to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:17 | 01.12.2021

Πολιτική

Στη Βουλή η τροπολογία για υποχρεωτικό εμβολιασμό και πρόστιμο 100€ - Τι προβλέπει

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών και το πρόστιμο των 100 ευρώ - Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα εμφανιστεί στο Κοινοβούλιο για να δικαιολογήσει την επιλογή του - Αλ. Τσίπρας: «Σαμποτέρ του εμβολιασμού ο Κυριάκος Μητσοτάκης» - Πότε μειώνεται στα 50€ το πρόστιμο - Όλη η τροπολογία - Αντισυνταγματικό το μέτρο, θα καταπέσει στο ΣτΕ, λένε οι ειδικοί


Στην τροπολογία προβλέπεται πως «για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας» καθιερώνεται υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού όλων των φυσικών προσώπων που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους εντός ελληνικής επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και τις 31.12.1961.

Οι υπόχρεοι θα πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη ή μοναδική δόση έως και 16 Ιανουαρίου 2022. Η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο

Εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα εκατόν ογδόντα ημερών από την νόσηση, καθώς και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Ειδικώς τα άτομα με αναπηρία που αδυνατούν να υποβληθούν σε διαδικασία του εμβολιασμού για αντικειμενικούς λόγους, που σχετίζονται με την πραγματική τους κατάσταση, ως συνέπεια των παθήσεών τους, όπως οι βαριές περιπτώσεις αυτισμού και επιληψίας, δύνανται να εξαιρούνται από την υποχρέωση εμβολιασμού, ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του θεράποντος ιατρού τους και κατόπιν έγκρισης από τις επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης.

Παρέμβαση Μητσοτάκη στη Βουλή

Σημειώνεται ότι, υπό το βάρος των αντιδράσεων, ο Κυρ. Μητσοτάκης επέλεξε να εμφανιστεί σήμερα  στη Βουλήγια να δικαιολογήσει την απόφασή του αυτή, που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με δηλώσεις του ίδιου και στελεχών του, και μάλιστα μόλις προ ολίγων ημερών, ότι δεν υπάρχουν στο τραπέζι σκέψεις για θέσπιση υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών. Στον Κυριάκο Μητσοτάκη απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας - διαβάστε εδώ τι συνέβη σήμερα στη Βουλή.

Αλ. Τσίπρας: «Σαμποτέρ του εμβολιασμού ο Κυριάκος Μητσοτάκης»

Ο Αλ. Τσίπρας, μετά την ανακοίνωση αυτή χαρακτήρισε χθες «σαμποτέρ του εμβολιασμού» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και ζήτησε να δοθούν ακόμη και οικονομικά κίνητρα για τον εμβολιασμό. «Να πείσουμε για να σώσουν τη ζωή τους, όχι για να μην χάσουν το μισό της σύνταξής τους» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας σε συνάντηση που είχε χθες, Τρίτη, με την ΠΟΕΔΗΝ

Τα πρόστιμα - Πότε μειώνεται στα 50€

Όπως προβλέπει η τροπολογία, στην περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως. Στην περίπτωση διενέργειας της πρώτης έως και τη 15η μέρα του μήνα και ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου σύμφωνα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, ειδικώς για μήνα αυτό, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.

Εάν η πρώτη δόση γίνει από την 16η μέρα του μήνα και εντεύθεν, επιβάλλεται σύνολο κύρωσης ύψους 100 ευρώ. Ειδικώς για τον μήνα Ιανουάριο του 2022, για παραβίαση της υποχρέωσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.

Οι κυρώσεις αίρονται από πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης. Σε περίπτωση ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, οι κυρώσεις επιβάλλονται από το χρονικό θεμελίωσης της σχετικής υποχρέωσης. Το σχετικό πρόστιμο βεβαιώνεται και εισπράττεται αμελλητί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Αθηνά Λινού: «Τι θα κάνουμε μετά; Θα πιάνουμε τον κόσμο και θα τον εμβολιάζουμε με τη βία;»

«Άλλο να βάζεις πρόστιμο σε έναν υψηλοσυνταξιούχο κι άλλο σε έναν αγρότη. Πρέπει να δούμε αν θα έχει αποτελεσματικότητα, και τι επιπτώσεις θα έχει στην κοινωνική συνοχή», σχολίασε η Αθηνά Λινού σε δηλώσεις της για το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού και του προστίμου των 100€ στα άτομα άνω των 60, μιλώντας σήμερα το πρωί στον ANT1.

