to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:16 | 17.12.2018

Πολιτική

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής - Η στάση των κομμάτων στην Επιτροπή

«Κάνουμε προσπάθειες σε μια χώρα που μόλις βγήκε από τα μνημόνια και τώρα βρίσκει την περπατησιά της σε θέματα ανάπτυξης και είναι προσηλωμένη στην προστασία των κατοίκων της χώρας και των προσφύγων», ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής


Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε σήμερα επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του το νομοσχέδιο «Επείγουσες ρυθμίσεις του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής», που συζητήθηκε στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

Υπέρ επί της αρχής τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ καταψήφισαν ΝΔ, ΔΗΣΥ, Ποτάμι, ΚΚΕ και ΧΑ. Στη συζήτηση δεν παραβρέθηκε εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων. Το νομοσχέδιο εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη.

Τι ρυθμίζει το νομοσχέδιο

Με το νομοσχέδιο προτείνονται ρυθμίσεις που αφορούν θέματα μεταναστευτικής πολιτικής και χορήγησης ασύλου. Μεταξύ άλλων επιτρέπεται η μίσθωση ιδιωτικών ακινήτων με υπουργική απόφαση για την κάλυψη αναγκών υποδοχής, ταυτοποίησης και προσωρινής φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών.

Επιπλέον, παρατείνεται μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2019 η εφαρμογή των διατάξεων που προβλέπουν την κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας σύναψη δημοσίων συμβάσεων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ κλπ) για την κάλυψη των αναγκών μεταναστών και προσφύγων (στέγαση, σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη), η απόσπαση προσωπικού του Δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα ή η πρόσληψη προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και η εξαιρετική διαδικασία ως προς τη χορήγηση ασύλου στα σύνορα σε πολίτες τρίτων χωρών.

Μέχρι το τέλος του 2019 παρατείνεται και η δυνατότητα του Οικονομικού Τμήματος να ασκεί τις αρμοδιότητες του Τμήματος Προμηθειών του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφορικά με τις προμήθειες της Υπηρεσίας Ασύλου, λόγω της μη επαρκούς στελέχωσης του Τμήματος Προμηθειών.

Επίσης, επανακαθορίζονται ζητήματα αναφορικά με τη χορήγηση μόνιμης άδειας επενδυτή και προβλέπεται η χορήγηση και σε ενήλικες που αποκτούν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας 250.000 ευρώ εξ αδιαθέτου ή από διαθήκη ή συνεπεία γονικής παροχής. Νέα κατηγορία εθνικής θεώρησης εισόδου θεσμοθετείται για πολίτες Αυστραλίδας ηλικίας 18-31 ετών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα για την Κινητικότητα των Νέων και επισκέπτονται την Ελλάδα για χρονική περίοδο έως 12 μήνες, καθώς και σε πολίτες τρίτων χωρών που έρχεται στη χώρα για κάλυψη αναγκών δασοπυρόσβεσης κατά την αντιπυρική περίοδο.

Δ. Βίτσας: Οι υπηρεσίες του υπουργείου βελτιώνονται με μέριμνα τη φύση των νέων αφίξεων

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, σημείωσε ότι «δεν μιλάμε για νομοσχέδιο που χαράζει μεταναστευτική πολιτική, μιλάμε περισσότερο για τακτοποιητικές διατάξεις». Όπως επισήμανε, το 2019 και 2020 είναι χρονιές «μετάβασης μιας σειράς αρμοδιοτήτων από διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ στην ευθύνη του Δημοσίου» και «ανέκυψαν ανάγκες, ερωτήματα, διαφορετικές απόψεις περί αρμοδιοτήτων από τις υπηρεσίες». Με την αύξηση των αφίξεων άνω του 30% στα νησιά και 300% στον Έβρο, συνέχισε ο κ. Βίτσας, η κατάσταση είναι επείγουσα, τόσο στη διαχείρισή της όσο και στο νομοθετικό ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων. «Αυτό, σε πρώτο επίπεδο, προσπαθεί να κάνει το νομοσχέδιο επειγόντως», είπε ο αρμόδιος υπουργός.

Ο κ. Βίτσας επισήμανε ότι το υπουργείο ετοιμάζεται να καταθέσει άλλα δύο νομοσχέδια, ένα για την αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης και το δεύτερο για παρεμβάσεις στο μεταναστευτικό Κώδικα. Επίσης, προανήγγειλε τροπολογία για τη δεύτερη αποζημίωση των κατοίκων της Μόριας.

