to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:19 | 18.07.2020

Οικονομία

Στη Βουλή το ν/σ για την επιδότηση δανείων των πληγέντων από την επιδημία

Κατατέθηκε στη Βουλή το Σάββατο το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ που περιλαμβάνει το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ»,για τους πληγέντες από την κρίση δανειολήπτες με υποθήκη στην κύρια κατοικία.


Το πρόγραμμα είναι 9μηνο και αφορά τόσο εξυπηρετούμενα όσο και μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η κρατική επιδότηση ξεκινά από 30% της μηνιαίας δόσης και φτάνει έως το 90% (για ένα τρίμηνο). Η ειδική πλατφόρμα για τις ηλεκτρονικές αιτήσεις θα ανοίξει την 1η Αυγούστου και θα διαρκέσει έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Tι προβλέπει

Κρατική επιδότηση από 300 έως 600 ευρώ, ανάλογα με το αν το δάνειο με υποθήκη την α΄κατοικία, εξυπηρετείται κανονικά ή είναι κόκκινο ,θα δίνει το δημόσιο στην μηνιαία δόση των πολιτών που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού. Αυτό προβλέπεται στο πρόγραμμα  γέφυρα που ανακοίνωσε  ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικουρας και θα εισαχθεί προς ψήφιση με στόχο της στήριξη της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί, ελεύθερους επαγγελαματίες, φυσικά πρόσωπα με μείωση μηνιαίου μισθού, επαγγελματίες με μείωση ΦΠΑ άνω του 20% στο 2ο 3μηνο του 2020 σε σχέση με 2019. Φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται στο πρόγραμμα Συνεργασία. Ιδιοκτήτες ενοικίων που λαμβάνουν μειωμένο μίσθωμα κ.α. Θα παρέχεται επιδότηση τόσο για τα εξυπηρετούμενα όσο και για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

ΓΙΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΎΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑ: 90% επιδότηση των δόσεων του πρώτου 3μήνου, 80% επιδότηση το δεύτερο 3μηνο και 70% το τρίτο τρίμηνο.

Οι προϋποθέσεις (κριτήρια επιλεξιμότητας) είναι: η αξία κύριας κατοικίας να μην ξεπερνά τις 300 χιλ ευρώ, Το υπόλοιπο δανείου να μην ξεπερνά τις 300 χιλ ευρώ. Το εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 57 χιλ ευρώ, οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν 40 χιλ ευρώ και η συνολική ακίνητη περιουσία να μην υπερβαίνει τις 600 χιλ ευρώ. Το ανώτατο όριο επιδότησης φθάνει τα 600 ευρώ. Για πρώτη φορά η πολιτεία επιβραβεύει τους συνεπείς δανειολήπτες για 9 μήνες.

ΓΙΑ ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑ: επιδότηση μηνιαίας δόση σε ποσοστό 80% το πρώτο τρίμηνο, 70% το δεύτερο και 60% το τρίτο τρίμηνο

Οι προϋποθέσεις, κριτήρια επιλεξιμότητα είναι ενισχυμένα σε σχέση με το πρόγραμμα προηγούμενης κυβέρνησης. Συγκριμένα, : αξία πρώτης κατοικίας να μην ξεπερνά τις 250 χιλ ευρω, το υπόλοιπο δανείου να μην υπερβαίνει 200 χιλ ευρώ, το οικογενειακό εισόδημα όχι πάνω 45 χιλ ευρώ, οι καταθέσεις εως 25 χιλ ευρώ, η συνολική ακίνητη περιουσία όχι πάνω απο 500 χιλ ευρώ. Για τα δάνεια της κατηγορίας αυτής το ανώτατο όριο επιδότησης είναι 500 ευρώ

ΓΙΑ ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΘΕΙ: Επιδότηση για να μην γίνει πλειστηριασμός σε ποσοστό 60% πρώτο τρίμηνο, 50% δεύτερο τρίμηνο και 30 % το 3ο τρίμηνο. Αξία πρώτης κατοικίας εως 200 χιλ ευρώ, υπόλοιπο δανείου έως 130 χιλ ευρώ, εισόδημα έως 36 χιλ ευρώ και συνολική ακίνητη περιουσία έως 280 χιλ ευρώ .Για τα δάνεια αυτά το ανώτατο όριο επιδότησης φθάνει τα 300 ευρώ».

Η Ειδική Πλατφόρμα θα ανοίξει για αιτήσεις τον ερχόμενο Αύγουστο ενώ εκτιμούμε ότι το κόστος θα ανέλθει σε περίπου 300 εκατ. ευρώ αλλά θα εξαρτηθεί από το πόσοι θα ενταχθούν.

Αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ

Στο πρόγραμμα επιδότησης στεγαστικών δανείων που ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος καλώντας τον υπουργό να καταθέσει την συνολική πρόταση του για τη προστασία της κύριας κατοικίας.

«Ο κ. Σταϊκούρας, λίγες μέρες πριν από τη λήξη της προστασίας της κύριας κατοικίας, δεν είπε τίποτα για παράτασή της. Άλλωστε, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ήδη δεσμευτεί για την κατάργηση της προστασίας της, δέσμευση που ποτέ δεν είχε αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις πιέσεις των θεσμών», σημειώνει ο Ε. Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι «ο κ. Σταϊκούρας, επίσης, δεν είπε τίποτα για ένα συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους».

«Αυτό που ανακοίνωσε, ήταν ένα πρόγραμμα επιδότησης των στεγαστικών δανείων για εννιά μήνες με διευρυμένα μεν κριτήρια αλλά με δικαιούχους μόνο όσους πλήττονται από τον κορονοϊό. Μάλιστα, σε όσο πιο δύσκολη θέση είναι ένας δανειολήπτης τόσο μικρότερη θα είναι η επιχορήγησή του», σχολίασε ο τέως υπουργός Οικονομικών καλώντας τον κ. Σταικούρα, στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει σήμερα το βράδυ «να εισαγάγει συνολική παράταση της προστασίας της κύριας κατοικίας», καθώς και «να εξηγήσει πώς προστατεύονται από πλειστηριασμό από 1 Σεπτεμβρίου και μετά όσοι και όσες αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των δανείων τους αλλά δεν εντάσσονται στους πληττόμενους όπως τους όρισε».

«Πώς προστατεύονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι; Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες που δεν εντάχθηκαν στο -αποτυχημένο- πρόγραμμα ΣΥΝεργασία, είναι χαμηλόμισθοι αλλά ο μισθός τους δεν μειώθηκε περαιτέρω αυτή την περίοδο; Οι επαγγελματίες που αντιμετώπιζαν προβλήματα και πριν από τον COVID, έχουν μείωση τζίρου, αλλά η μείωση είναι μικρότερη του 20%; Οι μη επιδοτούμενοι άνεργοι;», διερωτάται ο κ. Τσακαλώτος, υπογραμμίζοντας ότι «το πρόβλημα των κόκκινων δανείων είναι κληρονομιά της δεκαετίας της κρίσης και οι άνθρωποι που εξακολουθούν να έχουν δυσκολίες στην αποπληρωμή των δανείων τους είναι πολλοί και πολλές».

Κατέληξε «καλούμε τον κ. Σταϊκούρα, να μας εξηγήσει, το εν λόγω πρόγραμμα με τι ακριβώς είναι «γέφυρα», όπως το αποκάλεσε; Ποια θα είναι η κατάσταση μετά το εννιάμηνο;»

Με πληροφορίες από EΡΤ

tags: δάνεια

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)