Παρά τη συμφωνία ως προς το περιεχόμενο και τη σημασία του νομοθετήματος, σε κλίμα έντασης πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βουλή η κοινή συνεδρίαση δυο επιτροπών για τη λεγόμενη «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης» που αφορά στην πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.
Παίρνοντας τον λόγο αμέσως μετά τον χαιρετισμό που απηύθυνε ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση με την αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, η ειδική αγορήτρια της ΔΗΣΥ Χαρά Κεφαλίδου έκανε λόγο για ατόπημα: «Εκτός από την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, έχετε "τσουβαλιάσει" άλλα δύο νομοσχέδια. Θα σας παρακαλέσω πάρα πολύ να αποσύρετε το δεύτερο και το τρίτο μέρος αυτού του νομοθετήματος» σημείωσε.
Από την πλευρά της η εισηγήτρια της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καθυστέρησε τρία ολόκληρα χρόνια να φέρει τη σύμβαση στη Βουλή. «Εμείς είχαμε προγραμματίσει να κυρώσουμε τη σύμβαση στις αρχές του 2015. Το φάντασμα του πρώην πρεσβευτή της Βενεζουέλας πλανάται πάνω από την αίθουσα της Γερουσίας. Εάν είχε κυρωθεί η σύμβαση, οι πράξεις παρενόχλησης σε βάρος των υπαλλήλων της πρεσβείας, θα ήταν ποινικό αδίκημα» ανέφερε.
Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής αντέτεινε ότι η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης είχε κυρωθεί από το 2011 από τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και ότι επομένως θα μπορούσε να έχει ήδη κυρωθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. «Εσείς και το ΠΑΣΟΚ ζεσταίνατε τη σύμβαση από το 2009» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σημείωσε ακόμη ότι στη Βουλή δεν κατατέθηκε μόνο η Σύμβαση αλλά ένα πλήρες νομοσχέδιο με διατάξεις που τη συμπληρώνουν και την επικαιροποιούν, ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στο περιεχόμενο των διατάξεων που κατατέθηκαν με το νομοσχέδιο για να επιχειρηματολογήσει υπέρ του μη ρουσφετολογικού τους χαρακτήρα.
Νωρίτερα στην εισήγησή της, η εισηγήτρια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας Αφροδίτη Σταμπουλή (ΣΥΡΙΖΑ) σημείωσε ότι το «ελληνικό Κοινοβούλιο τιμά τη σημερινή ημέρα, μέρα διεκδίκησης των δικαιωμάτων των γυναικών, όχι με φραστικές εξαγγελίες αλλά έμπρακτα ικανοποιώντας ένα αίτημα χρόνων του γυναικείου και φεμινιστικού κινήματος στη χώρα μας» (διαβάστε αναλυτικά).
Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου
Το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας, ΙΙ) Ενσωμάτωση της 2005/214/ΔΕΥ απόφασης - πλαίσιο, όπως τροποποιήθηκε με την απόφαση - πλαίσιο 2009/299/ΔΕΥ, σχετικά με την εφαρμογή της αρχής της αμοιβαίας αναγνώρισης επί χρηματικών ποινών και ΙΙΙ) Άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», αποσκοπεί, κατά βάση, στη λήψη από τα μέρη των αναγκαίων μέτρων (νομοθετικών και άλλων), για την προστασία των γυναικών και την εξάλειψη της βίας και της ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και όλων των μορφών διακρίσεων κατά γυναικών, την παροχή υποστήριξης και συνδρομής στους αρμόδιους φορείς κλπ.
Η σύμβαση της Κων/πολης αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια του Συμβουλίου της Ευρώπης να εξασφαλίσει τον σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών.
Βασική καινοτομία της Σύμβασης συνιστά η ίδρυση μηχανισμού παρακολούθησης. Σε αυτόν περιλαμβάνεται η GREVIO, ανεξάρτητο όργανο, που συγκροτείται από τεχνοκράτες και είναι επιφορτισμένο με την παρακολούθηση της εφαρμογής της Σύμβασης, από τα κράτη-μέλη που την έχουν υπογράψει.
Μεταξύ άλλων με το νομοσχέδιο καταργείται η αναχρονιστική διάταξη του ποινικού κώδικα που προβλέπει την παύση της ποινικής δίωξης ή την αποχή από αυτήν, αν μεταξύ του δράστη του αδικήματος της αποπλάνησης ανηλίκου κάτω των 15 ετών και του θύματος τελέστηκε γάμος. Η διάταξη αυτή έχει κατακριθεί από εθνικά και διεθνή όργανα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από την Κοινωνία των Πολιτών.
Όπως είχε τονίζει ο Στ. Κοντονής πριν την κατάθεση του σχεδίου νόμου, το εν λόγω σχέδιο νόμου εισάγεται προς συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης την Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2018, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, μια εμβληματική ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών. Η βία κατά των γυναικών και η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί μια μείζονα παράμετρο περιορισμού και συχνά αποστέρησης θεμελιωδών δικαιωμάτων των γυναικών. Η κύρωση της εν λόγω Σύμβασης αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την εμπέδωση και προστασία των δικαιωμάτων τους.
Οι ρυθμίσεις που εισάγονται για την εφαρμογή των προβλέψεων της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης περιλαμβάνουν:
-
Την ενίσχυση της ποινικής νομοθεσίας για την αντιμετώπιση εγκλημάτων που διαπράττονται σε βάρος των γυναικών (ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων, stalking, «εγκλήματα τιμής»),
-
Καταργείται η άκρως αναχρονιστική διάταξη του άρθρου 339 παρ. 3 ΠΚ (μη άσκηση ποινικής δίωξης εάν μεταξύ του υπαιτίου αποπλάνησης ανηλίκου και του θύματος τελέστηκε γάμος).
-
Τροποποιείται ο ν. 3500/2006 για την ενδοοικογενειακή βία, με στόχο την ευρύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή του.
-
Τροποποιείται ο ν. 3811/2009 για την Ελληνική Αρχή Αποζημίωσης, με στόχο την ευχερέστερη πρόσβαση των θυμάτων στην αποζημίωση που προβλέπει ο εν λόγω νόμος.
-
Τροποποιείται ο ν. 2168/1993 περί όπλων, ώστε να μην χορηγούνται άδειες σε όσους διώκονται ποινικά ή έχουν καταδικασθεί για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας.
-
Προστατεύονται από την επιστροφή οι αλλοδαποί που είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας και προσέρχονται στις αρμόδιες αρχές για να υποβάλουν τη σχετική καταγγελία.
-
Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων ορίζεται ως αρχή παρακολούθησης της Σύμβασης.
Με την κατάθεση του εν λόγω νομοσχεδίου για την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, επτά χρόνια μετά την υπογραφή της, η Ελληνική Κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα, για μια ακόμη φορά, την αφοσίωσή της στην προώθηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες.
Στη Βουλή κατατέθηκε, προ ολίγου, το Σχέδιο Νόμου για την Κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης κατά της βίας στις γυναίκες και της ενδοοικογενειακής Βίας.
— Maria Yannakaki (@MariaYannakaki) 5 Μαρτίου 2018
Την Πέμπτη, 8 Μάρτη, συζητείται στην Αρμόδια Επιτροπή
Έτσι τιμάμε εμείς την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας