to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:25 | 09.05.2018

Πολιτική

«Ίσα δικαιώματα για όλους στην αναδοχή και την υιοθεσία»: Ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία το ν/σ και το άρθρο 8

Ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τα «μέτρα για την προώθηση του θεσμού της υιοθεσίας και αναδοχής» - Εγκρίθηκε με 161 ψήφους υπέρ, έναντι 103 κατά, το άρθρο 8 για τη δυνατότητα αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια


Ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τα «μέτρα για την προώθηση του θεσμού της υιοθεσίας και αναδοχής». 

Υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών». Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων καταψήφισαν. 

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ονομαστική ψηφοφορία που αιτήθηκε η Χρυσή Αυγή επί του άρθρου 8 που δίνει τη δυνατότητα αναδοχής σε ομόφυλα ζευγάρια.

Υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία το επίμαχο άρθρο 8 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με τα μέτρα προώθησης του θεσμού για την υιοθεσία και αναδοχή, που δίνει τη δυνατότητα αναδοχής σε ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. 

Ειδικότερα, σε σύνολο 264 βουλευτών, υπέρ του άρθρου 8 τάχθηκαν 161 έναντι 103 βουλευτών που καταψήφισαν.  Από τους ΑΝΕΛ ο Βασίλης Κόκκαλης έστειλε επιστολική ψήφο με την οποία δήλωσε ότι καταψηφίζει το άρθρο 8.

Τα αποτελέσματα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για το άρθρο 8:

Αναλυτικά οι διαφοροποιήσεις από την «γραμμή» των κομμάτων:

Επί 264 παρόντων βουλευτών, υπέρ του άρθρου 8 ψήφισαν 161 βουλευτές (136 ΣΥΡΙΖΑ και δύο ΑΝΕΛ), έναντι 103 βουλευτών που καταψήφισαν. Δύο βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν ενώ αντίθετα δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ και 4 της ΝΔ υπερψήφισαν το άρθρο.

Να σημειωθεί ότι η επίσημη γραμμή των κομμάτων για την επίμαχη διάταξη ήταν:

ΥΠΕΡ: ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΣΥ, Ποτάμι

ΚΑΤΑ: ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων.

Κατά την ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία που έγινε διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων ότι:

- Από τους πολιτικούς αρχηγούς: Υπερψήφισαν ο Αλέξης Τσίπρας, η Φώφη Γεννηματά, ο Σταύρος Θεοδωράκης. Καταψήφισαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Νίκος Μιχαλολιάκος και ο Βασίλης Λεβέντης.

Από τη ψηφοφορία απουσίαζαν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμένος και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

- Από ΣΥΡΙΖΑ: Καταψήφισαν οι Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Θόδωρος Παραστατίδης.

Απουσίαζαν: Σταύρος Κοντονής , Γιώργος Κατρούγκαλος Νίνα Κασιμάτη, Γεωργία Γεννιά, Μάρκος Μπόλαρης, Γιάννης Καραγιάννης και Άννα Βαγενά.

(Σημειώνεται ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής όπως εξήγησε ο ίδιος, παρά τη προσπάθεια του, δεν πρόλαβε να έρθει έγκαιρα από το υπουργείο όπου είχε ανειλημμένες υποχρεώσεις και έφτασε μόλις είχε ολοκληρωθεί η ψηφοφορία.)

- Από τους ΑΝΕΛ: Υπερψήφισαν οι Κώστας Ζουράρις και Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Απουσίαζε η Έλενα Κουντουρά.

- Από τη ΝΔ: Υπερψήφισαν η Ντόρα Μπακογιάννη, η Όλγα Κεφαλογιάννη, η Νίκη Κεραμέως και η εισηγήτρια του κόμματος (δηλαδή εισηγήτρια του «όχι») Κατερίνα Μάρκου.

Απουσίαζαν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης καθώς και οι Νίκος Δένδιας , Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Λευτέρης Αυγενάκης , Ανδρέας Βαγιωνάς και Θόδωρος Φορτσάκης ,

Οι Μάκης Βορίδης και Μάριος Σαλμάς που βρίσκονται σε κοινοβουλευτική αποστολή απέστειλαν επιστολή στην οποία δήλωσαν ότι καταψηφίζουν).

- Από τη ΔΗΣΥ: Απουσίαζαν οι Ανδρέας Λοβέρδος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Δημήτρης Κρεμαστινός, Γιώργος Αρβανιτίδης και Δημήτρης Τσελέπης.

