to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Tο στίγμα του Γ. Βαρουφάκη και η εναλλακτική του Grexit

GREXIT και δραχμή λοιπόν η εναλλακτική πρόταση


«Η μόνη χαμένη ψήφος είναι αυτή που δίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ». Δήλωση του Γ. Βαρουφάκη ενόψει των εκλογών που κρίνουν αν ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ αναλάβουν την διακυβέρνηση της χώρας. Λιτή και εξαιρετικά σαφής τοποθέτηση που  πριμοδοτεί την ΝΔ αλλά και προσδιορίζει το πολιτικό στίγμα του Γ. Βαρουφάκη.  Ένα στίγμα που αν συνυπολογίσουμε και την επιθετική  στάση του απέναντι στον Α. Τσίπρα , τότε  καθιστά το ΜΕΡΑ 25 ως το νέο μέλος του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου.  ΝΔ, ΚΙΝ.ΑΛ., ΣΕΒ, Βέμπερ, Ρέντινγκ, και από διαφορετική ιδεολογική αφετηρία ΚΚΕ, ΛΑΕ, Κωνσταντοπούλου  κ.α. συγκλίνουν στον στόχο πολιτικής εξόντωσης του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλ. Τσίπρα.
Όσον αφορά την εναλλακτική πρόταση το GREXIT και συνεπώς η δραχμή είναι η πλέον κατάλληλη επιλογή. Αφού αντιλαμβάνεται ότι η πρώτη επιλογή του δηλαδή οι «επαναστατικές» 7 τομές του,  δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές από τους Ευρωπαίους, υπογραμμίζει. «Αποδεχόμαστε ως δεύτερη καλή (και κακή!) εξέλιξη την αποπομπή της χώρας από το ευρώ μετά τη μονομερή εφαρμογή του προγράμματός μας». Παράλληλα θεωρεί ως «χείριστη εξέλιξη την αέναη αναπαραγωγή της χρεοδουλοπαροικίας μας εντός του ευρώ (κάτι που εγγυάται η μη εφαρμογή του προγράμματός μας και οι πολιτικές του σημερινού μνημονιακού τόξου)». Με άλλα λόγια θεωρεί ως χείριστη επιλογή την σημερινή κατάσταση της οικονομίας όπου μετά την έξοδο από τα μνημόνια η εκάστοτε κυβέρνηση μπορεί να καθορίζει χωρίς τις επεμβάσεις των δανειστών τα μέτρα για την επίτευξη των στόχων που θέτουν οι Βρυξέλλες, στόχους που θέτουν σε κάθε χώρα της ευρωζώνης.
GREXIT και δραχμή λοιπόν η εναλλακτική πρόταση. Πρόκειται για λύση που θα είναι καταστροφική για όλους αυτούς που υποτίθεται θέλει να προστατεύσει δηλαδή συνταξιούχους, μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.  Οι συνεχείς υποτιμήσεις τους εθνικού νομίσματος λόγω των προβλημάτων σε συναλλαγματικά διαθέσιμα, ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, έλλειψη ισχυρής βιομηχανικής βάσης κτλ., θα συρρικνώνουν την αγοραστική δύναμη της δραχμής.
Ουσιαστικά πρόκειται για την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα όπως προτείνει ο Π. Λαφαζάνης με μόνη διαφορά ότι προβλέπει ένα ενδιάμεσο στάδιο ωρίμανσης του GREXIT, με την εφαρμογή ενός» δημόσιου  εξωτραπεζικού συστήματος πληρωμών» χωρίς τη διαμεσολάβηση των τραπεζών, σύστημα που παραπέμπει σε «παράλληλο νόμισμα».
Στίγμα και εναλλακτική πρόταση δεν διασφαλίζουν μία προοδευτική πορεία της χώρας υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας.

* Ο Μάκης Κοψίδης είναι πολιτικός αναλυτής

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)