to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:14 | 09.07.2020

Οικονομία

Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ την αυθαιρεσία της Sky Express σε βάρος των εργαζόμενων

Η εν λόγω αεροπορική εταιρεία με αφορμή τον κορωνοϊό βρήκε ευκαιρία να καταστρατηγήσει βασικά εργασιακά δικαιώματα, παραβιάζοντας συστηματικά τους εργασιακούς κανονισμούς σχετικά με το ωράριο και εκβιάζοντας για μειώσεις μισθών


Για καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων στις αερομεταφορές κατά την πανδημία, παρά την ισχυρή κρατική βοήθεια κάνουν λόγο με ερώτηση που κατέθεσαν προς τους Υπουργούς Υποδομών και Εργασίας, 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία της βουλευτού Φλώρινας και Αναπλ. Τομεάρχη Μεταφορών, Πέτης Πέρκα.

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανακοινώθηκε πρόσφατα από την Κυβέρνηση το πακέτο στήριξης του κλάδου των αερομεταφορών, για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας. Μπορεί τελικά να μη δόθηκε ξεχωριστή κρατική ενίσχυση για τις αεροπορικές εταιρίες, ούτε «ζεστό χρήμα», τα οριζόντια όμως μέτρα για τις μεταφορές αλλά και ειδικότερα οι ρυθμίσεις για τις αεροπορικές εταιρίες, τα αεροδρόμια και τις εταιρείες handling και cargo, ουσιαστικά αποτελούν κρατική βοήθεια.

Όπως ανακοινώθηκε, τα εν λόγω μέτρα έγιναν προκειμένου να δοθεί ώθηση στον τουρισμό, αλλά και για να διασωθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας σε αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια και εταιρίες εδάφους.

Φαίνεται όμως ότι από τα μέτρα αυτά επωφελούνται μόνο οι εταιρίες και δεν υπάρχει αντίκρισμα στους εργαζομένους. Σύμφωνα με πληροφορίες αναφορικά με την Sky Express, η αεροπορική εταιρεία με αφορμή τον κορωνοϊό βρήκε ευκαιρία να καταστρατηγήσει βασικά εργασιακά δικαιώματα. Συγκεκριμένα, παραβιάζονται συστηματικά οι εργασιακοί κανονισμοί σχετικά με το ωράριο και οι εργαζόμενοι που συνεχίζουν να δουλεύουν για την εταιρία και δε βρίσκονται σε αναστολή, δουλεύουν υπερωριακά, χωρίς φυσικά να πληρώνονται γι’ αυτό.

Παράλληλα, εκβιάζονται να δεχθούν μείωση μισθού, υπό το φόβο της απόλυσης. Μάλιστα, δεν έχει γίνει σαφές από την εταιρία το χρονικό διάστημα ισχύος της μείωσης αυτής.

Απασχολούνται επιπλέον σε παράταιρα καθήκοντα, ανεξάρτητα από την ειδικότητά τους, όπως είναι ο καθαρισμός του αεροσκάφους έπειτα από κάθε πτήση, ενώ το συνεργείο καθαρισμού απολυμαίνει το αεροσκάφος μόνο στο τέλος της μέρας. Κατά συνέπεια, δεν τηρούνται και τα μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού, αφού ο εκάστοτε εργαζόμενος δεν αποτελεί εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τους Υπουργούς αν έχουν γίνει μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων της Sky Express από την 1η Μαρτίου και μετά και αν ναι, σε τι ποσοστό και πώς προτίθεται η εταιρία να αξιοποιήσει την κρατική στήριξη που της δόθηκε προς όφελος και των εργαζομένων.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Αθήνα, 9 Ιουλίου 2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

-Υποδομών & Μεταφορών

-Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων
Θέμα: «Καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων στις αερομεταφορές κατά την πανδημία, παρά την ισχυρή κρατική βοήθεια»
Ανακοινώθηκε πρόσφατα από την Κυβέρνηση το πακέτο στήριξης του κλάδου των αερομεταφορών, για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας. Μπορεί τελικά να μη δόθηκε ξεχωριστή κρατική ενίσχυση για τις αεροπορικές εταιρίες, ούτε «ζεστό χρήμα», τα οριζόντια όμως μέτρα για τις μεταφορές αλλά και ειδικότερα οι ρυθμίσεις για τις αεροπορικές εταιρίες, τα αεροδρόμια και τις εταιρίες handling και cargo, ουσιαστικά αποτελούν κρατική βοήθεια.

