to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:25 | 22.01.2017

Κοινωνία

Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ το θέμα της μετονομασίας της πλατείας Σάκη Καράγιωργα

Ερώτηση στην Βουλή κατέθεσαν 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ζητούν την παρέμβαση του υπουργείου Εσωτερικών, ώστε να μην υλοποιηθεί ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής του Πύργου Ηλείας, για την μετονομασία της κεντρικής πλατείας της πόλης, «Σάκη Καράγιωργα»


Στο κείμενο της ερώτησης σημειώνουν πως «σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, ο δήμαρχος Γαβρίλης Λιατσής ανακοίνωσε ότι θα προτείνει τη μετονομασία της πλατείας Σάκη Καράγιωργα, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα φυσικό πρόσωπο που να έχει τέτοια ανδραγαθία και κάτι τόσο μεγάλο», ώστε να του δοθεί η κεντρική πλατεία της πόλης. Και συνέχισε: «Θα εξετάσουμε ονόματα με την έννοια της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της δημοκρατίας και ό,τι άλλο προταθεί από πνευματικούς ανθρώπους της πόλης μας. Σάκη Καράγιωργα θα ονομάσουμε άλλη πλατεία».

Εγκαλούν την δημοτική αρχή, αναφέροντας πως «απαξιώνοντας εντελώς την αντιδικτατορική δράση του Σάκη Καράγιωργα, την οποία ο δήμαρχος Πύργου δε θεωρεί «ανδραγαθία» ικανή να ονομάσει και να νοηματοδοτήσει την κεντρική πλατεία, αναζητεί ονόματα με την έννοια της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της δημοκρατίας, παραβλέποντας ότι το όνομα του Σάκη Καράγιωργα είναι συνώνυμο όλων αυτών».

Ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Μπαλαούρας, εξηγεί αναλυτικά με άρθρο του σε τοπική ιστοσελίδα το «νόημα της Πλατείας Καράγιωργα»:

Με έκπληξη και ανάμεικτα συναισθήματα παρακολουθώ τον τελευταίο καιρό την προσπάθεια της δημοτικής αρχής του Πύργου να αναβαφτίσει και να αναμορφώσει την ηλειακή πρωτεύουσα. Στάδιο, Νοσοκομείο, πλατείες αλλάζουν ονόματα, μνημεία μετακομίζουν, στήνονται ανδριάντες, πολλά αλλάζουν και ο Πύργος μάς ξανασυστήνεται.

Ως γνωστόν, η κεντρική πλατεία του Πύργου λέγεται «Σάκη Καράγιωργα». Ας πούμε λίγα λόγια γι` αυτό τον άνθρωπο που γεννήθηκε στον Πύργο και που η γενέτειρά του τον τίμησε μετά το θάνατό του δίνοντας το όνομά του στην κεντρική της πλατεία. Μετά από πολυετείς και σημαντικές σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, το1965 ο Καράγιωργας εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και ένα χρόνο αργότεραεκλέχτηκε έκτακτος καθηγητής της Δημόσιας Οικονομίας στοΠάντειο Πανεπιστήμιο. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας μετείχε στην αντιστασιακή οργάνωση «Δημοκρατική Άμυνα» και τον Ιούλιο του1969συνελήφθη όταν εξερράγη στα χέρια του εκρηκτικός μηχανισμός. Αν και από την έκρηξη τραυματίστηκε βαριά, μετά τη σύλληψή του βασανίστηκε απάνθρωπα και καταδικάστηκε από το Έκτακτο Στρατοδικείο τον Απρίλιο του1970σε ισόβια, ποινή που εξέτισε ως την αμνηστία του1973. H «απολογία» του Καράγιωργα στη δίκη ήταν ένα δριμύ «κατηγορώ» κατά του χουντικού φασισμού. Σε αυτή τη θρυλική απολογία, μεταξύ των άλλων, όρισε το καθήκον του δασκάλου και των πνευματικών ανθρώπων: «Εἶχα χρέος ὡς καθηγητὴς ἀπέναντι εἰς τοὺς φοιτητάς μου. ..θὰἤμουν ἀσυνεπὴς καὶ θὰἐθεωρεῖτο δι’ ἐμὲ φυγομαχία ἐὰν διὰ τοῦἀγῶνος μου δὲν ἐδικαίωνα τὰς ἰδέας μου περὶἐλευθερίας καὶ δημοκρατίας ἀπέναντι τῶν φοιτητῶν μου».

