to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:53 | 13.02.2014

Πολιτική

Στη Βουλή το νομοσχέδιο Μητσοτάκη που καταργεί 23 φορείς του δημοσίου

Στη Βουλή, εν μέσω πυρών από την αντιπολίτευση, το νομοσχέδιο του υπουργείου διοικητικής... απορρύθμισης με το οποίο καταργούνται 23 δημόσιοι φορείς, απολύονται 250 εργαζόμενοι και τίθενται σε διαθεσιμότητα εκατοντάδες


Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, ενέταξε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο (διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ) στην ευρύτερη στρατηγική του «εθνοκτόνου Μνημονίου»:

«Ο ελληνικός δημόσιος τομέας, αριθμεί σήμερα 597259 μισθοδοτούμενους. Πρόκειται για την ολιγαριθμότερη δημόσια διοίκηση στις χώρες του ΟΟΣΑ. Παρά ταύτα, ο επικεφαλής της Κομισιόν στην Τρόικα, Ματίας Μορς, ήδη όταν είχαμε φτάσει στις 660.000 υπαλλήλους, σας είπε πως η Ελλάδα δεν αντέχει να πληρώνει πάνω από 450.000».

Στο πλαίσιο αυτό τοποθέτησε ο Αλ. Μητρόπουλος, τόσο τις καταργήσεις οργανισμών και φορέων χωρίς φανερή τεκμηρίωση, όσο και το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο θεσπίζει ανώτατα ποσοστά ανά κλίμακα αξιολόγησης (25% για τη βαθμολογία 9 έως 10, 60% για τη βαθμολογία 7 έως 8 και 15% για τη βαθμολογία 1 έως 6, με τους προϊσταμένους Τμημάτων ή Διευθύνσεων να λαμβάνουν 9 και 10 σε ποσοστό 70%). Ειδική μνεία επεφύλαξε δε, στο άρθρο 43 που προβλέπει τον επανέλεγχο των διαδικασιών του ΑΣΕΠ, μετατροπής συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, «ανεξαρτήτως χρόνου».

- «Αυτό που καταθέσατε, κε Μητρόπουλε, είναι μια φερόμενη δήλωση του κου Μορς σε μια "εφημερίδα". Ουδέποτε έχει τεθεί αριθμητικός στόχος ως προς την κατάληξη της διαδικασίας προσαρμογής, παρά ένας: 150.000 απολύσεις την πενταετία 2011-2015» απάντησε ο Κυρ. Μητσοτάκης. «Εκτιμούμε πως θα έχουμε πιάσει το στόχο πριν το τέλος του 2015 - και έτσι θα έχουμε περιθώρια ανατροπής της αναλογίας "μία πρόσληψη για πέντε απομακρύνσεις", η οποία δεν μπορεί να κρατήσει επ' άπειρον» συμπλήρωσε ο υπουργός.

«Οι ποσοστώσεις στην βαθμολογία, δεν είναι κάτι το καινούργιο, αλλά παμπάλαιο και αποτυχημένο. Εφαρμόστηκε τη δεκαετία του '90» σημείωσε η Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ). «Πώς θα είναι αποδοτικές οι υπηρεσίες, όταν μειώνετε διαρκώς το κόστος; Το αποτέλεσμα θα είναι προδιαγεγραμμένο και θα είναι το άλλοθί σας προκειμένου να συνδέσετε τη χαμηλή βαθμολογία με απολύσεις» προέβλεψε η βουλευτής.

«Η Αριστερά έχει μια αλλεργία στην έννοια της αξιολόγησης. Θεωρείτε δημοκρατικό κεκτημένο την απουσία διακρίσεων» παρατήρησε αργότερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. «Στο νομοσχέδιο αναφέρουμε ρητά πως για τη μοριοδότηση της διαθεσιμότητας, δεν θα ληφθεί υπόψη η αξιολόγηση. Το 15% των υπαλλήλων που θα πάρει χαμηλή βαθμολογία, θα λάβει γραπτή την τεκμηρίωσή της, με προτάσεις βελτιώσεων της απόδοσης» συμπλήρωσε ο Κ. Μητσοτάκης.

«Η κατάργηση του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας, συμπίπτει με το πάρτυ των παραχωρησιούχων σε βάρος των πολιτών, που καλούνται σήμερα να πληρώνουν αυξήσεις στα διόδια ύψους 60% χωρίς να υπάρχουν εναλλακτικές οδοί» παρατήρησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ).

«Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια που ξεκίνησε το 2012, δυστυχώς δεν εξελίσσεται» ανέφερε ο Σπύρος Λυκούδης (ΔΗΜΑΡ). «Η σύγχρονη προσέγγιση στο διοικητικό σύστημα, είναι η αξιολόγηση μέσω δεικτών και μετρήσιμων στόχων. Με το παρόν, αυτό το σύστημα μπαίνει στο συρτάρι και ανασταίνονται οι τυπικές εκθέσεις αξιολόγησης».

Πληροφορίες: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)