to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:30 | 24.07.2013

Κοινωνία

Στην 131 Α/Κ Μοίρα Μέσου Πυροβολικού στον Προβατώνα αδιαφορούν για την υγεία των φαντάρων

Καταγγελία στο «Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος»


«Ήμαστε φαντάροι στην 131 Α/Κ Μοίρα Μέσου Πυροβολικού στον Προβατώνα.

Η μονάδα στέλνει στρατιώτες στο φυλάκιο Κοτρωνιάς που επανδρώνεται και από άλλες μονάδες.

Στο συγκεκριμένο φυλάκιο ωστόσο, δεν υπάρχει γιατρός, μόνο τα απολύτως βασικά υλικά για πρώτες βοήθειες, ενώ η απόσταση μέχρι το Σουφλί (το κοντινότερο μέρος για ιατρική περίθαλψη), απέχει ένα μισάωρο.  Το πρόβλημα είναι πως μιας και το φυλάκιο βρίσκεται σε δασική έκταση, η διαδρομή του περιπόλου περνάει από χωματόδρομο στον οποίο συχνά συναντάμε φίδια. Σε περίπτωση που στρατιώτης ή στέλεχος δαγκωθεί, πρέπει πρώτα να υπάρξει μια γραφειοκρατική διαδικασία ώστε να κατέβει στρατιωτικό τζιπάκι στο Σουφλί.

Δηλαδή, ο αρχιφύλακας πρέπει να πάρει τηλέφωνο τον διοικητή, αυτός να επικοινωνήσει με τον ταξίαρχο, και τελικά να δοθεί η έγκριση να κατεβάσουν το εν λόγω άτομο. Πρακτικά, η δηλητηρίαση θα έχει προχωρήσει πολύ, άρα η περίθαλψη θα είναι δυσκολότερη. Ακόμα και για στραμπουλήγματα ή τσιμπήματα από έντομα δεν υπάρχουν τα κατάλληλα υλικά..

Πριν από ένα μήνα, στο συγκεκριμένο φυλάκιο, ένας στρατιώτης της μονάδας έπαθε αλλεργία σ' ένα σημείο στο μέτωπο με άγνωστα αίτια (λογικά από την σκόνη ή την γύρη). Ζήτησε να τον κατεβάσουν στην μονάδα, αλλά ενώ τον είδε ακόμα και ο διοικητής που τον "διαβεβαίωσε" πως δεν είχε τίποτα και είναι εντάξει, του το αρνήθηκαν. Όταν τελικά η υπηρεσία τον έστειλε πίσω στην μονάδα, πήγε στο νοσοκομείο της Αλεξ/πολης, το ΚΙΧΝΕ, όπου ο ιατρός του είπε πως είχε σοβαρή αλλεργία και θα έπρεπε να είχε πάει πιο νωρίς.

Και πάλι, αν υπήρχε γιατρός στο φυλάκιο, το πρόβλημα θα είχε περιοριστεί, ενώ αν οι στρατιωτικοί δεν το έπαιζαν γιατροί τα πράγματα θα ήταν καλύτερα για όλους. Πρέπει να τονιστεί επίσης ότι επειδή ο εν λόγω στρατιώτης διαμαρτυρήθηκε για το ζήτημα, στην άδεια που πήρε τον συγκεκριμένο μήνα του έκοψαν την προαναχώρηση, κάτι που καθιστά έκδηλη την τιμωρία του για την διαμαρτυρία του.

Με αιτία τις πολλές αποσπάσεις και μεταθέσεις στρατιωτών, ο διοικητής της 131 Α/Κ ΜΜΠ στον Προβατώνα κόβει τις τιμητικές άδειες πολλών στρατιώτων ώστε να μπορούν να βγουν οι υπηρεσίες. Αντί να μπει φρένο στις αποσπάσεις (τις οποίες ένα διοικητής μονάδας μπορεί να κόψει) και να υπάρξει μέτρο από την στρατιωτική ηγεσία ενάντια στις εκτός νόμου (βυσματικές) μεταθέσεις, προτιμάται να κόβονται οι άδειες που με κόπο κέρδισαν οι στρατιώτες από ασκήσεις, υπηρεσίες και αγγαρείες. Μετά από ένα μήνα εμπλοκής, πλέον συζητούνται προτάσεις για την αφαίρεση υπηρεσιών από την μονάδα.

Ένα όμως επιπλέον μέτρο θα έπρεπε να είναι και η απασχόληση περισσότερων ΕΠΟΠ για την περαιτέρω διευκόλυνση και ανακούφιση των στρατιωτών, όπως γίνεται και σε άλλες μονάδες του ίδιου στρατοπέδου. Παρατηρείται ωστόσο η ύπαρξη στρατιωτών με ισχυρό βύσμα να μην εκτελούν ισότιμα τις υπηρεσίες σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Αλήθεια, ο ΑΓΕΣ Αθ.Τσέλιος και ο ΥΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλος τα εγκρίνουν όλα αυτά;»

Πηγή: Δίκτυο Σπάρτακος

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)