to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:06 | 15.04.2022

Πολιτική

Στη Βουλή η αναφορά της HRW - Να διερευνηθεί ζητούν δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Αναφορά κατέθεσαν ο Ν. Φίλης, τομεάρχης Παιδείας και ο Γ. Ψυχογιός, τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολτικής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, σχετικά με την αναφορά του Human Rights Watch «Τα πρόσωπά τους ήταν καλυμμένα: Η Ελλάδα χρησιμοποιεί μετανάστες σε επαναπροωθήσεις»


Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Φίλης και Γιώργος Ψυχογιός κατέθεσαν ως αναφορά προς τους υπουργούς Μετανάστευσης & Ασύλου και Προστασίας του Πολίτη την Αναφορά της Human Rights Watch με τίτλο «Τα πρόσωπά τους ήταν καλυμμένα: Η Ελλάδα χρησιμοποιεί μετανάστες σε επαναπροωθήσεις» σχετικά με τις εγκληματικές επαναπροωθήσεις στον Έβρο και το Αιγαίο.

Τα όσα περιγράφονται από τη διεθνή οργάνωση δεν θυμίζουν σε τίποτα την πρακτική που ακολουθείται για την υποδοχή των Ουκρανών προσφύγων. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εντείνει την απάνθρωπη και ρατσιστική αντιμετώπιση των υπολοίπων προσφύγων, αντί να δίνει σε όλους τους πρόσφυγες τις ίδιες δυνατότητες να αιτηθούν διεθνή προστασία, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και επιβάλλει το Διεθνές Δίκαιο.

Η Human Rights Watch ισχυρίζεται ότι έχει τεκμηριώσει ακόμη και τη χρησιμοποίηση άλλων μεταναστών σε ρόλο «αστυνομικών» για την πραγματοποίηση των επαναπροωθήσεων. Στηρίζεται σε μαρτυρίες 26 Αφγανών μεταναστών και αιτούντων άσυλο, σύμφωνα με τις οποίες η ελληνική αστυνομία συλλαμβάνει αιτούντες άσυλο στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα στον ποταμό Έβρο, αφήνοντάς τους ημίγυμνους στις περισσότερες περιπτώσεις ή αφαιρώντας τους χρήματα, κινητά τηλέφωνα και άλλα υπάρχοντα και εν συνεχεία τους παραδίδει σε μασκοφόρους άνδρες, οι οποίοι τους υποχρεώνουν να επιβιβαστούν σε μικρές λέμβους στον Έβρο με κατάληξη την Τουρκία.

Η Αναφορά της HRW καταλήγει με συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση και τις δικαστικές αρχές, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex). Η διερεύνηση των όσων καταγγέλλει η διεθνής οργάνωση πρέπει να είναι ταχεία και πλήρης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)