- Από το ΚΚΕ: Απουσίαζαν 8 βουλευτές, μεταξύ αυτών ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας και η Λιάνα Κανέλη.

- Από τους Ανεξάρτητους βουλευτές, απουσίαζε ο Χάρης Θεοχάρης.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια

Οι παρεμβάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και υπουργών της κυβέρνησης:


Η συζήτηση της 1ης ημέρας

Θ. Φωτίου: Η Βουλή θα ανοίξει έναν δρόμο με ίσα δικαιώματα για όλους στην αναδοχή και την υιοθεσία

«Το νομοσχέδιο για τον θεσμό της υιοθεσίας και της αναδοχής επιχειρεί να δώσει τέλος σε μια ψυχοφθόρα διαδικασία, που τρέφει το εμπόριο βρεφών. Παράλληλα, γεφυρώνει την επιθυμία των παιδιών που θέλουν να βρουν οικογένεια και των ζευγαριών που θέλουν να προσφέρουν αγάπη» τόνισε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η κ. Φωτίου εμφανίστηκε έντονα επικριτική κατά όσων αντιδρούν στη δυνατότητα αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια, τονίζοντας ότι η Βουλή θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα ανοίξει έναν δρόμο με ίσα δικαιώματα για όλους τους Έλληνες πολίτες. (Διαβάστε αναλυτικά εδώ...)

Στο επίκεντρο το άρθρο για τη δυνατότητα αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια

Με διαφωνίες, αλλά σε ήπιους τόνους, και με την κοινή παραδοχή ότι προέχει το συμφέρον των ανήλικων παιδιών, διεξάχθηκε μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου.

«Στόχος του νομοσχεδίου είναι η αποϊδρυματοποίηση των ανήλικων παιδιών, με εναλλακτικές μορφές υποκατάστασης των οικογενειών» δήλωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Παπαφιλίππου. Επίσης, υποστήριξε ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο επιχειρεί να άρει τις χρόνιες δυσλειτουργίες που υπήρχαν με καινοτόμες προοδευτικές λύσεις, επιταχύνει σημαντικά, με διαφάνεια και ασφάλεια δικαίου τις διαδικασίες και υπηρετείται το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού.

Ο κ. Παπαφιλίππου έδωσε έμφαση στο άρθρο 8, κάνοντας λόγο για «επιτακτική ανάγκη θεσμοθέτησης της δυνατότητας αναδοχής ομόφυλων ζευγαριών που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, για νομικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς λόγους». «Η κριτική επικεντρώνεται στο ότι η κοινωνία είναι ανώριμη να δεχθεί τον θεσμό αυτόν και ότι αποβαίνει σε βάρος του συμφέροντος του παιδιού λόγω μη διάκρισης του φύλου των ζευγαριών και την έλλειψη του γυναικείου και ανδρικού προτύπου. Όμως, η επιστημονική κοινότητα με ηχηρή παρέμβαση 55 επιστημόνων ψυχικής υγείας καταρρίπτουν αυτές τις αιτιάσεις και διαβεβαιώνουν ότι καμία επίδραση δεν ασκεί ούτε στην ταυτότητα, ούτε στην ποιότητα των σχέσεών τους με τους γονείς ούτε στον σεξουαλικό τους προσανατολισμό» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Ακόμη, σημείωσε ότι τυχόν εξαίρεση των ομόφυλων ζευγαριών από την αναδοχή αντίκειται τόσο στα άρθρα του Συντάγματος, όσο και στην ευρωπαϊκή σύμβαση για τα δικαιώματα του ανθρώπου.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η εισηγήτρια της ΝΔ, Κατερίνα Μάρκου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ενώ ζητεί τη συναίνεση, δεν έκανε καμία προσπάθεια συζήτησης και σύγκλισης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης». «Το βασικότερο πρόβλημα του νομοσχεδίου είναι η έλλειψη συνολικού στρατηγικού σχεδίου» πρόσθεσε και μίλησε για «απουσία ελέγχου και εποπτείας για μετά την αναδοχή».

