to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:08 | 19.12.2018

Κοινωνία

Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ τις φασιστικές αναρτήσεις εν ενεργεία στρατιωτικών

Η ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται στη σοβαρή καταγγελία που υπέβαλε στο ΓΕΣ ασκούμενος δικηγόρος, η οποία συνοδεύεται από φάκελο με δημόσιες αναρτήσεις εν ενεργεία στρατιωτικών στο Facebook που περιέχουν μηνύματα ρατσισμού, ισλαμοφοβίας, αλυτρωτισμού, ευθείας αμφισβήτησης της εξωτερικής πολιτικής και έκκλησης σε βία κατά πολιτικών αρχηγών


Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, επικαλούντια το δελτίο τύπου της 17ης Δεκεμβρίου του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ), σύμφωνα με το οποίο εντείνονται τα φαινόμενα φασιστικής προπαγάνδας στο διαδίκτυο από εν ενεργεία στρατιωτικούς, για τα οποία έχουν γίνει επώνυμες καταγγελίες πολιτών και στρατευμένων. Σύγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του συντάκτη της Εφημερίδας των Συντακτών Δημήτρη Αγγελίδη, στις 3 Δεκεμβρίου ο ασκούμενος δικηγόρος Γιάννης Παπαδήμας υπέβαλε στο ΓΕΣ καταγγελία, συνοδευόμενη από φάκελο με δημόσιες αναρτήσεις εν ενεργεία στρατιωτικών στο Facebook.

Όπως τονίζεται στην ερώτηση,  τρεις από τις περιπτώσεις για τις οποίες έγινε η καταγγελία, είναι εύκολα ταυτοποιήσιμες. Ο ένας, αν και χρησιμοποιεί ψευδώνυμο, είναι γνωστό ότι τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο υπηρετούσε στο Πέραμα Ιωαννίνων, ενώ δημοσίευσε τον Ιούλιο στο Facebook φωτογραφία του δίπλα στον αρχηγό του ΓΕΣ, και οι άλλοι δύο εμφανίζονται με το όνομά τους και έχουν συνδικαλιστική ιδιότητα.

  Οι δημόσιες αναρτήσεις τους στο Facebook έχουν συμπεριληφθεί, μαζί με πολλές άλλες, στην καταγγελία του κ. Παπαδήμα. Σε αυτές, δημοσιεύουν χάρτες της Μεγάλης Ελλάδας και στηρίζουν δημόσια κινητοποιήσεις που στηρίζει η Χρυσή Αυγή. Σε άλλες αναρτήσεις δημοσιεύουν εικόνες με κομμένα κεφάλια πολιτικών ή με μια κρεμάλα πάνω από το πρόσωπο του πρωθυπουργού.

Ως εκ τούτου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό σε ποιο στάδιο βρίσκεται η έρευνα για την ταυτοποίηση των εν ενεργεία στελεχών στα οποία ανήκουν αυτές οι αναρτήσεις αλλά και σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί, όταν ταυτοποιηθούν τα εμπλεκόμενα εν ενεργεία στελέχη.

Υπενθυμίζουμε ότι για το ζήτημα, η γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Γιαννακάκη έχει στείλει επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, Πάνο Ρήγα. Ο τελευταίος, σε δηλώσεις του στις 18/12 τόνσιε ότι «έχει δοθεί εντολή για πλήρη διερεύνηση των εστιών ακροδεξιάς στο στράτευμα» και πρόσθεσε:

Σε τοίχο στρατοπέδου στη Λέσβο γράφτηκε ένα ναζιστικό κείμενο. Αυτό δεν τιμά τις ένοπλες δυνάμεις. Είμαι κατηγορηματικός, θα παταχθούν πλήρως. Υπάρχει βαθύ δημοκρατικό αίσθημα στον στρατό, αυτά τα μεμονωμένα στοιχεία θα απομονωθούν πλήρως. Γίνονται όλες οι ενέργειες και στο επίπεδο των στρατιωτικών σχολών. Όσοι έχουν επιλέξει να προσεγγίζουν τις αντιλήψεις της Χρυσής Αυγής υπηρετούν με λάθος τρόπο την πατρίδα μας. Ο εθνικισμός είναι επικίνδυνο φαινόμενο».