Πρωτοποριακό επιστημονικό έργο

 Μετά την πτώση της δικτατορίας συνέχισε το ακαδημαϊκό του έργο και εξελέγη πρύτανης του Παντείου. Ο Νίκος Πετραλιάς, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, γράφει για τον Σάκη Καράγιωργα: “...Ο Σάκης Καράγιωργας είναι, ίσως, ο μόνος στην Ελλάδα και από τους λίγους πανεπιστημιακούς οικονομολόγους στο διεθνή χώρο, ο οποίος, αν και καταξιωμένος στην ορθόδοξη ακαδημαϊκή κοινότητα, προχωράει, μέσα από την ερευνητική του εργασία, στην αξιοποίηση της μαρξιστικής οικονομικής σκέψης. Η προσπάθειά του, ιδίως στην μεταδικτατορική περίοδο, κορυφώνεται στη συγγραφή μιας πραγματείας περί Δημόσιας Οικονομικής. Η πραγματεία αυτή, πρωτοποριακή σε σύλληψη και περιεχόμενο και με διεθνή επιστημονικά μέτρα σύγκρισης, αποτελεί και θα εξακολουθεί για πολλά χρόνια να αποτελεί ορόσημο για την πανεπιστημιακή διδασκαλία και έρευνα σε θέματα που αφορούν την οικονομική και πολιτική διάσταση των λειτουργιών του σύγχρονου κράτους...”.

Με το αναγνωρισμένο από φίλους και αντιπάλους του ήθος του και με τη βαθιά και οξεία πολιτική του σκέψη, ο Σάκης Καράγιωργας λάμπρυνε την πνευματική και πολιτική ζωή του τόπου.

Συνώνυμο του ήθους και της ελευθερίας

«Δεν υπάρχει κανένα φυσικό πρόσωπο που έχει τέτοια ανδραγαθία και κάτι τόσο μεγάλο ώστε να του δώσουμε την κεντρική πλατεία» αποφαίνεται ξαφνικά ο δήμαρχος Πύργου, απαξιώνοντας εντελώς την αντιδικτατορική δράση του Σάκη Καράγιωργα. Και συνεχίζει το σκεπτικό του ως εξής: «Θα εξετάσουμε ονόματα με την έννοια της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της δημοκρατίας και ό,τι άλλο προταθεί από πνευματικούς ανθρώπους της πόλης μας.» Λες και το όνομα του Σάκη Καράγιωργα δεν είναι συνώνυμο της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της δημοκρατίας, του ήθους…

Ήδη το Δ.Σ. του Ιδρύματος Σάκη Καράγιωργα έχει εκδώσει σκληρή ανακοίνωση κατά του δημάρχου. Και επειδή σίγουρα θα μεγαλώσει η κατακραυγή από τον πνευματικό και πολιτικό κόσμο της Ηλείας αλλά και της χώρας, καλό είναι η δημοτική αρχή του Πύργου να συνετιστεί και να αφήσει το Σάκη Καράγιωργα να συνεχίσει δίνει στην κεντρική πλατεία της πόλης το νόημά του. Ένα νόημα που `χει κάτι από φως και από φωτιά.

Ήδη προχώρησα στη κατάθεση στη Βουλή Ερώτησης προκειμένου, μέσω αυτής να γενικευτεί η αντίδραση εναντίον τέτοιων ανιστόρητων, αντιδραστικών και ιδεοληπτικών απόψεων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)