to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Στην αντεπίθεση με εργασία, δημόσια αγαθά και φορολόγηση υπερκερδών ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Οπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο ταξικός προσανατολισμός της ΝΔ στοχεύει στην ενίσχυση των ισχυρών από τη μία και στη λεηλασία των μεσαίων από την άλλη


Βάζοντας σε πρώτο πλάνο την ανάγκη προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων, του νερού ως δημόσιου αγαθού αλλά και τη μείωση της έμμεσης φορολογίας προκειμένου να ανασάνουν μισθωτοί και μεσαία τάξη, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ξεκινά τη νέα προεκλογική του εκστρατεία με στόχο την ανατροπή των συσχετισμών της 21ης Μαΐου. Χθες, κατά την επίσκεψή του σε εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ στο Κερατσίνι, ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε με τους εργαζόμενους και έθεσε επί τάπητος τις προγραμματικές προτεραιότητες του κόμματος, ασκώντας παράλληλα σφοδρή κριτική στη Νέα Δημοκρατία. Χαρακτήρισε κρίσιμες τις δεύτερες κάλπες, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτό που θα κριθεί στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση δεν είναι γενικώς κόμματα και πρόσωπα, αλλά οι ζωές των πολιτών. Άλλωστε, πρόκειται για μια νέα κάλπη, με τη Νέα Δημοκρατία να έχει δώσει συγκεκριμένα δείγματα γραφής για τον προσανατολισμό της όλα αυτά τα χρόνια.

Οπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ο ταξικός προσανατολισμός της Ν.Δ. στοχεύει στην ενίσχυση των ισχυρών από τη μία και στη λεηλασία των ευάλωτων και μεσαίων στρωμάτων από την άλλη. Σε αυτές τις συνθήκες, εκτίμησε πως η Πειραιώς και ο προπαγανδιστικός της μηχανισμός επιδιώκουν τον κατακερματισμό των κομμάτων στην αντιπολίτευση με στόχο να αποτρέψουν την προοπτική ισχυροποίησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «Κινδυνεύει να έχει έναν ισχυρό αντίπαλο, που θα τον κοιτάει στα μάτια για να μην εφαρμόσει ένα πρόγραμμα λεηλασίας και επέλασης στον δημόσιο πλούτο και στα δικαιώματα των εργαζόμενων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το νερό είναι δημόσιο αγαθό

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μίλησε για την ανάγκη να παραμείνει το νερό δημόσιο αγαθό. Εξήγησε ότι δεν αποτελεί ιδεοληψία της Αριστεράς η διατήρηση των δημόσιων αγαθών, ξεκαθαρίζοντας ότι η προστασία τους αποτελεί μία εκ των βασικών διαφορών ανάμεσα στο πρόγραμμα της Ν.Δ. και σε αυτό του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχουν κάποια αγαθά που πρέπει να είναι υπό δημόσιο έλεγχο. Δεν πουλιούνται και δεν αγοράζονται όλα σ’ αυτή τη ζωή» τόνισε μεταξύ άλλων. Υπενθύμισε δε ότι μετά την τραγωδία στα Τέμπη, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε προς ψήφιση τη δημιουργία ρυθμιστικής Αρχής για τα ύδατα, που εκ των πραγμάτων ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίησή τους. Η συγκεκριμένη πολιτική, άλλωστε, έχει αποτύχει πλήρως και σε άλλες χώρες όπου νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις είχαν επιχειρήσει να ιδιωτικοποιήσουν το νερό.

Μιλώντας στους εργαζόμενους, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην τροπολογία που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σχετικά με την επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο στο Δημόσιο, βάσει της απόφασης του ΣτΕ, προκειμένου η εκάστοτε κυβέρνηση να καθορίζει τις πολιτικές τους. Σ’ αυτό το πλαίσιο, προέταξε την ανάγκη να είναι σε γνώση των πολιτών αν το νερό θα παραμείνει δημόσιο αγαθό ή αν θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίησή του, εξηγώντας ότι η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. περιλαμβάνει την κατάργηση της ρυθμιστικής Αρχής.

Την ίδια ώρα, στηλίτευσε το γεγονός ότι εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έχουν υπάρξει προσλήψεις ούτε ενίσχυση της επιχείρησης. Μάλιστα, κατήγγειλε ότι ελλείψει προσωπικού, το δίκτυο δεν συντηρείται, παρόλο που υπάρχουν υπερσύγχρονες υποδομές για τη συντήρηση του.

Η εργασία στο επίκεντρο

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τόνισε ότι κεντρικό διακύβευμα των εκλογών αποτελεί το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων. «Θέλουμε να επαναφέρουμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τον αιτιολογημένο λόγο απόλυσης, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ώστε να αισθάνεται ο εργαζόμενος ότι έχει την Πολιτεία ως αποκούμπι για να εφαρμόζονται η εργασιακή νομιμότητα και κανονικότητα, για να υπάρχουν όρια ασφαλείας στην εργασία και να μην βιώνουμε ατυχήματα εργατικά σε καθημερινή βάση» ανέφερε.

Με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στο Πέραμα, σημείωσε ότι δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό. Στο ίδιο πλαίσιο, κατήγγειλε ότι μέσα στον τελευταίο χρόνο 57 εργαζόμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους. «Αυτό έχει να κάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό με την απόφαση που πήρε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να καταργήσει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας» είπε. Παράλληλα, διατύπωσε τη θέση ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι η μετατροπή των συμβάσεων εργασίας που είναι ορισμένου χρόνου, αλλά κρύβουν εξαρτημένη εργασία, σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Σύγκρουση για τη φορολογία

Με αφορμή την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει για τα ζητήματα της φορολογίας, ο Αλ. Τσίπρας έστρεψε τα βέλη του εναντίον της Ν.Δ. υπογραμμίζοντας ότι η διατήρηση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ εν μέσω ακρίβειας και πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα αποτελεί επί της ουσίας αύξηση της έμμεσης φορολογίας. Πρόσθεσε ότι οι έμμεσες αυξήσεις των φόρων δεν «χτυπάνε» ισότιμα αυτούς που έχουν μεγάλο εισόδημα, αυτούς που έχουν μεσαίο κι αυτούς που έχουν μικρό. Στηλίτευσε δε το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. «έκανε φοροαπαλλαγές για τους πλούσιους και λεηλάτησε μέσα από την έμμεση φορολογία το εισόδημα της μεγάλης κοινωνικής πλειονότητας».

Αναφερθείς στην έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των μεγάλων επιχειρήσεων ενέργειας και καυσίμων, υπογράμμισε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αφορά μόνο την έκτακτη φορολόγηση αυτών των εταιρειών και όχι τις επιχειρήσεις που προσπαθούν με υγιείς μεθόδους σε μια δύσκολη συνθήκη ανταγωνισμού να έχουν κάποια κέρδη. Ζητούμενο, όπως είπε, είναι να σταματήσει η πολιτική που διαιωνίζει την αισχροκέρδεια και τα πλούτη των ισχυρών, οδηγώντας στην αβεβαιότητα και στην ανασφάλεια το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας. Γι’ αυτόν το λόγο ξεκαθάρισε ότι τα υπερκέρδη των επτά-οκτώ μεγάλων επιχειρήσεων πρέπει να φορολογηθούν εκτάκτως ώστε να πάρει ανάσα η μεγάλη κοινωνική πλειονότητα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)