ΚΚΕ: Εργαλείο αποθέωσης της “ατομικής ευθύνης”, κοινωνικού αυτοματισμού και συγκάλυψης της εγκληματικής κυβερνητικής πολιτικής

«Η ποινή των 100 ευρώ σε ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, που ονομάστηκε “αντίτιμο υγείας”, πέρα από εργαλείο αποθέωσης της “ατομικής ευθύνης”, κοινωνικού αυτοματισμού και συγκάλυψης της εγκληματικής κυβερνητικής πολιτικής, ουσιαστικά αποτελεί ένα “κορωνοσήλειο”, ανοίγοντας πολύ επικίνδυνους δρόμους για την καθιέρωση αντίστοιχων χαρατσιών και για άλλες παθήσεις με προκάλυμμα την ευθύνη των ασθενών, στο πλαίσιο του εμπορευματοποιημένου συστήματος υγείας», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, προσθέτοντας: «Αντί για μέτρα πρόληψης και θεραπείας με ευθύνη του κράτους, αυτό το μέτρο στρώνει το έδαφος στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση κι ανταποδοτικότητα όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών στο δημόσιο σύστημα υγείας για συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων που θα θεωρούνται ότι “δεν τηρούν υπεύθυνη στάση”».

 

Αντισυνταγματικό το μέτρο - Θα καταπέσει στο ΣτΕ

Ο Ξενοφών Κοντιάδης, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας, και ο συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος ξεκαθαρίζουν ότι είναι αντισυνταγματική η επιβολή χρηματικού προστίμου και η ηλικιακή διάκριση

Και οι δυο επιστήμονες επισημαίνουν ότι η επιβολή προστίμου σε όσους δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν είναι αντισυνταγματική και η εκτίμησή τους είναι ότι θα καταπέσει σε περίπτωση προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

«Αντισυνταγματική ως υπέρμετρος και απρόσφορος περιορισμός της αυτονομίας του προσώπου»

Όπως επισημαίνει με ανάρτησή του ο Ξενοφών Κοντιάδης - Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου – με ανάρτησή του στο Facebook, η επιβολή προστίμων σε όσους δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν είναι κατά τη γνώμη μου αντισυνταγματική ως υπέρμετρος και απρόσφορος περιορισμός της αυτονομίας του προσώπου, όσο κι αν οργιζόμαστε από τη στάση τους. Ζητήματα εγείρουν επίσης η ηλικιακή διάκριση και η υποβόσκουσα κοινωνική διάκριση, δηλαδή το γεγονός ότι για κάποιους τα 100 ευρώ είναι πολύτιμα και για άλλους ένα απλό φιλοδώρημα.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Καθηγητή Δημοσίου Δικαίου και Δικαίου Κοινωνική Ασφάλειας:

«Για το πρόστιμο στους μη εμβολιασμένους: Υποστηρίζω επίμονα, από την πρώτη στιγμή που διατέθηκαν τα εμβόλια, ότι πρέπει να υπάρξουν περιορισμοί, κυρώσεις και κίνητρα για να εμβολιαστούν όλοι. Και μάλιστα άσκησα κριτική στην Κυβέρνηση επειδή καθυστέρησε να επιβάλει περιορισμούς και κυρώσεις. Όμως η επιβολή προστίμων σε όσους δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν είναι κατά τη γνώμη μου αντισυνταγματική ως υπέρμετρος και απρόσφορος περιορισμός της αυτονομίας του προσώπου, όσο κι αν οργιζόμαστε από τη στάση τους. Ζητήματα εγείρουν επίσης η ηλικιακή διάκριση και η υποβόσκουσα κοινωνική διάκριση, δηλαδή το γεγονός ότι για κάποιους τα 100 ευρώ είναι πολύτιμα και για άλλους ένα απλό φιλοδώρημα».

«Προβληματικό το μέτρο του προστίμου από συνταγματικής άποψης»

Ο συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1, επεσήμανε ότι το μέτρο της επιβολής προστίμου έχει προβλήματα από συνταγματικής άποψης και σε περίπτωση προσφυγής στο ΣτΕ εκτιμά ότι θα καταπέσει.

Όσον αφορά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού επεσήμανε ότι  περιορισμός κάποιων προσωπικών ελευθεριών στο πλαίσιο του γενικού συμφέροντος δημόσια υγείας είναι θεμιτός, όχι, όμως και η επιβολή προστίμου. Παράλληλα επεσήμανε ότι οι πολίτες άνω των 60 ετών θα πρέπει να προστατεύονται και όχι να πληρώνουν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)