to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:02 | 20.12.2016

Πολιτική

Στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον χωροταξικό σχεδιασμό

Με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, να προαναγγέλλει την κατάθεση μέχρι το βράδυ, σειρά τροπολογιών που ρυθμίζουν θέματα τα οποία έχουν ασφυκτικά χρονικά περιθώρια και πρέπει όπως είπε, να ψηφιστούν μέχρι τις 31/12/2016, ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η πρώτη συζήτηση του χωροταξικού νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να ψηφισθεί αύριο.


Παράλληλα, ο Γιώργος Σταθάκης χαρακτήρισε σημαντική την κατάθεση δύο τροπολογιών του υπουργείου του, που αφορούν την βελτίωση λειτουργίας της αγοράς πετρελαιοειδών και την αποτίμηση των φαρμάκων.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν επί της αρχής του το νομοσχέδιο, αποδίδοντας μεταξύ άλλων στην κυβέρνηση, προχειρότητα και ιδεοληπτικές πολιτικές που αποθαρρύνουν τους επενδυτές.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επέκρινε την τακτική της ΝΔ, κάνοντας λόγο για εμμονή της στην καταστροφολογία και τονίζοντας ότι «παρ’ ότι οι ονειρικές της διατυπώσεις έχουν επανειλημμένα διαψευστεί επιμένει να τις επαναφέρει».

Ο Γιώργος Σταθάκης, μίλησε ακόμα για 4 βασικούς άξονες στους οποίους βασίζεται η οικονομική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης. Την δημοσιονομική σταθερότητα, την αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, την ενίσχυση ενός φιλικότερου επενδυτικού περιβάλλοντος και κυρίως της νεανικής επιχειρηματικότητας, και την στήριξη των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων.

Ακόμα, μίλησε για αντιμετώπιση της ύφεσης, σημειώνοντας ότι ήταν οριακή έως μηδενική το 2015, σημείωσε ότι το 2016 ήταν χρονιά πλήρους σταθεροποίησης και με θετικό πρόσημο το δεύτερο εξάμηνο ενώ εκτίμησε ότι το 2017 η χώρα θα πάει ακόμα καλύτερα.

«Αυτά είναι τα οικονομικά δεδομένα από μια οικονομική πολιτική με συνοχή και αξιοπιστία και απέχουν πολύ από αυτά που κατηγορούμαστε περί ανίκανης, καταστροφολογικής και ιδεοληπτικής κυβέρνησης», επεσήμανε.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης επί του νομοσχεδίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος αντέτεινε ότι ο αναπτυξιακός σχεδιασμός του δημιουργεί καλύτερες προοπτικές για τους επενδυτές.

«Εισάγει σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο ένα πλαίσιο κανόνων, πάνω στο οποίο διαμορφώνονται οι κατευθύνσεις του χωροταξικού σχεδιασμού με μέριμνες για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος», τόνισε.

Ακόμα, δεσμεύτηκε ότι οι προδιαγραφές για τα τοπικά και τα ειδικά χωρικά σχέδια θα δημοσιοποιηθούν τον Ιανουάριο του 2017 και τον Φεβρουάριο θα ακολουθήσουν τα περιφερειακά, καθώς και ότι μέχρι τον Μάρτιο θα εκδοθούν τα προεδρικά διατάγματα για την διαδικασία έγκρισης και τροποποίησης των σχεδίων.

Για αναχρονιστική, γραφειοκρατική και βαθειά κρατικίστικη αντίληψη της κυβέρνησης, που αποθαρρύνει και αποτρέπει τους επενδυτές, έκανε λόγο η ΝΔ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Κεφαλογιάννης, υποστήριξε ότι «η πολιτική Τσίπρα υπονομεύει την ανάπτυξη», ενώ σημείωσε ότι «η κυβέρνηση θέτει ψευτοδιλήμματα καλώντας την ΝΔ να απαντήσει αν είναι με την κοινωνία ή τους δανειστές».

«Η εικόνα στους δανειστές και στην ΕΕ είναι ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο καλύτερος, γιατί υπογράφει τα πάντα», ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης. Παράλληλα, επέκρινε την κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι, «δεν έχει πειστική παραγωγική οικονομική πολιτική, που θα απαντά στα προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας.

«Με την ίδια άνεση που περιγράφετε τις αυταπάτες σας, με την ίδια άνεση οδηγείτε και τη χώρα σε ένα απόλυτα αδιέξοδο δρόμο, στο τέλος του οποίου θα έχει μια ταμπέλα που θα γράφει απαγορεύονται οι επενδύσεις με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ», υποστήριξε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο βάζει νάρκη στην αναπτυξιακή πολιτική της χώρας» και ζήτησε την απόσυρση του.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Ηλιόπουλος, ενώ επιτέθηκε τόσο στη σημερινή όσο και στις προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες, όπως είπε, στηρίζουν μαζί τις μνημονιακές πολιτικές.

