to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:12 | 04.07.2022

Πολιτική

Στη Βουλή οι πολυετείς καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των Δικηγόρων που συμμετέχουν στον θεσμό της Νομικής Βοήθειας

Τη λήψη άμεσων μέτρων ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Με πρωτοβουλία του βουλευτή Δράμας και τομεάρχη Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θ. Ξανθόπουλου, 47 βουλευτές κατέθεσαν ερώτηση στον υπουργό Δικαιοσύνης για τις συνεχιζόμενες απαράδεκτες καθυστερήσεις στην πληρωμή των Δικηγόρων που συμμετέχουν στον θεσμό της Νομικής Βοήθειας για τους πλέον αδύναμους οικονομικά συμπολίτες μας.

     Στο κείμενο της Ερώτησης, επισημαίνεται ότι παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, η συντριπτική πλειοψηφία των Δικηγόρων που  συμμετέχουν στον θεσμό της Νομικής Βοήθειας, παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια για τις υπηρεσίας που προσέφεραν. Όπως καταγγέλλεται, η αρμόδια υπηρεσία του ΤΑΧΔΙΚ, του υπουργείου Δικαιοσύνης, που είναι  υπεύθυνη για την διεκπεραίωση και ενταλματοποίηση των πληρωμών τους, παραμένει πλήρως υποστελεχωμένη και αδυνατεί να ανταποκριθεί στον μεγάλο όγκο των υποθέσεων Νομικής Βοήθειας. Παράλληλα, οι ασφαλιστικές εισφορές των δικηγόρων καθίστανται απαιτητές και επιβαρύνονται με προσαυξήσεις.

     Επιπροσθέτως, παραμένει «παγωμένη» και παντελώς ανεφάρμοστη ως τώρα, η διάταξη του άρθρου 89 του Ν.4842/2021, σύμφωνα με την οποία, τμήμα της αποζημίωσης καταβάλλεται στον δικαιούχο δικηγόρο προ της οριστικής εκκαθάρισης ενώ άγνωστο είναι τι έχει απογίνει με τη συμφωνία συνεργασίας, που υπογράφηκε στις 9/12/2020, μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EΟΔΔ) στην οποία προβλέπεται ρητά μεταξύ άλλων ότι περιλαμβάνεται και το έργο της υποβοήθησης για την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων στο πλαίσιο χορήγησης νομικής βοήθειας.  Μάλιστα για το παραπάνω σκοπό, ο ΕΟΔΔ δεσμευόταν για «την απασχόληση και διάθεση επαρκούς αριθμού επιστημονικού προσωπικού, οριζομένου σε οκτώ (8) άτομα, με τα απαραίτητα και ανάλογα προσόντα, έναντι ετήσιας αμοιβής 195.000 ευρώ από    το ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.!

    Με δεδομένο ότι οι καθυστερήσεις αυτές προκαλούν σοβαρά οικονομικά προβλήματα στους δικηγόρους και υπονομεύουν σημαντικούς θεσμούς του κράτους δικαίου, ερωτάται ο υπουργός Δικαιοσύνης, πόσες υποθέσεις οφειλών εκκρεμούν, πόσες έχουν διεκπεραιωθεί, πόσοι υπάλληλοι απασχολούνται στο ΤΑΔΧΙΚ με το θέμα αυτό, ποιο το έργο των 8 ατόμων του ΕΟΔΔ καθώς και ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει ώστε να ξεπερασθούν τα προβλήματα, να πληρωθούν άμεσα οι δικηγόροι και να διευκολυνθούν με τις ασφαλιστικές εισφορές τους.

Επισυνάπτεται η ερώτηση

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)