Για το άρθρο 8 τόνισε ότι «το ζήτημα είναι σημαντικό και σύνθετο και δεν προσφέρεται για κομματική εκμετάλλευση ή για να καταθέσουμε τα διαπιστευτήριά μας για το τι είναι προοδευτικό και τι όχι». «Το θέμα είναι ένα παιδί που πέρασε πολλά να έχει όσο το δυνατόν πιο ήρεμη και κανονική ζωή. Αυτή είναι η άποψη της ΝΔ και αφήνεται στη κρίση του κόσμου. Είναι υποκριτικό, όμως, να κουνάει η κυβέρνηση το δάχτυλο στη ΝΔ και όχι στους εταίρους» συμπλήρωσε.

«Η ΝΔ είναι υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου γιατί καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις δικές μας προτάσεις, διατηρούμε επιφυλάξεις επί των άρθρων και περιμένουμε αλλαγές» κατέληξε η κ. Μάρκου.

«Το νομοσχέδιο πρέπει να ενώσει πολλές πτέρυγες της Βουλής προς το συμφέρον των παιδιών και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους» επισήμανε η ειδική αγορήτρια της ΔΗΣΥ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, αναγνωρίζοντας ότι «στο νομοσχέδιο περιέχονται αρκετές θετικές διατάξεις που βοηθούν τον θεσμό της αναδοχής και της υιοθεσίας προς την κατεύθυνση της διασφάλισης των δικαιωμάτων των παιδιών».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της θα υπερψηφίσει το άρθρο 8, μετά τη βελτιωτική αλλαγή που βάζει ως πρωτεύον κριτήριο τη συγγενική αναδοχή και καταργεί το όριο ηλικίας σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως είπε.

«Εμείς στη ΔΗΣΥ βλέπουμε θετικά τις αλλαγές στο άρθρο 8, στις οποίες προχώρησε η αρμόδια υπουργός και το υπερψηφίζουμε» υπογράμμισε η κ. Χριστοφιλοπούλου.

«Ψηφίζουμε "παρών" στο νομοσχέδιο και επιφυλασσόμαστε επί των άρθρων» δήλωσε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα του είναι αντίθετο με το άρθρο 8.

«Είμαστε υπέρ της αναδοχής και της υιοθεσίας, αλλά όχι στη λογική "δίνουμε γουρούνι στο σακί" και όχι σε οποιαδήποτε αναδοχή και οικογένεια. Η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει ποια μέριμνα του κράτους υπάρχει για την προστασία και τα δικαιώματα των παιδιών. Δεν θα δεχτούμε λογικές του τύπου "καλύτερα σε οποιαδήποτε οικογένεια παρά σε ίδρυμα"» ανέφερε.

Επίσης, ο κ. Συντυχάκης σημείωσε ότι όσο σεβαστός και να είναι ο σεξουαλικός προσανατολισμός του κάθε ατόμου, δεν δικαιολογεί την παραμόρφωση της γονικής σχέσης. «Ανεξάρτητα αν υπάρχει γάμος ή όχι, το ΚΚΕ τολμά να πει όλα όσα οι υπόλοιποι κρύβουν πίσω από το δάχτυλο τους» πρόσθεσε.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλ. Παπαρήγα: «Εμείς δεν φοβόμαστε και δεν σεβόμαστε το ευρωπαϊκό δίκαιο και το ευρωπαϊκό δικαστήριο»

Τη διαφωνία του κόμματός του στο επίμαχο άρθρο 8 επανέλαβε ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, Γιώργος Λαζαρίδης, τονίζοντας ότι πέραν των άλλων αντιθέσεων που έχουν για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια τα οποίοα έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, «αποτελεί και ένα ακόμα βήμα για την υιοθεσία» κάτι που το κόμμα του θέλει να αποτρέψει.

Ακόμη, ο κ. Λαζαρίδης υποστήριξε ότι θέτει σε κίνδυνο τα δικαιώματα του παιδιού, ενώ το καθιστά ευάλωτο σε πιθανές κοινωνικές αντιδράσεις.

Υπέρ της επίμαχης διάταξης τάχθηκε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, τονίζοντας ότι το κόμμα του «δεν ψηφίζει "α λα καρτ", ούτε τσιμπάει σε καταστροφολογικές τακτικές».