Για ένα ακόμα αντιλαϊκό νομοσχέδιο, που έχει μοναδικό στόχο την στήριξη και ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων σε βάρος της χώρας και των πολιτών της, έκανε λόγο ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Επείγει να αντιμετωπίσουμε τη βαθειά εμπεδωμένη κουλτούρα της αυθαίρετης δόμησης», επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, ενώ έκανε λόγο για «αποσπασματικές ρυθμίσεις με αμφίβολο αποτέλεσμα».

Κατά του «οπισθοδρομικού νομοσχεδίου», όπως το χαρακτήρισε, τάχθηκε ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για καθεστωτική αντίληψη.

Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης, υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση «προχωρά σε έναν αναγκαίο χωροταξικό σχεδιασμό ενισχύοντας την βιώσιμη ανάπτυξη που έχει ανάγκη η χώρα» και πρόσθεσε ότι στόχος είναι η προσέλκυση επενδύσεων, ώστε να αυξηθεί η απασχόληση και να ενισχυθεί η ελληνική οικονομία.

Για επανάληψη προηγούμενων αναποτελεσματικών και ανεφάρμοστων νόμων, μίλησε ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Καρράς.

Στα βασικά χαρακτηριστικά του ν/σ για τον χωροταξικό σχεδιασμό και την βιώσιμη ανάπτυξη που συζητείται σήμερα και ψηφίζεται αύριο στην Ολομέλεια, αναφέρθηκε νωρίτερα ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, λέγοντας ότι το εν λόγω ν/σ εκδημοκρατίζει και αποκεντρώνει τον χωροταξικό σχεδιασμό, δίνει ρόλο στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας και στην Αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού. Ταυτόχρονα, με τη διαδικασία της προέγκρισης ξεμπλοκάρει τις επενδύσεις και τις επαγγελματικές δραστηριότητες που σταματούν για χρόνια σε γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε ότι ο πολεοδομικός σχεδιασμός ήταν για πολλά χρόνια δύσκαμπτος, πολύπλοκος, δυσλειτουργικός και με μικρή εφαρμοσιμότητα, "στοιχεία που επέτρεψαν στους κολλητούς του συστήματος εξουσίας να εξυπηρετούνται με ανισοτιμία. Η διαδρομή από τον κομματάρχη, στον Βουλευτή και στον Περιφερειάρχη ή τον Υπουργό είναι που πρέπει να σταματήσει στη χώρα μας και να αποκατασταθεί ο κανόνας δικαίου και στο χωροταξικό σχεδιασμό".

Για να αποφύγουμε την εξυπηρέτηση ολίγων με συνεχείς παρεκκλίσεις, επειδή τα πολεοδομικά σχέδια καθυστερούσαν για δεκαετίες, το ζητούμενο είναι "να επικρατήσει η ισονομία και η αποτελεσματικότητα της Διοίκησης στο επίπεδο του χωροταξικού σχεδίου και βέβαια η πολιτεία να έχει στρατηγική. Ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός είναι βασικά στοιχεία για την παραγωγική ανασυγκρότηση, τη δίκαιη ανάπτυξη, την επανεκκίνηση της οικονομίας και την εργασίας".

Έτσι, πράγματι θα ανοίξει ο δρόμος "ώστε να έχουμε χωροταξικά εργαλεία που είναι αναπτυξιακά εργαλεία, που έχουν ουσιαστική δημοκρατική διάσταση και προφανώς μπορούν να τροφοδοτήσουν την κοινωνία και τη χώρα μας, ώστε η επιστήμη και η καινοτομία να αξιοποιούνται προς όφελος των Ελλήνων πολιτών". Με βάση, λοιπόν, το νέο νομοσχέδιο ενισχύεται ο περιφερειακός και ο τοπικός σχεδιασμός, σε αντίθεση με τον προηγούμενο ν. 4269, χωρίς βέβαια να παραβαίνει τον συνταγματικό, θεσμικό ρόλο του κράτους, όσον αφορά στα ζητήματα χωροταξίας.

Η διαδικασία της προέγκρισης, είναι ένα ισότιμο εργαλείο, ώστε εντός εξαμήνου να γνωρίζουν όλες οι διαδικασίες επενδύσεων, εάν μπορούν να γίνουν ή όχι, ενισχύοντας την διαφάνεια, "η οποία ήταν περιορισμένη γιατί κάποιοι Υπουργοί αποφάσιζαν με τα ειδικά θεματικά χωροταξικά σχέδια να αδειοδοτήσουν δραστηριότητες κατά παραγγελία, κολλητών και κουμπάρων. Αυτά δεν θα ξαναγίνουν. Εφεξής, θα γίνονται όλα με ισότιμους κανόνες".

