεν έχουν ονοματεπώνυμο». Η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ' δεν σημαίνει ότι δεν θα διαθέτουμε φυλακές με αυξημένα μέτρα ασφαλείας, υπογράμμισε από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, σημειώνοντας πως «η μεταβολή δεν συνεπάγεται λιγότερη ασφάλεια, αλλά μεγαλύτερη». 

«Χρειάστηκε ένα ολόκληρο νομοθέτημα, ώστε να εξυπηρετηθούν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι ειδικές ανάγκες των μελών και των φίλων και συνεργατών της οικογένειας Ξηρού» επέμεινε ο κ. Κικίλιας, κάνοντας λόγο για «φωτογραφικές περιπτώσεις» επειδή, όπως είπε, εξομοιώνονται οι κρατούμενοι με  67% αναπηρία με τους έχοντες 50% αναπηρία και αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης».

13:30 Τροπολογίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση κουκουλονόμου και εγγυήσεις στη λήψη DNA

Κατατέθηκαν στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για το σχέδιο νόμου με τίτλο «Μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση των καταστημάτων κράτησης Γ’ τύπου και άλλες διατάξεις». (διαβάστε τις τροπολογίες εδώ)

13:00 Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Νίκος Μαυραγάνης δήλωσε ότι το κόμμα του διαφωνεί σε δύο διατάξεις, που αφορούν την πρόωρη υπό όρους απολύσεις και την ευνοϊκή επιμέτρηση της εκτιούμενης ποινής, σε συγκεκριμένες κατηγορίες κρατουμένων.
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)