«Δεν θα δώσουμε τα κλειδιά της κοινωνίας στο κ. Καμμένο. Θεωρούμε πολύ σοβαρά τα δικαιώματα για να τα αφήνουμε στον κ. Καμμένο» επισήμανε, ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία, καθώς, όπως είπε, για να διατηρηθεί στην εξουσία δεν βάζει ως προτεραιότητά του τα δικαιώματα των ανθρώπων και συνεργάζεται με ένα κόμμα που τα τσαλαπατά.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Να μην κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα»: Τι ανέφερε ο Στ. Θεοδωράκης στη συζήτηση για την αναδοχή και την υιοθεσία

Κατά της αρχής και όλων των άρθρων του νομοσχεδίου τάχθηκε ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, Αριστείδης Φωκάς, ο οποίος ζήτησε την απόσυρση του άρθρου 8, υποστηρίζοντας ότι είναι σε βάρος της υγιούς ψυχωσωματικής ανάπτυξης των παιδιών. «Μέλημά μας θα πρέπει να είναι το παιδί και όχι η προοδευτικότητά σας. Θα καταψηφίσουμε, επιμένοντας στον πατροπαράδοτο διαχωρισμό μητέρας και πατέρα» υπογράμμισε.

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βίντεο: Τι αλλάζει στην αναδοχή και την υιοθεσία στη χώρα μας

Τα «ναι», τα «όχι» και το νέο ομοφοβικό ξέσπαμα Κατσίκη

Το δικαίωμα στο γάμο και την υιοθεσία υπεραμύνθηκε ο α΄ αντιπρόεδρος της Ολομέλειας της Βουλής, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναθεώρηση του αστικού κώδικα. «Θα πρέπει να ανοίξουμε ακόμα περισσότερο τη συζήτηση σε σχέση με την υιοθεσία. Το θέμα είναι ώριμο και η κοινωνία ζητά από μας να προχωρήσουμε πιο γρήγορα. Οι συνθήκες είναι ώριμες για να προχωρήσουμε και σε ό,τι αφορά τον πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία. Είναι ώρα να ξεφύγουμε από σκοταδιστικές αντιλήψεις που σχετίζουν την ισορροπία της οικογένειας με το φύλο των γονέων» είπε.

Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κωνσταντίνος Κατσίκης, ο οποίος εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος με τη δυνατότητα αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια, επικρίνοντας έντονα όσους την υιοθετούν και κάνοντας λόγο, σε ένα χυδαία ομοφοβικό ξέσπασμα, για «λογική παράνοιας» και για «σεξουαλικά παρεκτρεπομένους».

«Φίμωτρο δεν μου βάζει κανείς. Φοβόμαστε να πούμε αυτό που θέλουμε -γιατί θα μας τρολάρουν, θα μας χαρακτηρίσουν ομοφοβικούς και ρατσιστές- ότι είναι όνειδος. Αμφισβητώ την καλή πρόθεση τους…. Οι άνθρωποι αυτοί δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη δυνατότητα να αναπαραχθούν, αλλά θέλουν να γίνουν ανάδοχοι… Η ψυχική και συναισθηματική ασφάλεια των παιδιών απαιτεί πρωτίστως διακριτούς και αλληλοσυμπληρώμενους ρόλους… Η οικογένεια δεν είναι λέξεις σε καρκινική επιγραφή για να διαβάζεται η έννοια του πατέρα και της μητέρας με ελαφρότητα… Τα παιδιά αυτά δεν θα μεγαλώσουν εδώ μέσα προστατευμένα από προοδευτικά μυαλά, αλλά εκεί έξω, φορτωμένα με τη διαφορετικότητα που δεν θα μπορούν να χειριστούν από την κοινωνική πραγματικότητα» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κατσίκης.

Υπέρ της δυνατότητας υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια τάχθηκε και ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλης.

Απόσυρση του άρθρου 8 ζητούν Μπόλαρης και Γεννιά

Την απόσυρση της διάταξης για τη δυνατότητα αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, ζητά σε ανάρτηση του στη προσωπική του σελίδα στο facebook, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Θεσσαλονίκης, Μάρκος Μπόλαρης. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι απών από την ψηφοφορία.

Να σημειωθεί ότι και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Πειραιά, Γεωργία Γεννιά - που έχει εκφράσει επίσης τη διαφωνία της - επικροτεί την διαφωνία του κ. Μπόλαρη, που όπως ο ίδιος εξηγεί, εστιάζεται σε τρεις βασικές αιτίες:

- Της επείγουσας προτεραιότητας για ένα δίκτυο κοινωνικών δομών και υπηρεσιών με επιστημονική και στελεχιακή επάρκεια

- Των πολιτικών ανάσχεσης του δημογραφικού ως προϋπόθεσης συνέχειας του λαού και του κράτους

- Της ορθής νομοθέτησης και της δημοκρατικής συναίνεσης.