Αναλυτικά η ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ:

ΘΕΜΑ: Μηνύματα ρατσισμού, ισλαμοφοβίας, αλυτρωτισμού, ευθείας αμφισβήτησης της εξωτερικής πολιτικής και έκκλησης σε βία κατά πολιτικών αρχηγών στέλνουν μέσω των κοινωνικών δικτύων στο διαδίκτυο εν ενεργεία στρατιωτικοί

  Διαβάζουμε στο δελτίο τύπου της 17ης Δεκεμβρίου του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) ότι εντείνονται τα φαινόμενα φασιστικής προπαγάνδας στο διαδίκτυο από εν ενεργεία στρατιωτικούς, για τα οποία έχουν γίνει επώνυμες καταγγελίες πολιτών και στρατευμένων. Σύμφωνα, επίσης, με το ρεπορτάζ του συντάκτη της Εφημερίδας των Συντακτών Δημήτρη Αγγελίδη, στις 3 Δεκεμβρίου ο ασκούμενος δικηγόρος Γιάννης Παπαδήμας υπέβαλε στο ΓΕΣ καταγγελία, συνοδευόμενη από φάκελο με δημόσιες αναρτήσεις εν ενεργεία στρατιωτικών στο Facebook.

  Τρεις από τις περιπτώσεις για τις οποίες έγινε η καταγγελία, είναι εύκολα ταυτοποιήσιμες. Ο ένας, αν και χρησιμοποιεί ψευδώνυμο, είναι γνωστό ότι τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο υπηρετούσε στο Πέραμα Ιωαννίνων, ενώ δημοσίευσε τον Ιούλιο στο Facebook φωτογραφία του δίπλα στον αρχηγό του ΓΕΣ, και οι άλλοι δύο εμφανίζονται με το όνομά τους και έχουν συνδικαλιστική ιδιότητα.

  Οι δημόσιες αναρτήσεις τους στο Facebook έχουν συμπεριληφθεί, μαζί με πολλές άλλες, στην καταγγελία του κ. Παπαδήμα. Σε αυτές, δημοσιεύουν χάρτες της Μεγάλης Ελλάδας και στηρίζουν δημόσια κινητοποιήσεις που στηρίζει η Χρυσή Αυγή. Σε άλλες αναρτήσεις δημοσιεύουν εικόνες με κομμένα κεφάλια πολιτικών ή με μια κρεμάλα πάνω από το πρόσωπο του πρωθυπουργού.

  Όπως αναφέρει και στο δελτίο τύπου του ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και  Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ), σχεδόν στο σύνολό τους οι αναρτήσεις:

«… καλλιεργούν τον σωβινισμό και το μίσος μεταξύ των λαών, δείχνουν έλλειψη σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο και το απαραβίαστο των συνόρων. Κάνουν την Ελλάδα να μοιάζει με κράτος που έχει επεκτατικές βλέψεις εις βάρος των γειτόνων του, τη στιγμή που η χώρα μας είναι αναγκαίο να ισορροπήσει μέσα σε ένα ταραγμένο διεθνές περιβάλλον, σεβόμενη τις αρχές της καλής γειτονίας και της αλληλεγγύης.»

   Εφόσον συνταγματικά και καταστατικά απαγορεύεται οι συνδικαλιστές στρατιωτικοί να εκδηλώνονται υπέρ ή κατά πολιτικών προσώπων ή κομμάτων ή να εκφράζουν πολιτικές θέσεις,

Εφόσον ο ρόλος τους είναι αυστηρά να εκπροσωπούν τα εργασιακά συμφέροντα των εν ενεργεία στρατιωτικών και δεν επιτρέπεται να παρεμβαίνουν σε θέματα διοίκησης του στρατεύματος και στρατιωτικών επιχειρήσεων,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η έρευνα για την ταυτοποίηση των εν ενεργεία στελεχών στα οποία ανήκουν αυτές οι αναρτήσεις;

  2. Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί, όταν ταυτοποιηθούν τα εμπλεκόμενα εν ενεργεία στελέχη;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Καραγιαννίδης Χρήστος

Αντωνίου Χρήστος

Δρίτσας Θεόδωρος

Ιγγλέζη Αικατερίνη

Θηβαίος Νικόλαος

Καββαδία Ιωαννέτα (Αννέτα)

Καρακώστα Ευαγγελία (Εύη)

Κοζομπόλη-Αμανατίδη Παναγιώτα  

                                         

Κουράκης Αναστάσιος (Τάσος)

Κυρίτσης Γεώργιος

Λιβανίου Ζωή

Μανιός Νικόλαος

Μαντάς Χρήστος

Μηταφίδης Τριαντάφυλλος

Μορφίδης Κωνσταντίνος

Μπαλαούρας Γεράσιμος (Μάκης)

Μπαλτάς Αριστείδης-Νικόλαος-Δημήτριος

Πάλλης Γεώργιος

Παπαδόπουλος Χριστόφορος

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Σταματάκη Ελένη

Φίλης Νικόλαος

Ψυχογιός Γεώργιος

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)