to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:58 | 21.09.2021

Πολιτική

Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την ποινή σε στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων, λόγω συνδικαλιστικής δράσης

«Επιβολή φυλάκισης σε στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων, λόγω συνδικαλιστικής δράσης» είναι το θέμα της ερώτησης που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Ν. Σαντορινιός και Θ. Δρίτσας προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας


Αρνητική έκπληξη έχει προκαλέσει η απόφαση για επιβολή φυλάκισης δυο 2 ημερών (Σχετ. Απόφαση: Φ.455/06/2025/Σ.265/06 Απρ 2020/95 ΕΑΝΕΘ/1Ο ΓΡ) σε στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων, που υπηρετεί στο Στρατόπεδο Υπίλαρχου «Καραθανάση – Γρηγορίου» και συγκεκριμένα στην 95 ΕΑΝΕΘ, περιοχή Γεννάδι, με επιχείρημα τη «μη αιτιολογημένη» απουσία του λόγω συνδικαλιστικής δράσης.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις των συναδέλφων του, την από μέρους του προσφυγή κατά την Απόφασης, την κατάθεση Αναφορών από κόμματα της Αντιπολίτευσης και πλείστες επιστολές που έχουν φτάσει στο Γραφείο του Υπουργού, αλλά στις λοιπές αρμόδιες Υπηρεσίες, εντούτοις ακόμη δεν έχει αρθεί η εν λόγω απόφαση που, όπως όλα δείχνουν, πρόκειται για προϊόν παρανόησης της σχετικής νομοθεσίας περί συνδικαλιστικών αδειών των στελεχών ΕΔ.

Συγκεκριμένα, το εν λόγω στέλεχος, την περίοδο της επιβολής της προαναφερόμενης ποινής, κατείχε, ταυτόχρονα, την ιδιότητα του εκλεγμένου μέλους στο πρωτοβάθμιο Σωματείο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ρ.), καθώς και την ιδιότητα του Αντιπροσώπου στο Δευτεροβάθμιο Όργανο και η άδεια που αιτούνταν αφορούσε τη συμμετοχή του στις εργασίες του συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών «Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.», που πραγματοποιήθηκε στις 07 και 08 Μαρτίου 2020 στην Αθήνα. Η κείμενη νομοθεσία αναφέρει ρητώς στο άρθρο 30Γ του Ν.1264/1982, όπως το άρθρο αυτό προστέθηκε με το άρθρο 50 του Ν. 4407/2016 και τροποποιήθηκε με το άρθρο 27 του Ν.4494/2017 και άρθρο 66 του Ν.4609/2019, ορίζεται στην παρ. 7 ότι «7. [....]Για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους, τα μέλη της διοίκησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εν ενεργεία στρατιωτικών, λαμβάνουν τις συνδικαλιστικές άδειες, σύμφωνα με το άρθρο 17. Όσοι δικαιούνται τις ανωτέρω άδειες ενημερώνουν εγγράφως τον Διοικητή της Μονάδας, στην οποία υπηρετούν, τουλάχιστον πέντε (5) ημέρες πριν από την έναρξη της άδειας. Αν η σύγκληση των οργάνων, στα οποία συμμετέχουν, λαμβάνει χώρα εκτάκτως, ενημερώνουν αμελλητί τον Διοικητή. Τα μέλη της διοίκησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων απολαμβάνουν πλήρη προστασία έναντι κάθε είδους δίωξης, λόγω της συνδικαλιστικής τους δράσης». Ενώ στο Άρθρο 17 του ιδίου Νόμου προβλέπεται ότι: «θ) Ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να παρέχει άδεια απουσίας στους αντιπροσώπους στις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις και στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια Εργαζομένων, για όλη τη διάρκεια συνεδρίων στα οποία συμμετέχουν».

Το οξύμωρο όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πως για την έγκριση της άδειας του συγκεκριμένου στελέχους, πέρα από τη σχετική βεβαίωση γνωστοποίησης της διεξαγωγής του Συνεδρίου και της συνδικαλιστικής ιδιότητας συμμετοχής του, η οποία και επιδόθηκε εγκαίρως, από τη Μονάδα στην οποία υπηρετεί ζητήθηκε και επικυρωμένο το καταστατικό της Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ρ, γεγονός που δεν συνάδει με τη νομοθεσία αφού την άδεια την αιτήθηκε ως Αντιπρόσωπος σε Β’ βάθμιο Συνδικαλιστικό Όργανο και όχι σαν εκλεγμένο μέλος του Α’ βάθμιου Σωματείου. Παρά ταύτα, και το Καταστατικό της Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ρ κατατέθηκε στην αρμόδια Υπηρεσία της Μονάδας, λίγες μέρες μεταγενέστερα, αφού λόγω της πανδημίας και της αναστολής λειτουργίας των Δικαστηρίων ήταν αδύνατο εκείνη την περίοδο να επικυρωθεί πιο άμεσα.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, αλλά και με όσα σε επιστολές της έχει αναφέρει η Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ρ (Φ.453/11/1985/Σ.252/03 Απρ 2020/95 ΕΑΝΕΘ/1ο ΓΡ, 114/49ΦΔΣ/08 Απρ 2020/Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ρ., κα) εύκολα εξάγεται στο συμπέρασμα ότι η εν λόγω αίτηση άδειας ήταν δικαιολογημένη και στο πλαίσιο του Νόμου περί προστασίας και διευκόλυνσης της συνδικαλιστικής δράσης, δικαίωμα αναφαίρετο και αναγνωρισμένο, εδώ και χρόνια, και για τα στελέχη των ΕΔ.

Επειδή η ελεύθερη συνδικαλιστική δράση είναι αναγνωρισμένο δικαίωμα σε ένα δημοκρατικό Κράτος, όπως η χώρα μας,

Επειδή ακόμη δεν έχει αρθεί η τιμωρητική ποινή κατά του Στελέχους των ΕΔ, η οποία και επηρεάζει σαφώς κάθε μελλοντική του συνδικαλιστική δράση, αλλά και την εξέλιξή του Σώμα,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1.    Είναι σε γνώση του η επιβολή της ανωτέρω ποινής που σχετίζεται με την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος;

2.    Έχουν διερευνηθεί αρμοδίως τα όσα αναφέρονται στις επιστολές της Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ρ σχετικά με το συγκεκριμένο περιστατικό;

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)