Επίσης, εξήγησε ότι ο «κύκλος δαπανών» για το προσφυγικό το 2019 θα είναι περίπου 440 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα χρήματα που θα δαπανηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι 43 εκατ. ευρώ για τους μισθούς και τη λειτουργία του ΥΜΕΠΟ και πέντε εκατομμύρια για την εθνική συμμετοχή στο ΠΔΕ. Πρόσθεσε ότι «στο τέλος του 2019 θα έχουμε φτάσει στην απορρόφηση του 1,3 δισ. ευρώ από τα 1,6, που προβλέπονται ως το 2020».

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής διευκρίνισε ότι η επιστολή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων δηλώνει ότι η αρχή είναι αναρμόδια για το νομοσχέδιο γιατί πρόκειται περί μίσθωσης ακινήτων που εξαιρούνται από το νόμο των δημόσιων συμβάσεων.

Επίσης, απάντησε στον εκπρόσωπο της ΝΔ, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, λέγοντας ότι «καταγγέλλετε για κακοδιαχείριση, αλλά δεν έχετε φέρει ένα στοιχείο» και πρόσθεσε: «Έχετε δυσκολία να έχετε μια σαφή και σοβαρή αντιπολιτευτική τακτική. Απλά προσπαθείτε να σπείρετε μια σύγχυση».

Ο κ. Βίτσας κατέληξε λέγοντας ότι «κάνουμε προσπάθειες σε μια χώρα που μόλις βγήκε από τα μνημόνια και τώρα βρίσκει την περπατησιά της σε θέματα ανάπτυξης και είναι προσηλωμένη στην προστασία των κατοίκων της χώρας και των προσφύγων».

Γ. Ψυχογιός: Αιχμή της πολιτικής στόχευσης του ΣΥΡΙΖΑ το προσφυγικό και μεταναστευτικο

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, παρατήρησε ότι «το προσφυγικό και μεταναστευτικό αποτελεί για την κυβέρνηση μία από τις αιχμές της πολιτικής της στόχευσης, με σεβασμό στα δικαιώματα και το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο». Τα οκτώ άρθρα του νομοσχεδίου, συνέχισε, «ρυθμίζουν ή τροποποιούν διαδικαστικά θέματα, ώστε να επιτρέψουν στις υπηρεσίες του υπουργείου να είναι πιο λειτουργικές και να απαντήσουν ταχύτερα στις αντικειμενικές και επείγουσες ανάγκες που ενέχει το προσφυγικό».

Η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Νέα Δημοκρατία

Ο εισηγητής της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, χαρακτήρισε τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού από την πλευρά της κυβέρνησης «μνημείο ανικανότητας, ιδεοληψίας και αδιαφάνειας και αυτό το νομοσχέδιο το επιβεβαιώνει πλήρως». «Σε καμία περίπτωση η παράταση της εκτάκτου ανάγκης δεν δικαιολογείται από καμία από τις ροές», συνέχισε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει χαράξει μια πολιτική που οδήγησε στην Ευρώπη να στηθούν τείχη και φράκτες παντού» και ότι «έχει εφαρμόσει μια μεταναστευτική πολιτική που έχει ξεσηκώσει όλους τους ευρωπαίους πολίτες και δεν έχει δείξει ούτε τον ελάχιστο σεβασμό στα δικαιώματα αυτών που ζουν στη χώρα». Επιπλέον, κάνει «ντε φάκτο νομιμοποίηση οποιουδήποτε μπαίνει στη χώρα και αυτό είναι εγκληματική πολιτική».

Όπως είπε απευθυνόμενος στον υπουργό, αυτό το νομοσχέδιο «αποδεικνύει ότι, μετά από τέσσερα χρόνια, δεν έχετε καταφέρει μια συγκροτημένη μεταναστευτική πολιτική, πιστοποιεί ότι δεν έχετε καμία διοικητική επάρκεια, δεν έχετε καταφέρει να συγκροτήσετε το διοικητικό μηχανισμό και δείχνει μια έλλειψη διάθεσης διαφάνειας».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης κατηγόρησε τον κ. Βίτσα ότι με το νομοσχέδιο «φορτώνετε στον ελληνικό προϋπολογισμό αυτά που δεν μπορείτε να εισπράξετε από την Ευρώπη γιατί δεν έχετε τηρήσει τις διαδικασίες και γι' αυτή τη διάταξη θα είστε προσωπικά και πολιτικά υπόλογος».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης διατύπωσε την πρόταση της ΝΔ να υπάρξει επέκταση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και για τις ροές στον Έβρο. «Η Κοινή Δήλωση έχει πολλές πρόνοιες και η πρώτη είναι η επιστροφή όσων δεν δικαιούνται άσυλο πίσω στην Τουρκία, κάτι το οποίο δεν κάνει η σημερινή κυβέρνηση», εξήγησε.

