to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:58 | 23.05.2013

Πολιτική

Στη Βουλή το θέμα της απέλασης αλλοδαπών αγρεργατών – θυμάτων ρατσιστικών επιθέσεων μετά από ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Ερώτηση προς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Νικόλαο Δένδια, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Αντώνιο Ρουπακιώτη και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Προνοιας, κ. Ιωάννη Βρούτση σχετικά με τις απελάσεις αλλοδαπών αγρεργατών – θυμάτων ρατσιστικών επιθέσεων, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Τσουκαλάς Δημήτριος και Κατριβάνου Βασιλική


Ολόκληρη η ερώτηση

Κατόπιν ποικίλων δημοσιευμάτων και πληροφοριών, στο νομό Ηλείας, αλλά και σε άλλες περιοχές της Επικράτειας, συνεχίζονται οι επιθέσεις εργοδοτών και των οργάνων τους σε βάρος μεταναστών – εργατών γης. Αποτέλεσμα των επιθέσεων αυτών, αντί της σύλληψης και προσαγωγής των δραστών ενώπιον της Δικαιοσύνης, είναι η απέλαση των θυμάτων των επιθέσεων, με στόχο προφανώς να «κλείσουν ανεπιθύμητα στόματα» και να τρομοκρατηθούν οι εργάτες γης.

Ειδικότερα, μετά τη γνωστή σε όλους μας επίθεση με πυροβόλα όπλα σε βάρος 30 αγρεργατών από το Μπαγκλαντές στις 17 Απριλίου στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας, και ενώ υποτίθεται ότι η Κυβέρνηση έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για την μελλοντική αποτροπή τέτοιων φαινομένων που ντροπιάζουν όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά στρέφονται ενάντια σε κάθε έννοια Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας και στοιχειωδών δικαιωμάτων, στις 9 Μαΐου 2013 δύο ακόμη αλλοδαποί εργάτες γης μαχαιρώθηκαν στην ίδια περιοχή μετά από ενέδρα που έστησαν μπράβοι των αφεντικών με επικεφαλής τον «επιστάτη» τους. Ήταν αναμφιβόλως μια εκδικητική ενέργεια, αφού η επίθεση πραγματοποιήθηκε ύστερα από τη διαμαρτυρία 17 αγρεργατών, μετά από 45 μέρες απλήρωτης εργασίας στα φραουλοχώραφα.

Η Αστυνομία περιέγραψε σε ανακοίνωσή της το επεισόδιο ως απλή διαμάχη μεταξύ μεταναστών διαφορετικών εθνικοτήτων, καθότι ο αρχιμπράβος, έμμισθος «επιστάτης» του εργοδότη ήταν όντως μετανάστης. Η Αστυνομία πρέπει να λαμβάνει υπόψη της όλα τα δεδομένα, ώστε να εκπληρώνεται με επάρκεια η αποστολή της, που είναι η προστασία του πολίτη, χωρίς να εμμέσως να υποστηρίζει αντεργατικές πολιτικές, οι οποίες βοηθούν με αυτόν τον τρόπο την εισφοροδιαφυγή από τους εργοδότες, δίνοντας λαβή για σκέψεις ύπαρξης κυκλωμάτων εκμετάλλευσης. 

Επειδή οι αλλοδαποί αυτοί εργάτες γης είναι ιδιαίτερα ευπρόσβλητοι στην εργοδοτική αυθαιρεσία, καθότι συχνά δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα έγγραφα. Επιπλέον, τους λείπουν τα απαραίτητα ένσημα για την συνέχιση της παραμονής τους στην Ελλάδα, μολονότι εργάζονται κανονικά στη χώρα και τούτο, γιατί οι συγκεκριμένοι εργοδότες εισφοροδιαφεύγουν σκανδαλωδώς, συστηματικά και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί υπολειτουργούν.

Επειδή όπως διαπιστώνεται, η Ελληνική Αστυνομία εξακολουθεί να ανέχεται τους εργοδότες αυτούς που οφείλουν χιλιάδες ευρώ για μεροκάματα που δεν πλήρωσαν, ενώ παράλληλα ξεκινά διαδικασίες απέλασης αγρεργατών που διαμαρτύρονται.

Επειδή είναι προκλητική η διαδικασία της απέλασης αλλοδαπών εργατών γης που πέφτουν θύματα ρατσιστικής βίας, προκειμένου να συγκαλυφθούν αδικήματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Επειδή εξακολουθεί να υφίσταται η εργασιακή διαφορά μεταξύ των απλήρωτων εργατών και των εργοδοτών, ενώ όταν θα εκδικαστεί η υπόθεση, ενδέχεται να έχουν απελαθεί, πράγμα που σημαίνει ότι η πολιτεία θα έχει καλύψει την εργοδοτική αυθαιρεσία.

Επειδή η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι είχε ήδη λάβει μέτρα μετά το συμβάν της 17ης Απριλίου για την αποτροπή παρομοίων φαινομένων, είκοσι μέρες μετά καταγράφονται ίδιου τύπου επιθέσεις ρατσιστικής βίας με την υπόθαλψη της εργοδοσίας και μάλιστα στην ίδια ακριβώς περιοχή.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν για την εφαρμογή των μέτρων αποτροπής παρομοίων φαινομένων, τόσο στην ίδια περιοχή όσο και ευρύτερα στην Επικράτεια;

2. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν, ώστε να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο σκόπιμης και συχνής συγκάλυψης αντεργατικών πρακτικών των εργοδοτών, ιδιαίτερα όταν πρόκειται να καταβληθούν οφειλόμενα δεδουλευμένα μηνών, από την Ελληνική Αστυνομία και άλλα Κρατικά Όργανα; 

3. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν, προκειμένου να σταματήσουν οι απελάσεις των μεταναστών αγρεργατών που υφίστανται επιθέσεις ρατσιστικής βίας και εργοδοτικής αυθαιρεσίας, ούτως ώστε να επιτευχθεί η απονομή της Δικαιοσύνης;

4. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν, προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα παράνομης απασχόλησης στο νομό Ηλείας, αλλά και ευρύτερα στην Επικράτεια; Η έλλειψη προσωπικού και η πρόθεση συρρίκνωσης μέχρι εξαφάνισης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας δεν αποτελεί τροχοπέδη στην προσπάθεια αυτή;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Τσουκαλάς Δημήτριος

Κατριβάνου Βασιλική

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)