to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:53 | 28.02.2023

Πολιτική

Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τη μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων στις θαλάσσιες έρευνες

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων των ερευνών στο θαλάσσιο χώρο


Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την έλλειψη διαφάνειας και ενημέρωσης για την εξέλιξη των σεισμικών ερευνών σε Ιόνιο και Κρήτη καθώς και για την απουσία ελέγχου για τη διασφάλιση τήρησης των περιβαλλοντικών όρων προστασίας εκ μέρους της Πολιτείας, κατέθεσαν τριάντα τρεις (33) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης, Σωκράτη Φάμελλου.

Πρόκειται για την τρίτη παρέμβαση των βουλευτών της αντιπολίτευσης για το συγκεκριμένο θέμα αφού στις δύο προηγούμενες δεν δόθηκαν επαρκείς απαντήσεις. Οι βουλευτές αναδεικνύουν την προχειρότητα στη διαχείριση και στην παρακολούθηση των ερευνών από το ΥΠΕΝ και την ΕΔΕΥΕΠ, αφού απουσιάζουν εντελώς από το θεσμικό τους ρόλο και προσπαθούν να καλύψουν τα κενά μόνον επικοινωνιακά και κατόπιν εορτής, όπως στην περίπτωση των εκβρασμών θηλαστικών στην Κέρκυρα πριν λίγους μήνες.

Στην ερώτηση επισημαίνεται το έλλειμμα και στις θεσμικές αναρτήσεις και γνωστοποιήσεις των μελετών και σχεδίων που αφορούν σε περιβαλλοντική πληροφορία προς το ενδιαφερόμενο κοινό  καταστρατηγώντας όρους των συμβάσεων παραχώρησης, της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και ευρωπαϊκών οδηγιών, ενώ οι έρευνες έχουν ολοκληρωθεί.

Δεδομένου ότι οι αρμόδιοι ΥΠΕΝ και ΕΔΕΥΕΠ έχουν αποχωρήσει από τις ευθύνες τους και λειτουργούν ως απλοί παρατηρητές, οι βουλευτές ζητούν την τεκμηρίωση και τις πληροφορίες για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, για την αξιολόγηση της επάρκειας των αναδόχων και την αξιοπιστία των δεδομένων περιβαλλοντικής παρακολούθησης, καθώς και για την επέκταση την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο ως προς τη συνέχεια των περιοχών που πληρούν τις προδιαγραφές ένταξης στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000. 

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης και Α.Κ.Ε.:

Θέμα: «Σοβαρά ελλείμματα στην τήρηση των περιβαλλοντικών όρων στις  έρευνες στο θαλάσσιο χώρο της Ελλάδας με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ»

Πάγια και διαχρονική θέση του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ είναι η υποχρέωση της Πολιτείας να εξασφαλίζει με όλους τους θεσμικούς τρόπους, ότι κατά τις διαδικασίες ερευνών υδρογονανθράκων δεν θα υπάρχει καμία επίπτωση στο περιβάλλον, την ανθρώπινη ζωή και τη βιοποικιλότητα. Η στάση αυτή είχε ως βασική προτεραιότητα τη θέσπιση αυστηρών περιβαλλοντικών όρων κατά την έγκριση των Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για έντεκα θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου (οικ. 30373/03-07-2017) και για δύο περιοχές της Κρήτης (4245/06-05-2019), έτσι ώστε να εφαρμόζεται το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο περιβάλλοντος, να διασφαλίζονται συνθήκες ισοτιμίας και ασφάλειας των επενδύσεων στην Ελλάδα ενώ παράλληλα να προστατεύονται τα συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού φυσικού περιβάλλοντος.

