to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:31 | 23.10.2012

Κοινωνία

Το στίγμα του ναζιστικού χαιρετισμού

Από τον Παντελή Μπουκάλα


Για τη σβάστικα που προσκυνούν ισχυρίστηκαν, υποκρινόμενοι τους λίαν εγγραμμάτους και τους ελληνομαθείς, πως είναι κατιτίς σαν αντιδάνειο. Δεν την πήραν λέει από τον ναζισμό, αλλά από τον αρχαιoελληνικό μαίανδρο και από τους ακόμα πιο αρχαίους Ινδούς, που τη θεωρούσαν σύμβολο ευτυχίας. Οσο πιθανό είναι να βρίσκονται στους σκοτεινούς κόλπους της Χρυσής Αυγής οι τελευταίοι των εν Ελλάδι σανσκριτιστών, άλλο τόσο πιθανό είναι να αντέγραψε η μιλιταριστική κουστωδία του κ. Μιχαλολιάκου τον μαίανδρο από αγγεία των αρχαίων Ελλήνων. Δεν είναι ο μαίανδρος ο έρωτάς τους. Ο αγκυλωτός σταυρός είναι. Και τον δανείστηκαν (τον μισό) από τα ναζιστικά λάβαρα, αφού ενστερνίζονται ό,τι συμβολίζει. Ας αφήσουν λοιπόν ήσυχους τους αρχαίους Ελληνες. Αρκετά τους μαγάρισαν.


Οσο για τον ναζιστικό χαιρετισμό, δεν το μάθαμε μόλις προχθές, με την παράσταση του κ. Μιχαλολιάκου, πως ταυτίζονται μαζί του και με ό,τι φαιό κουβαλάει και πως αυτόν έχουν καμάρι τους και σήμα αναγνώρισης και ομαδοποίησής τους. Ενδέχεται κάποιοι από όσους υψώνουν την ανοιχτή τους παλάμη αντιγράφοντας τα Ες Ες να έχουν στην οικογένειά τους νεκρό από γερμανικό όπλο ή από την πείνα της Κατοχής, γιατί δεν είναι δυνατόν να κατάγονται όλοι από ταγματασφαλίτες, μαυραγορίτες ή απλώς αδιαφορήσαντες και βολευθέντες. Αυτό όμως δεν μετράει πάντοτε στην ιστορία, που δεν είναι ευθύγραμμη.


Με τη δημοκοπική παράστασή του και τη δικολαβική φρασούλα του ότι χαιρετάνε πού και πού ναζιστικά αλλά «έχουν καθαρά χέρια», ο ηγεμών της «Χ.Α.» ήθελε να δείξει πως είναι και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ (την ώρα μάλιστα που οι διμοιρίες του παίζουν πανελλαδικά τον ρόλο και του αστυφύλακα και του χωροφύλακα, προπηλακίζοντας όσους δεν συμμορφώνονται προς τας υποδείξεις τους). Ηθελε δηλαδή και τους οπαδούς του να ενθουσιάσει και να μην έχει προβλήματα με τη Δικαιoσύνη, αν ομολογούσε ευθέως τη λατρεία του για έναν χαιρετισμό που προκαλεί παγκοσμίως αηδία και τρόμο· εκτός πια και διατεινόταν ότι τον δανείστηκε από τίποτα Ρωμαίους...


Τα χέρια που υψώνονται όπως τα χέρια των χιτλερικών στρατιών που μακέλεψαν λαούς και λαούς, με τα όπλα ή στα κρεματόρια, δεν μπορεί να είναι καθαρά. Το κόμμα του κ. Μιχαλολιάκου, τα πρωτοπαλίκαρά του και οι βουλευτές του όχι μόνο δεν έχουν πει μισή επικριτική κουβέντα για τον φασισμό και τον ναζισμό, αλλά και τη βίαιη πρακτική τους αναπαράγουν και τις ιδέες τους για «υπανθρώπους» και «σκουπίδια» προς εκκαθάριση υιοθετούν.


Ναζιστικός χαιρετισμός με καθαρά χέρια δεν νοείται. Δεν είναι ιστορικά δυνατός. Γιατί δεν πρόκειται πια για σήμα, αλλά για στίγμα. Ενα στίγμα στην ψυχή της ανθρωπότητας δημιουργημένο από το αίμα μυριάδων και μυριάδων που χύθηκε από χέρια ρυπαρότατα: τα χέρια των μακελάρηδων του Τρίτου Ράιχ. Ενα στίγμα που θα μνημονεύει εσαεί την αγριότερη εκδοχή τυραννίας, την πιο απάνθρωπη μορφή ανελευθερίας.


Πηγή: Καθημερινή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)