to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:59 | 02.12.2023

Πολιτική

Νομοσχέδιο υπέρ των servicers, έκθετοι οι δανειολήπτες - Τη Δευτέρα η ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην Ολομέλεια της Βουλής ήρθε το νομοσχέδιο του υπ. Εθνικής Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τα δάνεια και τους servicers, την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2021/2167 και την επανεισαγωγή του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ». Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν.


Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, αργά το βράδυ και μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση που είχε ξεκινήσει στις 9 το πρωί, η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, με τίτλο, «Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία ευάλωτων-Ενσωμάτωση Ευρωπαϊκής Οδηγίας , επανεισαγωγή του Προγράμματος Ηρακλής και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Η ψήφιση του νομοσχεδίου στο σύνολό του θα διεξαχθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, αφού προηγηθούν ονομαστικές ψηφοφορίες επί 4 άρθρων και μίας τροπολογίας που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τα άρθρα αφορούν, μεταξύ άλλων, τον ακατάσχετο λογαριασμό των Servicers, την λειτουργία οργανισμών μη εποπτευόμενων από την Τράπεζα της Ελλάδος και η τροπολογία τη διάταξη που προβλέπει την εξαίρεση, από τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, των συναλλαγών του Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ.

Σημειώνεται ότι επί της αρχής του νομοσχεδίου, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν.

Εισηγητής από την κυβερνητική πλευρά ήταν ο Χρήστος Δερμεντζόπουλος, ενώ από την αξιωματική αντιπολίτευση ο Χρήστος Γιαννούλης.

Κρυφή τροπολογία Χατζηδάκη με χατίρια υπέρ των servicers στη Βουλή

Ο Κωστής Χατζηδάκης στα πλαίσια του νομοθετήματος έκανε το χατίρι να νομιμοποιήσει με νομοθετική διάταξη την δικαιοδοσία των servicers να διεξάγουν πλειστηριασμούς. Η συγκεκριμένη διάταξη ήρθε «νύχτα» (κατά κυριολεξία, την έχει υπογράψει ο Κ. Χατζηδάκης Πέμπτη 30/11 μετά τις 10 το βράδυ), βρίσκεται καλά κρυμμένη μέσα σε τροπολογία που αναφέρεται σε θέματα του ΤΑΙΠΕΔ, και κατατέθηκε στη Βουλή κυριολεκτικά τελευταία στιγμή, αφού είχαν ολοκληρωθεί και οι τέσσερις συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής που τελείωσαν στις 30/11 και είχε αρχίσει η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα κόκκινα δάνεια στην Ολομέλεια (1/12) ώστε να μην την αντιληφθεί κανείς από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης ή τον νομικό κόσμο και σπεύσουν να αντιδράσουν.

Να θυμίσουμε για την ιστορία ότι η συγκεκριμένη νομοθετική διάταξη είναι εκείνη που είχαν ζητήσει οι servicers από τον προκάτοχο του Κωστή Χατζηδάκη Χρ. Σταϊκούρα, τον Οκτώβριο του 2022 κι εκείνος είχε αρνηθεί, παραπέμποντας τους στη δικαστική εξουσία και στην απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου είχε αποφανθεί τότε υπέρ των servicers, ξεσηκώνοντας πολιτικές αντιδράσεις και κοινωνική κατακραυγή.

Παρ’ όλα αυτά, επειδή οι δικαστικές αποφάσεις ενίοτε ανατρέπονται, και η συγκεκριμένη απόφαση του Αρείου Πάγου δεν πάρθηκε ομόφωνα, αλλά προσέκρουσε στην αντίθεση μιας μειοψηφίας, αποτελούμενης από έξι αεροπαγίτες, οι οποίοι μάλιστα στην ένστασή τους ανέφεραν ότι «η νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων ουδέποτε κατέφυγε σε συνδυαστική εφαρμογή διατάξεων και σε αναλογική ή συμπληρωματική ή τελολογική ερμηνεία τους, για να αποδώσει εξουσία διεξαγωγής δίκης σε πρόσωπο ξένο προς το φορέα του δικαιώματος, όταν αυτό δεν προβλέπεται ρητά από συγκεκριμένη διάταξη του ουσιαστικού ή του δικονομικού δικαίου», εξήγησαν δηλαδή ότι συγκεκριμένη δικαστική απόφαση υπέρ των servicers ήταν μια απόφαση χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της ελληνικής δικαιοσύνης, οι servicers ζητούσαν περαιτέρω διασφαλίσεις από την κυβέρνηση της ΝΔ. Κι ο Κωστής Χατζηδάκης τους τις έδωσε, προσέχοντας όμως να μην το πάρουν και χαμπάρι…

Γιατί καταψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ: Το ν/σ δεν προστατεύει την 1η κατοικία 

Υπενθυμίζεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταψήφισε το νομοσχέδιο αυτό ήδη από τη συζήτηση στις επιτροπές, καθώς, όπως τονίζει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο:

- Εξακολουθεί να μην προστατεύει την πρώτη κατοικία, δεν λαμβάνει υπόψη τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και επιμένει σε πολύ περιοριστικό ορισμό του ευάλωτου δανειολήπτη.

Δεν εξασφαλίζεται καμία διαφάνεια εκ μέρους των servicers για τα επιτόκια, τις λοιπές λεπτομέρειες  και γενικότερα του αλγόριθμου αποπληρωμής των δανείων.

Yπενθυμίζεται πως σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να καταθέσει τα επιχειρηματικά σχέδια των servicers, που διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια, ζητώντας επιπλέον «να διασφαλιστεί η διαφάνεια για όσους διαχειρίζονται ακίνητα με εγγύηση του δημοσίου», καταθέτοντας σχετικό αίτημα κατάθεσης εγγράφων.

Σωκρ. Φάμελλος: Η κυβέρνηση δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της κοινωνίας αλλά των servicers

Το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια στην πραγματικότητα δεν κάνει ούτε αυτό που η ευρωπαϊκή οδηγία δίνει κατευθύνσεις για να κάνει, είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στη Βουλή, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της κοινωνίας αλλά των servicers και πως γι' αυτό πηγαίνει πιο πίσω κι ακόμα από προβλέψεις της Οδηγίας.

«Η κυβέρνηση υποβιβάζει τα συμφέροντα της κοινωνίας, πάει πίσω ακόμα και από μια Οδηγία, αφήνει ξεκρέμαστους δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες», είπε, αναφερόμενος στα άρθρα 7, 38, 40, 89, 107, αλλά και το 66. Διαβάστε αναλυτικά την τοποθέτηση του προέδρου της ΚΟ, Σωκρ. Φάμμελλου...

Χρ. Γιαννούλης: Μωσαϊκό αντικοινωνικών αλλαγών τα νομοθετήματα της κυβέρνησης

«Από την επανεκλογή της η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τα νομοσχέδια που καταθέτει, δείχνει μία σπουδή να υλοποιηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα το σχέδιο Πισσαρίδη, ένα σχέδιο αντικοινωνικών αλλαγών, που στηρίζεται σε  αποτυχημένες νεοφιλελεύθερες συνταγές.

Ο προϋπολογισμός, το φορολογικό νομοσχέδιο, το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια και ο σχεδιασμός για το ασφαλιστικό, συνθέτουν ένα μωσαϊκό νομοθετικών παρεμβάσεων, που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας. Διαβάστε αναλυτικά την τοποθέτηση του Χρ. Γιαννούλη, εισηγητή του νομοσχεδίου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ...

tags: servicers

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)