Ως προς το άρθρο 16 του ν/σ το οποίο παρατείνει τη λειτουργία και τη χρηματοδότηση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών για έναν χρόνο και αναστέλλει τις συγχωνεύσεις, ο Αν. ΥΠΕΝ ανάφερε ότι έτσι αντιμετωπίζεται ένα μείζον περιβαλλοντικό ζήτημα, αλλά και ένα ουσιαστικό πολιτικό θέμα, εφόσον συνδέεται με την προστασία του περιβάλλοντος και της φύσης, με τις υποχρεώσεις της χώρας μας απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος έχει διαστάσεις αναπτυξιακές, αποκέντρωσης και ενίσχυσης της εργασίας.

"Δυστυχώς, η λειτουργία των φορέων των προστατευόμενων περιοχών αφέθηκε από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ σε προσωρινές επιδοτήσεις επί δώδεκα χρόνια, για την εκκίνηση λειτουργίας η οποία κράτησε δώδεκα χρόνια!", είπε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος. "Με μια σωτήρια παρέμβαση που έγινε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, τον Δεκέμβριο του 2015, εξασφαλίστηκε η ζωή τους για έναν χρόνο, διότι ο εθνικός διάλογος ο οποίος είχε προκηρυχθεί το 2014 το μόνο που κατάφερε ήταν να μην καταλήξει σε τίποτα εφαρμόσιμο, αλλά αντίθετα με τις κυβερνητικές επιλογές εκείνης της περιόδου να κοπεί ο ομφάλιος λώρος της χρηματοδότησης".

Και συνέχισε: "Εμείς, δεν θέλουμε να εξαγγείλουμε μια ακόμα παράταση. Γι' αυτό και επιλέξαμε να αποτελεί άρθρο σε κανονικό νόμο, να μην είναι τροπολογία της τελευταίας στιγμής. Και ήδη συμφωνήσαμε με την Επιτροπή ΦΥΣΗ 2000, το Πράσινο Ταμείο, με όλους τους Προέδρους των Φορέων, αλλά και με το Σωματείο των εργαζομένων, να καταλήξουμε σε μία πρόταση, εντός τετραμήνου, η οποία θα καλύπτει όλες τις υποχρεώσεις της χώρας, με δεδομένο ότι καλύπτονται μόνο οι 95 από τις 419 περιοχές NATURA της χώρας μας. Και το νέο αυτό πλαίσιο λειτουργίας των φορέων να ενισχυθεί και με δαπάνες του Προϋπολογισμού".

Στη συνέχεια, ο  Αν. ΥΠΕΝ αναφέρθηκε στις τροπολογίες του ν/σ "Χωρικός Σχεδιασμός και Βιώσιμη Ανάπτυξη", με κυριότερες την παράταση της εφαρμογής του ειδικού τέλους ταφής για ένα χρόνο, "που συμπίπτει με την ολοκλήρωση στις 31/12 όλων των Περιφερειακών σχεδίων και των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε όλη την Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορούν τα έργα να ενταχθούν σε χρηματοδότηση και να μην επιβαρύνουμε τους πολίτες με φόρο ταφής. Σήμερα, έχουμε καταφέρει να  έχουμε έναν νέο εθνικό σχεδιασμό, ο οποίος στηρίζεται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και δίνει μεγαλύτερη σημασία στην ανακύκλωση, την πρόληψη και την επαναχρησιμοποίηση με συγκεκριμένες προδιαγραφές, και να απελευθερώσουμε όλους τους διαθέσιμους πόρους του ΕΣΠΑ".

Επίσης, με τροπολογία καθορίζονται τα χαρακτηριστικά των πράσινων σημείων, που θα  ενισχύσουν τη διαλογή στην πηγή, επιλύοντας ένα λειτουργικό πρόβλημα χρόνων. Κυρίως, όμως, βοηθάει τους ΟΤΑ που μπορούν να αδειοδοτήσουν και να υποβάλουν μελέτες και αιτήματα χρηματοδότησης για αυτές τις δραστηριότητες.  Στα Πράσινα σημεία θα αναπτύσσουν δράσεις η Αυτοδιοίκηση και η κοινωνική οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης για τη διαλογή στην πηγή, κάτι που συνδυάζει την ευαισθητοποίηση του πολίτη με την περιβαλλοντική εκπαίδευση.  Με την τροπολογία ορίζονται και μικρότερες υποδομές μέσα στους οικισμούς, όπως είναι οι γωνιές ανακύκλωσης και τα κινητά πράσινα σημεία.

Παράλληλα, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και της καταλόγισε «ξύλινο λόγο» και «μεγάλα λόγια που φτάνουν στα όρια της δημαγωγίας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)