to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:55 | 22.12.2015

Πολιτική

Oμόφωνη η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από τη Βουλή των Ελλήνων - Μ. Αμπάς: Δεν θέλουμε τείχος να μας χωρίζει αλλά γέφυρα να μας ενώνει (βίντεο)

Mε ομόφωνη απόφασή της η Ελληνική Βουλή αναγνώρισε σε μια πανηγυρική και ιστορικής σημασίας συνεδρίαση το παλαιστινιακό κράτος. Τον πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στο Κοινοβούλιο, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.


Μήνυμα αγάπης και εκτίμησης στον ελληνικό λαό, από τον Παλαιστινιακό λαό μετέφερε ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η χώρα μας θα ξεπεράσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει γιατί πρόκειται για την χώρα του πολιτισμού.

Ο κ. Αμπάς χαρακτήρισε την κατοχή εδαφών από το 1967 ως το «μακριοβιότερο καταπιεστικό φαινόμενο που γνώρισε η ανθρωπότητα» και την επέκταση των κατοχικών διαδικασιών και την ανέγερση του τείχους, ως «επικύνδυνα φαινόμενα», ενώ τόνισε, ότι είναι υπέρ του ειρηνικού αγώνα και καταδικάζει κάθε μορφής βία. «Θέλουμε ειρηνική διαπραγμάτευση και πιστεύουμε στο όραμα δύο κρατών που θα είναι αναγνωρισμένα από όλες στις χώρες του κόσμου, ώστε να ζήσουμε με ασφάλεια και σταθερότητα» σημείωσε.

Αναφερόμενος στο ψήφισμα που υιοθέτησε η Βουλή των Ελλήνων για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης, ο κ. Αμπάς έκανε λόγο για «μεγαλειώδες βήμα του ελληνικού λαού» και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, ενώ χαρακτήρισε ως «τελευταία ευκαιρία» την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών για το Παλαιστινιακό.

«Αισθανόμαστε μεγάλη υπερηφάνεια που παρευρισκόμαστε σήμερα στο προπύργιο της ελληνικής δημοκρατίας», συνέχισε ο παλαιστίνιος ηγέτης, ο οποίος εξέφρασε εξ ονόματος του παλαιστινιακού λαού, ευγνωμοσύνη και ευαρέσκεια για το «μεγαλειώδες» -όπως το χαρακτήρισε- «βήμα της ελληνικής βουλής, που συμβάλλει περαιτέρω στην ίδρυση του κράτους της Παλαιστίνης».

«Αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε στο δικό μας σπίτι. Θα ακολουθήσουν και άλλα βήματα για την σύσφιξη των στενών ιστορικών σχέσεων μεταξύ των δύο λαών», είπε ο κ. Αμπάς και κατέληξε:

«Πρόσφατα υποδεχθήκαμε τον πρωθυπουργό ελπίζουμε να υποσχεθούμε σύντομα τον Πρόεδρο της Βουλής και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Νωρίτερα, παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, η ελληνική Βουλή υιοθέτησε ομόφωνα το ψήφισμα της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, το οποίο καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προωθήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης και να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Παράλληλα, καλεί όλες τις πλευρές να συμβάλουν στην ειρηνική επίλυση του ζητήματος.

Στο ψήφισμα γίνεται επίκληση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το Παλαιστινιακό και εκφράζεται ιδιαίτερη ανησυχία για τη διακοπή της ειρηνευτικής διαδικασίας και την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, ενώ δηλώνεται η «σταθερή προσήλωση του ελληνικού λαού για ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία».

Στις σχέσεις φιλίας του ελληνικού και παλαιστινιακού λαού και τη μεγάλη συνεισφορά του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς στις ειρηνευτικές διαδικασίες αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων Κωνσταντίνος Δουζίνας "οι δυο λαοί είναι φίλοι και ανάδελφοι" τόνισε.

Oμόφωνη η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από τη Βουλή των Ελλήνων

Ομόφωνα υιοθέτησε η Βουλή των Ελλήνων το ψήφισμα με το οποίο καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προωθήσει τις διαδικασίες για να αναγνωρίσει κράτος της Παλαιστίνης και να καταβάλει προσπάθεια για την επανέναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ.

Την απόφαση, την οποία διάβασε στο Σώμα ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ενέκριναν οι βουλευτές από όλες τις πτέρυγες, και στη συνέχεια χειροκρότησαν παρατεταμένα, μαζί με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος καθόταν στα έδρανα τον ξένων προσκεκλημένων.  

Στο ψήφισμα υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, η σταθερή προσήλωση του ελληνικού λαού στην ειρήνη ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, γίνονται αναφορές στο ψήφισμα του ΟΗΕ που αναγνώρισε στην Παλαιστίνη το καθεστώς του κράτους μη μέλους, στα ψηφίσματα Κοινοβουλίων ευρωπαϊκών κρατών αλλά και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ εκφράζεται «ιδιαίτερη ανησυχία» για τη διακοπή των ειρηνευτικών συνομιλιών με το Ισραήλ, την κλιμάκωση της βίας και τη συνέχιση της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας.

Τον παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, υποδέχθηκε στη Βουλή ο Νίκος Βούτσης. Το παρών έδωσε και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. 

Ο κ. Αμπάς δήλωσε ότι αισθάνεται περηφάνεια, που βρίσκεται στο προπύργιο της ελληνικής Δημοκρατίας.

«Εκφράζω την ευγνωμοσύνη του παλαιστινιακού λαού προς το μεγαλειώδες βήμα, που γίνεται στην ελληνική Βουλή και συμβάλλει περαιτέρω στην ίδρυση του κράτους της Παλαιστίνης», τόνισε και πρόσθεσε:

Αυτή η μέρα θα καταγραφεί στην ιστορία του παλαιστινιακού λαού, ως ένδειξη συμπαράστασης και υποστήριξη του ελληνικού λαού. Μεγαλειώδες και σημαντικό βήμα η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από την ελληνική Βουλή.

«Αυτό δεν είναι περίεργο για τον φίλο, ελληνικό λαό. Αισθανόμαστε σαν στο σπίτι μας εδώ», είπε ο πρόεδρος της Παλαιστίνης.

Το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνάντηση του κ. Αμπάς με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

 

"Η επίσκεψή σας θα συμβάλει ουσιαστικά τόσο στην ενίσχυση των ιστορικών δεσμών των δύο λαών μας όσο και στην κοινή μας προσπάθεια για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο παλαιστινιακό πρόβλημα", τόνισε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τις κοινές δηλώσεις τους με τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς, χθες στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)