«Για λόγους στοιχειώδους συνέπειας στις σχέσεις πολιτείας - κοινωνίας, πολιτικών και πολιτών, ζητήσαμε να αποσυρθεί η προς νομοθέτηση διάταξη για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια, πριν την διεξαγωγή συζήτησης για θέματα ουσίας, δηλαδή παιδαγωγικής, παιδοψυχολογίας, συνταγματικότητας, ισότητας των Ελλήνων πολιτών, κοινωνιολογίας», καταλήγει στην ανάρτηση του ο κ. Μπόλαρης.

Από το Όχι στο Ναι για το άρθρο 8 από τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ουρσουζίδη

Πλήρως ικανοποιημένος από τις «απολύτως εύστοχες και σε θετική κατεύθυνση αλλαγές», όπως τις χαρακτήρισε, στις οποίες προχώρησε η αν. υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου στο επίμαχο άρθρο 8 «βελτιώνοντας το ριζικά», δήλωσε ο βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ουρσουζίδης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα πλέον διαφωνίας του και θα το υπερψηφίσει.

«Δεν πιστεύω ότι όπως ήταν αρχικά η διάταξη θα ψηφιζόταν, όπως κι εγώ δεν θα την υπερψήφιζα», ανέφερε ο κ. Ουρσουζίδης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τα μέτρα για υιοθεσία και αναδοχή, χαρακτηρίζοντας «δικαιολογημένο το θόρυβο που είχε δημιουργήσει πριν γίνουν ουσιαστικές βελτιώσεις στο επίμαχο άρθρο που δίνει τη δυνατότητα αναδοχής σε ομόφυλα ζευγάρια.

«Μετά τις αλλαγές είναι σε απολύτως θετική κατεύθυνση», τόνισε ο κ. Ουρσουζίδης ενώ χαρακτήρισε ως κυρίαρχο στοιχείο, την αυξημένη ισχύ της διεθνούς σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού μεταξύ περισσοτέρων κατάλληλων αναδόχων, καθώς και την κατάργηση, όπως είπε, της άκριτης αναδοχής.

«Η ψήφιση του νομοσχεδίου από μόνη της δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Επιβάλλεται συνεπώς και η οικονομική ενίσχυση των δομών», τόνισε ενώ σημείωσε ότι η επιτυχία του θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό, αν καταφέρει να αντιμετωπίσει και να περιορίσει τη χρονοβόρα διαδικασία που απαιτείται σήμερα.

Υπέρ του νομοσχεδίου Θ. Παπαχριστόπουλος (ΑΝΕΛ) και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.

Θετικός τόσο για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με τα μέτρα για την υιοθεσία και την αναδοχή όσο και για το άρθρο 8, που δίνει το δικαίωμα αναδοχής σε ομόφυλα ζευγάρια, εμφανίστηκε κατά τη συζήτηση του στην Ολομέλεια, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Να σημειωθεί ότι κατά την επεξεργασία του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Παπαχριστόπουλος είχε ξεκαθαρίσει ότι ο ίδιος θα υπερψηφίσει την επίμαχη διάταξη, αντίθετα από τον εισηγητή των ΑΝΕΛ Γ Λαζαρίδη που δήλωσε ότι το κόμμα του θα την καταψηφίσει.

Ο κ. Παπαχριστόπουλος, έκανε λόγο για πολλές ασφαλιστικές δικλείδες που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, ενώ επεσήμανε ότι γίνεται αδικαιολόγητα μεγάλος θόρυβος για ένα άρθρο που αφορά μόλις το 3 τοις χιλίοις.

Υπέρ του νομοσχεδίουτάχθηκε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, εκφράζοντας παράλληλα την στήριξή του για τη δυνατότητα αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

«Οφείλουμε, όλοι όσοι πιστεύουμε στο μεγαλείο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, να ακούσουμε τουλάχιστον τους ειδικούς της επιστήμης, οι οποίοι διδάσκουν ότι οι ομόφυλοι άνθρωποι είναι το ίδιο κατάλληλοι και ικανοί γονείς όσο και οι ετερόφυλοι», ανέφερε ο κ. Θεοχάρης και πρόσθεσε: «Η κοινωνία οφείλει να μην κλείνει τα μάτια σε υπαρκτά προβλήματα στο βωμό ενός συντηρητισμού που δεν έβγαλε πουθενά, και θα πρέπει να αρχίσει να πηγαίνει όλο και πιο κοντά σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνάνθρωποι μας και ειδικά τα παιδιά».