Ενδεικτικά, αναφέρονται οι παρακάτω παρεμβάσεις στήριξης:
Προσωρινή αναστολή των συμβάσεων εργασίας για τους εργαζομένους, συνοδευόμενη από έκτακτη αποζημίωση, μέχρι και τον Ιούλιο
Μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές από 24% σε 13%
Αποζημίωση 20 ευρώ/θέση συν ΦΠΑ για το διάστημα Απριλίου – Μαϊου, τόσο για εμπορικές πτήσεις, όσο και για τις άγονες γραμμές
Ειδική φορολόγηση πτητικού προσωπικού, με συντελεστή 15%, μέτρο που έχει μόνιμο χαρακτήρα
Έκπτωση 40% στα ενοίκια των επιχειρήσεων
Μείωση των κρατικών τελών στα αεροδρόμια
Μείωση των τελών στα καύσιμα
Επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδότη και εργαζομένου) για το χρόνο που δεν απασχολούνται οι εργαζόμενοι
Εκτός από τα παραπάνω και σύμφωνα με τη σχετική σύμβαση των 13 εκ. ευρώ, Aegean και Sky Express μισθώνουν τα αεροσκάφη τους για αεροδιακομιδές από τα νησιά, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τα ταμεία τους.

Όπως ανακοινώθηκε, τα εν λόγω μέτρα έγιναν προκειμένου να δοθεί ώθηση στον τουρισμό, αλλά και για να διασωθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας σε αεροπορικές εταιρίες, αεροδρόμια και εταιρίες εδάφους.

Φαίνεται όμως ότι από τα μέτρα αυτά επωφελούνται μόνο οι εταιρίες και δεν υπάρχει αντίκρισμα στους εργαζομένους. Σύμφωνα με πληροφορίες αναφορικά με την Sky Express, η αεροπορική εταιρία με αφορμή τον κορωνοϊό βρήκε ευκαιρία να καταστρατηγήσει βασικά εργασιακά δικαιώματα.

Συγκεκριμένα, ενημερωθήκαμε ότι παραβιάζονται συστηματικά οι εργασιακοί κανονισμοί σχετικά με το ωράριο και οι εργαζόμενοι που συνεχίζουν να δουλεύουν για την εταιρία και δε βρίσκονται σε αναστολή, δουλεύουν υπερωριακά, χωρίς φυσικά να πληρώνονται γι’ αυτό.

Παράλληλα, εκβιάζονται να δεχθούν μείωση μισθού, υπό το φόβο της απόλυσης. Μάλιστα, δεν έχει γίνει σαφές από την εταιρία το χρονικό διάστημα ισχύος της μείωσης αυτής.

Απασχολούνται επιπλέον σε παράταιρα καθήκοντα, ανεξάρτητα από την ειδικότητά τους, όπως είναι ο καθαρισμός του αεροσκάφους έπειτα από κάθε πτήση, ενώ το συνεργείο καθαρισμού απολυμαίνει το αεροσκάφος μόνο στο τέλος της μέρας. Κατά συνέπεια, δεν τηρούνται και τα μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού, αφού ο εκάστοτε εργαζόμενος δεν αποτελεί εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό.


Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Έχουν γίνει μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων της Sky Express από την 1η Μαρτίου και μετά; Αν ναι, σε τι ποσοστό;
Πώς προτίθεται η εταιρία να αξιοποιήσει την κρατική στήριξη που της δόθηκε προς όφελος και των εργαζομένων;


Οι ερωτώντες Βουλευτές

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Αβραμάκης Ελευθέριος
Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Αχτσιόγλου Ευτυχία (Έφη)
Βαρδάκης Σωκράτης
Βαρεμένος Γεώργιος
Βέττα Καλλιόπη
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Ιωάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Ιωάννης
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)