to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:43 | 19.10.2018

Διεθνή

Κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής της ΠΓΔΜ - ​Ύστατη έκκληση Ζάεφ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τέταρτη συνεδρίαση στη Βουλή της ΠΓΔΜ για τις συνταγματικές αλλαγές,


Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή, τέταρτη, συνεδρίαση στη Βουλή της ΠΓΔΜ για τις συνταγματικές αλλαγές.

Ωστόσο, θεωρείται άγνωστο μέχρι στιγμής εάν η συζήτηση θα ολοκληρωθεί σήμερα, Παρασκευή, και θα διεξαχθεί η σχετική ψηφοφορία ή αυτή παραταθεί για μερικές ημέρες ακόμη.

Η σχετική συζήτηση στη Βουλή ξεκίνησε τη Δευτέρα και σύμφωνα με τον κανονισμό του Κοινοβουλίου, αυτή μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δέκα ημέρες.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ εμφανίστηκε σήμερα αισιόδοξος ότι θα κατορθώσει να συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων στην ψηφοφορία, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της τροποποίησης του Συντάγματος. Ο Ζάεφ, για να εξασφαλίσει μία τέτοια πλειοψηφία, χρειάζεται τη συγκατάθεση τουλάχιστον οχτώ βουλευτών της αντιπολίτευσης, από τους 48 που αυτή διαθέτει στη Βουλή.

Ωστόσο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE διεμήνυσε και σήμερα ότι κανείς βουλευτής του δεν πρόκειται να ψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης του Ζάεφ για τροποποίηση του Συντάγματος, που οδηγεί στην αλλαγή της ονομασίας της χώρας.

Εάν ο Ζάεφ δεν συγκεντρώσει την πλειοψηφία δύο τρίτων στην ψηφοφορία, τότε, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, θα προτείνει τη διάλυση της Βουλής και τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών.


Ύστατη έκκληση Ζάεφ: Ας πούμε «ναι» στην ευκαιρία

Με μηνύματά του στα κοινωνικά δίκτυα, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ απευθύνθηκε στους βουλευτές της εθνικιστικής αντιπολίτευσης καλώντας τους να ψηφίσουν υπέρ της συνταγματικής μεταρρύθμισης στην κρίσιμη ψηφοφορία που αναμένεται να γίνει σήμερα στη Βουλή της ΠΓΔΜ, ενώ η ηγεσία του VMRO-DPMNE επέμεινε στη γραμμή της απόρριψης της συμφωνίας των Πρεσπών.

«Ας πούμε 'ναι' στην ευκαιρία που έχει σημασία» έγραψε ο Ζάεφ στο Facebook, σημειώνοντας ότι η Ιστορία πάντοτε θυμάται τις σωστές αποφάσεις. Με άλλο μήνυμά του στο Twitter, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι «όλοι οι βουλευτές έχουν το ιστορικό καθήκον απέναντι στους πολίτες να ανοίξουν τον δρόμο της Μακεδονίας προς τη σταθερότητα και την οικονομική ευημερία. Ο δρόμος αυτός είναι το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. μέσω του διαλόγου με την Ελλάδα».

Μέχρι χθες το απόγευμα δεν είχε διαπιστωθεί μετατόπιση βουλευτών του VMRO-DPMNE από την επίσημη κομματική γραμμή. Για να προχωρήσει η διαδικασία αλλαγής του συντάγματος, απαιτείται πλειοψηφία 2/3 (80 εδρών) στη σημερινή ψηφοφορία, ενώ ο κυβερνητικός συνασπισμός των Σοσιαλδημοκρατών με τα αλβανικά κόμματα ελέγχει 72 από τις 120 έδρες της Βουλής.

"Είναι εφικτή η αναγκαία πλειοψηφία"

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Τόμισλαβ Τούντεβ εξέφρασε χθες την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί η αναγκαία πλειοψηφία στη Βουλή κατά τη σημερινή ψηφοφορία, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση είναι αναπόφευκτες οι πρόωρες εκλογές. Ο Τούντεβ εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στον αρχηγό του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι ότι επιδεικνύει αντιδυτική συμπεριφορά και συγκρούεται με τους στρατηγικούς εταίρους της χώρας, ενώ «είναι χειρότερος» από τον προκάτοχό του, τον Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ενδεικτικό του τεταμένου κλίματος στα Σκόπια είναι ότι μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση κατονόμασαν προχθές μια βουλευτή του συνασπισμού της αντιπολίτευσης ότι δήθεν σκοπεύει να ψηφίσει υπέρ των συνταγματικών αλλαγών προκειμένου να αποφύγει ο γιος της τη φυλακή για υπόθεση διαφθοράς.

Πηγή: ΕΡΤ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)