to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:08 | 20.12.2021

Κοινωνία

Στη Βουλή το θέμα του 28ου διαγωνισμού για εισαγωγή σπουδαστών στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης από τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Ερώτηση σχετικά με τον 28ο διαγωνισμό της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης κατέθεσαν προς τον Υπουργό Εσωτερικών 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Εσωτερικών της Κ.Ο Κώστα Ζαχαριάδη και του Αναπλ. Τομεάρχη Εσωτερικών, υπεύθυνου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, Μίλτου Χατζηγιαννάκη.


Όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τον Ιούλιο του 2021, η κυβέρνηση τροποποίησε το πλαίσιο διεξαγωγής του Διαγωνισμού της ΕΣΔΔΑ χωρίς την αναγκαία  δημόσια διαβούλευση, και μάλιστα οι αλλαγές εφαρμόστηκαν από τον ακριβώς επόμενο διαγωνισμό, παρά τις αντιδράσεις και τις εισηγήσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Τούτο είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες συμπολίτες μας, σε μία εποχή υψηλής  ανεργίας και εργασιακής  ανασφάλειας, που προετοιμάζονταν επί μακρόν για τη συμμετοχή τους στον εισαγωγικό διαγωνισμό, να έχουν να αντιμετωπίσουν το νέο πλαίσιο που τροποποιήθηκε αιφνιδίως.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του Διαγωνισμού, οι θέσεις που καλούνται να καλύψουν οι υποψήφιοι στο σύνολο είναι 160. Βάσει της προκήρυξης, δικαίωμα συμμετοχής στο δεύτερο στάδιο έχουν οι υποψήφιοι κατά σειρά επίδοσης σε διπλάσιο αριθμό του προκαθορισμένου αριθμού εισακτέων στην ΕΣΔΔΑ, εφόσον έχουν συγκεντρώσει τη βάση τη βαθμολογίας, προστιθέμενων και των ισοβαθμησάντων με τον τελευταίο επιτυχόντα. Την 10η Δεκεμβρίου 2021 εξεδόθησαν τα αποτελέσματα του πρώτου Σταδίου του 28ου Διαγωνισμού της ΕΣΔΔΑ υπό το νέο πλαίσιο. Όπως διαπιστώθηκε, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου Σταδίου του 28ου Διαγωνισμού της ΕΣΔΔΑ, μόνο 270 υποψήφιοι από τους 1520 που συμμετείχαν επιτυχώς, κατάφεραν να περάσουν την αυθαίρετη βάση του 30 στα 50, έναντι της βάσης 25 στα 50, που ίσχυε σε παλαιότερες προκηρύξεις, με συνέπεια να μην βρεθούν οι διπλάσιοι (δηλαδή 320 υποψήφιοι) που προβλέπει η διαδικασία για το δεύτερο στάδιο. Όπως αποδεικνύεται, η αιφνιδιαστική και αναιτιολόγητη αύξηση  της βάσης από 25 σε 30, χωρίς δημόσια διαβούλευση και ακρόαση εκπαιδευτικών και διοικητικών φορέων, λίγους μήνες πριν το διαγωνισμό, είχε καθοριστική σημασία στη διαμόρφωση αυτού του αποτυχημένου αποτελέσματος.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και επειδή, εκτός των άλλων, υπάρχει ορατός κίνδυνος να μην καλυφθούν οι 160 θέσεις, που έχουν προκηρυχθεί από τους 270 υποψήφιους του δεύτερου σταδίου, ιδιαίτερα οι θέσεις των  τμημάτων  Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (10 θέσεις) και Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (15 θέσεις ), που προϋποθέτουν την υποχρεωτική επιλογή της θεματικής ενότητας «Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις» και την εξέταση σε δεύτερη ξένη γλώσσα, και οι θέσεις του τμήματος της Ψηφιακής Πολιτικής (10 θέσεις), που προϋποθέτουν την εξέταση της θεματικής ενότητας «Πληροφορική και Ψηφιακός Μετασχηματισμός», με αποτέλεσμα να μείνουν  κενές καίριες θέσεις για τη λειτουργία της Δημόσιας  Διοίκησης.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτούν τον Υπουργό:

-Με ποιον τρόπο ελήφθη και ποιους φορείς συμβουλεύτηκε για την απόφαση εφαρμογής της βάσης του 30 στα 50, καταργώντας τη βάση του 25 στα 50.

-Αν προτίθεται να καταργήσει τη βάση του 30 στους επόμενους  εισαγωγικούς διαγωνισμούς  και να επαναφέρει τη βάση του 25.

-Προτίθεται το ΕΚΚΔΑ να δημοσιεύει τις  σωστές απαντήσεις στο τεστ δεξιοτήτων (ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών), ώστε οι υποψήφιοι να είναι σε θέση να επαληθεύσουν την ορθότητα των απαντήσεών τους με εγκυρότητα και διαφάνεια;

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)