Οι καινοτομίες και τα πλεονεκτήματα του σχεδίου νόμου

Όπως έχουμε τονίσει και σε προηγούμενα δημοσιεύματα, νόμος για την υιοθεσία και την αναδοχή επιταχύνει εξαιρετικά τις σχετικές διαδικασίες και μειώνει δραστικά τον χρόνο αναμονής που έφτανε στα έξι χρόνια, δημιουργώντας μεγάλα δράματα και αδιέξοδα. Σήμερα θα απαιτούνται 8-12 μήνες. Παράλληλα, ισχυροποιεί επιστημονικά και θεσμικά όλη τη διαδικασία υπέρ του συμφέροντος του παιδιού. Πώς επιτυγχάνονται αυτοί οι δύο στόχοι;

Ο πρώτος στόχος αφορά τη μείωση του χρόνου αναμονής

Το πρόβλημα είναι χρόνιο και προκύπτει από την ελλιπή στελέχωση των κοινωνικών υπηρεσιών και την μεγάλη καθυστέρηση στην διενέργεια και ολοκλήρωση 2 κοινωνικών ερευνών: της 1ης σχετικά με την καταλληλότητα του υποψήφιου ζεύγους για να γίνουν ανάδοχοι ή θετοί γονείς και της 2ης σχετικά με την κοινωνική έρευνα εάν το συγκεκριμένο ζευγάρι είναι κατάλληλο για το συγκεκριμένο παιδί που έχει επιλέξει.

Αυτές οι δύο έρευνες του νόμου μπορούν να ανατίθενται και σε άλλες κοινωνικές υπηρεσίες π.χ. στους δήμους, αλλά και σε πιστοποιημένους κοινωνικούς λειτουργούς που θα πιστοποιεί ο Σ.Κ.Λ.Ε. (Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος).

Η Βουλή με νόμο της κατέστησε τον Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ) ΝΠΔΔ, δηλαδή ανώτατη αρχή απόδοσης άδειας άσκησης επαγγέλματος και πειθαρχικού ελέγχου (Νόμος 4357/16). Ο ΣΚΛΕ επίσης με αδιάβλητες εξετάσεις θα δημιουργήσει σώμα πιστοποιημένωνκοινωνικών λειτουργών που θα αναλαμβάνουν το έργο των κοινωνικών ερευνών-εκθέσεων που απαιτούνται για την διαδικασία της αναδοχής-υιοθεσίας όταν οι υφιστάμενοι στα ιδρύματα ή στις περιφέρειες δεν επαρκούν. Οι χρόνοι εκπόνησης των εκθέσεων ορίζονται με σαφήνεια σε 3 μήνες.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ρεπορτάζ Left.gr: Τεκνοθεσία και αναδοχή στην Ελλάδα και οι καινοτομίες του νέου νομοσχεδίου (βίντεο - φωτογραφίες)

Ο δεύτερος στόχος: θεσμική και επιστημονική κατοχύρωση της ψηφιοποιημένης διαδικασίας

Η διαδικασία που απαιτείται πλέον είναι σαφής και ψηφιακή και καταλήγει σε 3 ηλεκτρονικά μητρώα που τηρούνται στην ΗΔΙΚΑ και τα διαχειρίζεται το ΕΚΚΑ: μητρώο ανηλίκων, μητρώο υποψήφιων αναδόχων και θετών γονέων, μητρώο εγκεκριμένων αναδόχων και υιοθεσιών.

Με αυτό τον τρόπο, το κράτος γνωρίζει τον ακριβή αριθμό παιδιών που υπάρχουν στα ιδρύματα ή δίδεται για αναδοχή και υιοθεσία και τον ακριβή αριθμό υποψήφιων γονέων.

Η διαδικασία για την ολοκλήρωσή της απαιτεί 3 δικλείδες ασφαλείας, 2 κοινωνικούς ελέγχους και την επιτυχή παρακολούθηση ενός επιμορφωτικού προγράμματος.

