to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:21 | 12.04.2022

Πολιτική

Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την τοποθέτηση Monitoring Officer στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Ερώτηση κατέθεσαν 25 Βουλευτές της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας, Γιώργου Τσίπρα, προς τον Υπουργό Οικονομικών με θέμα: "Τοποθέτηση Monitoring Officer στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΒΕΕ για τον έλεγχο θεμελιωδών μεγεθών . Ζήτηση απάντησης ΕΛΣΥΝ στη σύμβαση αγοράς έτοιμων πυρομαχικών"


ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΚΕ

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Τοποθέτηση Monitoring Officer στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΒΕΕ για τον έλεγχο θεμελιωδών μεγεθών. Ζήτηση απάντησης ΕΛΣΥΝ στη σύμβαση αγοράς έτοιμων πυρομαχικών»

Όπως έχει επισημανθεί η διαμορφωθείσα κατάσταση στα  Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΒΕΕ (ΕΑΣ) χαρακτηρίζεται από:

●     τις χαμηλότερες πωλήσεις της δεκαετίας,

●     την αδυναμία παραγωγής πυρομαχικών και αντ’ αυτών η αγορά τους από το εξωτερικό,

●     την πληθώρα των απευθείας αναθέσεων,

●     την χρηματοδότηση υπηρεσιών εις βάρος της κύριας παραγωγής και των Α’ υλών

●     την επανάληψη διαγωνισμών λόγω παρεμβάσεων της ΕΑΑΔΗΣΥ

●     την καθυστέρηση των παραδόσεων, συναρτήσει της εξαγγελθείσας μετεγκατάστασης του εργοστασίου του Υμηττού στο Λαύριο, η οποία δεν στοχεύει στην αναβάθμιση του εργοστασίου και των ΕΑΣ, αλλά στην παραχώρηση σε ιδιώτες του ακινήτου - «φιλέτο» του Υμηττού κοκ.

Εσχάτως δε, η απόφαση της διοίκησης των ΕΑΣ να υπογράψει το 2020 σύμβαση με τη Αίγυπτο για πυρομαχικά 105mm με όρους που δεν μπορούσε να τηρήσει, εξέθεσε τη χώρα αλλά και τα ίδια τα ΕΑΣ. Η εν συνεχεία ακατανόητη επιλογή για αγορά των πυρομαχικών από το εξωτερικό, αντί της παραγωγής τους και η σχετική  σύμβαση με εταιρία του εξωτερικού, ετέθη από τα ΕΑΣ στη κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Τα παραπάνω δεδομένα έχουν ήδη προκαλέσει πλήθος ερωτήσεων  στη Βουλή, το επείγον αίτημα για τη  σύγκληση της Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης για τα θέματα των ΕΑΣ από τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και πλήθος δημοσιευμάτων για τη δυσμενή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα ΕΑΣ.

Ίσως τα παραπάνω σωρευμένα ζητήματα που οδηγούν ή έχουν οδηγήσει ήδη στην απαξίωση των ΕΑΣ, να εξώθησαν το Υπουργείο Οικονομικών να ελέγξει με ελεγκτική - συμβουλευτική εταιρεία τη Διοίκηση των ΕΑΣ. Όπως αναφέρει πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών της 8/04/2022 με θέμα  «Απόφαση ανάθεσης για την Παροχή Υπηρεσιών «Monitoring Officer» στην εταιρία Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα- (ΕΑΣ ΑΒΕΕ)» (ΑΔΑ: Ω3Η3Η-744) ανατίθεται σε εξωτερική εταιρεία :

●     Η επισκόπηση και αναφορά στο Υπουργείο Οικονομικών των κυριότερων σημείων των πρακτικών των Διοικητικών Συμβουλίων

●     Η επισκόπηση και η καταγραφή των προς υπογραφή συμβάσεων

●     Η αναφορά και ανάλυση των ταμειακών συναλλαγών σε μηνιαία βάση

●     Η καταγραφή της παραγωγικής δραστηριότητας (αγορές πρώτων υλών και παραχθείσες ποσότητες)

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς από τα παραπάνω παραδοτέα είναι σαφές ότι ανατίθεται σε ιδιωτική εταιρεία η έγκαιρη και ορθή πληροφόρηση σχετικά με τα διαδραματιζόμενα στα ΕΑΣ και ο έλεγχος των βασικών παραγωγικών δραστηριοτήτων και των αποφάσεων της Διοίκησης. Όσα παραπάνω ανατίθενται με πρόχειρο Διαγωνισμό σε φορέα της αγοράς με ταχεία διαδικασία και με παραδοτέα έκθεση εντός ελάχιστου χρόνου, είναι ερωτήματα που είθισται να απαντώνται αρμοδίως στον Υπουργό Οικονομικών από τη διορισμένη διοίκηση  ή και να αναζητώνται από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών στις Γενικές Συνελεύσεις των Μετόχων. Άλλωστε το Υπουργείο Οικονομικών είναι αυτό που όρισε τον Εσωτερικό Ελεγκτή στην Εταιρεία.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

1.    Ποιος ο λόγος, που  ενώ όφειλε να έχει ενημέρωση από την διορισμένη από το Υπουργείο Οικονομικών διοίκηση των ΕΑΣ, αλλά και από τον, επίσης  διορισμένο από το Υπουργείο Οικονομικών, Εσωτερικό Ελεγκτή των ΕΑΣ, κρίνει σκόπιμο να ορίσει έναν τρίτο ιδιωτικό φορέα για τον έλεγχο των παραπάνω θεμελιωδών λειτουργιών της εταιρείας για την ενημέρωσή του;

2.    Υπάρχει ζήτημα εμπιστοσύνης προς  τη Διοίκηση των ΕΑΣ; Γιατί ζητά από τρίτη εταιρεία, δαπανώντας 36.580 ευρώ, παραδοτέα που μπορούν να παραδοθούν από τις αρμόδιες διευθύνσεις με την έγκριση της Διοίκησης της εταιρείας;

Παρακαλείται όπως καταθέσει :

1. Την απαντητική επιστολή του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σχετικά με την υποβληθείσα προς έλεγχο σύμβαση αγοράς έτοιμων πυρομαχικών, από το εξωτερικό, με σκοπό την παράδοση τους στην Αίγυπτο, στα πλαίσια της σύμβασης CairoNOV/Hellenic/2020/32.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)