Δημοκρατική Συμπαράταξη

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου από τη ΔΗΣΥ, υπογράμμισε ότι η απόφαση του κόμματος είναι να αποχωρήσει από τη συζήτηση του νομοσχεδίου, εφόσον δεν κληθεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων. Ο ίδιος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «πολιτική και νομική αυθαιρεσία».

«Θέλουμε να πληροφορήσουμε τους υπόλοιπους βουλευτές ότι έρχεστε να ανατρέψετε τη νομική πραγματικότητα, όπως τη γνωρίζουμε όλοι, για τις δημόσιες συμβάσεις. Με το υφιστάμενο καθεστώς δεν μπορούσατε να συνάψετε δημόσια σύμβαση γιατί δεν είχατε σεβαστεί καμία από τις προϋποθέσεις, δεν μπορούσατε να πληρώσετε τις συμβάσεις αυτές όπως ήταν το νομοθετικό καθεστώς και προσπαθείτε να τις αλλάξετε. Αυτές οι συμβάσεις θα εκπέσουν. Αν θέλετε να πάρετε και την πολιτική και την ποινική ευθύνη, τότε, αυτό είναι δική σας υπόθεση», συμπλήρωσε.

ΚΚΕ

Η Διαμάντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ επισήμανε ότι «στις περισσότερες περιπτώσεις παρατείνονται οι ημερομηνίες για την ίδια πολιτική που εφαρμόζεται και την ίδια ώρα, οι ξεριζωμένοι ζουν σε απαράδεκτες συνθήκες». Ταυτόχρονα, προβλέπονται μετακινήσεις υπαλλήλων «ενώ θα έπρεπε να γίνεται πρόσληψη μόνιμου προσωπικού», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε: «Στο ΚΚΕ θεωρούμε ότι το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι ότι με τα ευρωπαϊκά κονδύλια στηρίζεται ο εγκλωβισμός στην Ελλάδα. Τα κονδύλια αποτελούν στην κυριολεξία εξαγορά προκειμένου χιλιάδες άνθρωποι να παραμένουν στη χώρα μας εγκλωβισμένοι και στην ουσία να ζουν σε δύσκολες συνθήκες. Στις πλάτες των προσφύγων και μεταναστών η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα προσπαθούν να στήσουν ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές. Η αντιπαράθεση είναι για τη διαχείριση των κονδυλίων, για να κρύψει ότι όλοι μαζί ψηφίζουν ή στηρίζουν τις αποφάσεις της ΕΕ για περισσότερη καταστολή απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες».

Ανεξάρτητοι Έλληνες

Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους ΑΝΕΛ υπενθύμισε ότι «τα μεγαλύτερα κονδύλια δεν τα διαχειρίστηκε η ελληνική κυβέρνηση, αλλά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και ο ΔΟΜ. Από το 1,6 δισ. που κάποιοι το φέρνουν σαν δήθεν σκάνδαλο, αφορούν την ελληνική κυβέρνηση μόνο 354,93 εκατ. ευρώ».

Το Ποτάμι

Ο εισηγητής του Ποταμιού, Γρηγόρης Ψαριανός, παρατήρησε ότι «όταν έπρεπε να πάρουμε μέτρα και να τακτοποιούμε τους ανθρώπους και να δίνουμε πολιτικό άσυλο σε αυτούς που δικαιούνταν με γρήγορες διαδικασίες, εμείς επιμέναμε να λέμε ότι είναι όλοι άνθρωποι. Έπρεπε να διαχειριστούμε αυτό το πράγμα με τρόπο σύννομο, έλλογο και αποδοτικό, πράγμα που δεν το κάναμε και το αφήσαμε να εξελιχθεί και να φτάσει στο σημείο που είναι τώρα, με υπερδιπλάσιους πληθυσμούς στα hot spots». Συμπλήρωσε, δε, ότι «τέσσερα χρόνια μετά την έξαρση της προσφυγικής κρίσης, η κυβέρνηση επικαλείται και πάλι καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης με σκοπό να παρατείνει για ένα ακόμα χρόνο τις διαδικασίες απευθείας αναθέσεων κατά παρέκκλιση κάθε κείμενης νομοθεσίας».

Ο ίδιος εξήγησε ότι το Ποτάμι θα καταψηφίσει όλα τα άρθρα, εκτός από το άρθρο 3 «στο οποίο θα μπορούσαμε να δεχτούμε μία λογική» και κάλεσε τον υπουργό να προχωρήσει «σε τακτική υποχώρηση έστω και την τελευταία στιγμή».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)