Συστήνεται επίσης κεντρικό όργανο για την παιδική προστασία: το Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής και Υιοθεσίας (Ε.Σ.ΑΝ.Υ.), το οποίο θα παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη στους φορείς παιδικής προστασίας, θα επιλύσει τα όποια προβλήματα ερμηνείας του νόμου και θα επιβλέπει πανελλαδικά την εφαρμογή των θεσμών της αναδοχής και υιοθεσίας.

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αναδοχή και υιοθεσία: Τα εθνικά μητρώα, η επίσπευση των διαδικασιών και η ομοφοβική σπέκουλα

Η συζήτηση περί του συμφώνου συμβίωσης
  • Με το σχέδιο νόμου δεν δίδεται η δυνατότητα σε ζευγάρια του συμφώνου συμβίωσης να υιοθετήσουν, διότι η υιοθεσία διέπεται από τον αστικό κώδικα και αφορά έγγαμα ζευγάρια και μόνο.

  • Η συζήτηση που προκάλεσε συντηρητικές και ομοφοβικές αντιδράσεις αφορά την αναδοχή. Η αναδοχή είναι διαφορετική πράξη από την υιοθεσία. Κατά την υιοθεσία ο θετός γονιός αντικαθιστά τον φυσικό γονέα πλήρως, δηλαδή στις υποχρεώσεις και στα δικαιώματα. Στην αναδοχή, ο ανάδοχος γονιός συνυπάρχει με τον φυσικό γονιό και μάλιστα έχει υποχρέωση να συνεργάζεται μαζί του. Το παιδί δεν ξεκόβεται από το φυσικό γονιό.

  • Ακόμα μία θετική αλλαγή είναι η επαγγελματική αναδοχή: Γίνεται ώστε να βρουν μια οικογένεια πιο γρήγορα τα παιδιά με αναπηρία και να μην εισάγονται στα ιδρύματα τα παιδιά που εγκαταλείπονται στα μαιευτήρια.

Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά η υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, υπεραμυνόμενη πρόσφατα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, του άρθρου 8 που προβλέπει την δυνατότητα αναδοχής ανήλικων παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, δηλώνοντας ανοιχτή σε προτεινόμενες αλλαγές.

«Πόσα ομόφυλα ζευγάρια θα τρέξουν για αναδοχή; Θα εξαιρέσουμε τα χιλιάδες ετερόφυλα ζευγάρια και θα καταδικάσουμε τα ανήλικα παιδιά; Ο νόμος διασφαλίζει τα πάντα με τρεις επιστημονικούς ελέγχους. Γι' αυτούς που μιλούν για τα πρότυπα της οικογένειας το παιδί θα βλέπει ως πρότυπο τη φυσική του οικογένεια. Γιατί όχι μόνο δεν ξεκόβει από αυτήν, αλλά μπορεί να επιστρέψει αμέσως αν διαπιστωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες που θα παρακολουθούν για 2-3 χρόνια την πορεία της αναδοχής και τη συμπεριφορά της ανάδοχης οικογένειας. Ο κοινωνικός λειτουργός θα κάνει έρευνα για την καταλληλότητα του υποψήφιου ανάδοχου. Δεν κρίνεται ο σεξουαλικός προσανατολισμός, αλλά η καταλληλότητα του γονιού» υπογράμμισε η κ. Φωτίου, απαντώντας τόσο στις επικρίσεις που δέχθηκε από την αντιπολίτευση όσο και στις ενστάσεις που εκφράζουν βουλευτές της συγκυβέρνησης επί της επίμαχης διάταξης.

* Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ και την Αυγή

«Το νομοσχέδιο για τον θεσμό της υιοθεσίας και της αναδοχής επιχειρεί να δώσει τέλος σε μια ψυχοφθόρα διαδικασία, που τρέφει το εμπόριο βρεφών. Παράλληλα, γεφυρώνει την επιθυμία των παιδιών που θέλουν να βρουν οικογένεια και των ζευγαριών που θέλουν να προσφέρουν αγάπη» τόνισε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η κ. Φωτίου εμφανίστηκε έντονα επικριτική κατά όσων αντιδρούν στη δυνατότητα αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια, τονίζοντας ότι η Βουλή θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα ανοίξει έναν δρόμο με ίσα δικαιώματα για όλους τους Έλληνες πολίτες.

Κριτική του Χρ. Καραγιαννίδη στο ΚΚΕ για τις «αντιεπιστημονικές» αντιλήψεις περί αναδοχής (βίντεο)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)