Την αντίθετη στάση διαπιστώνουμε εκ μέρους της κυβέρνησης ΝΔ, στο θέμα της εφαρμογής των όρων προστασίας περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια των θαλασσίων ερευνών. Κατόπιν δύο ερωτήσεων μας (Ερώτηση & ΑΚΕ 3557/145/25-02-2022, Επίκαιρη Ερώτηση στις 16-05-2022), με αφορμή τους εκβρασμούς ζιφιών στα ανοιχτά της Κέρκυρας το ίδιο χρονικό διάστημα με τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο, διαπιστώσαμε πως δεν εφαρμόζεται κανένας έλεγχος εφαρμογής των περιβαλλοντικών όρων, εκ μέρους του ΥΠΕΝ αλλά και της ΕΔΕΥΕΠ, που έχει ρόλο εποπτικό προς τους αναδόχους. Κανένα στοιχείο δεν υποβλήθηκε στη Βουλή και ουδεμία απάντηση δόθηκε εμπρόθεσμα. Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γ. Αμυράς, εμφανίστηκε να επιβεβαιώνει το γεγονός ότι θεσπίστηκαν αυστηροί όροι προστασίας το 2017, αλλά δίχως να δώσει απαντήσεις σχετικά με την εφαρμογή τους και τον έλεγχο εκ μέρους της Πολιτείας.

Οι μέχρι τώρα διαβεβαιώσεις ότι οι σεισμικές έρευνες τελούνται υπό πλήρη διαφάνεια και με αυστηρή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, αποτελούν κενό γράμμα αφού:

- από τον μέχρι σήμερα Κοινοβουλευτικό μας έλεγχο προκύπτει πως οι αρμόδιοι τρέχουν πίσω από τα προβλήματα και κινητοποιούνται μέσω των ερωτήσεών μας. Οι Μονάδες Περιβάλλοντος συγκροτήθηκαν μετά από τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο εκ μέρους βουλευτών της αντιπολίτευσης. Ακόμη, η συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) συνάφθηκε επίσης, μετά από σχετικό Ερώτημα δικό μας.

-οι τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ της αρμόδιας αρχής, ΕΔΕΥΕΠ και ΕΛΠΕ (όπως μας δηλώθηκε από Υφ. ΠΕΝ για την περίπτωση των εκβρασμών) δεν αποτελούν τρόπο ελέγχου και άσκησης δημόσιας εξουσίας αν δεν συνοδεύονται από εκθέσεις αναφοράς αποτελεσμάτων και θεσμικές πράξεις.

- τα Δελτία Τύπου της ΕΔΕΥΕΠ δεν αποτελούν εκθέσεις αναφοράς και αξιολόγησης των αποτελεσμάτων της περιβαλλοντικής παρακολούθησης εκ  μέρους των αναδόχων

-δεν έχει δημοσιοποιηθεί ούτε από το ΥΠΕΝ, ούτε από την ΕΔΕΥΕΠ καμία έκθεση αξιολόγησης, ούτε τα ΣΠΔ ούτε τα Baseline Reports, σε αντίθεση με τους όρους των ΣΜΠΕ και των συμβάσεων παραχώρησης

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ολοκληρώθηκαν οι έρευνες του σεισμογραφικού σκάφους στις θαλάσσιες παραχωρήσεις Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης ενώ ολοκληρώθηκαν οι λήψεις σεισμικών δεδομένων στα τρία υπεράκτια blocks του Ιονίου Πελάγους των Energean και Helleniq Energy (ΕΛΠΕ). Επιπροσθέτως, στη φάση της προετοιμασίας της πρώτης δοκιμαστικής γεώτρησης έχει μπει η χερσαία παραχώρηση των Ιωαννίνων (Energean). Στην περίπτωση της θαλάσσιας περιοχής Block2 στο Ιόνιο, η Energean έχει δημοσιεύσει το ΣΠΔ ενώ δεν έχει αναρτηθεί το αντίστοιχο (EBR) και η τεκμηριωμένη αποδοχή από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ.

Κάθε ισχυρισμός της ηγεσίας του ΥΠΕΝ ότι ασκείται έλεγχος υπό πλήρη διαφάνεια είναι προσχηματικός, αφού δεν δίνεται στη δημοσιότητα επαρκής περιβαλλοντική πληροφορία. Επιπλέον, δεν αρκεί να δηλώνει ο ελεγχόμενος πως τήρησε τους περιβαλλοντικούς κανόνες. Το ΥΠΕΝ και η ΕΔΕΥΕΠ οφείλουν να αποδείξουν τεκμηριωμένα κατόπιν επιστημονικής αξιολόγησης, ότι τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι και συστηματικά να επαληθεύουν τα δεδομένα της περιβαλλοντικής παρακολούθησης. Αυτή η υποχρέωση δεν έχει εκπληρωθεί μέχρι σήμερα για καμία από τις περιοχές που διενεργούνται έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Επειδή, ουδεμία θεσμική ενημέρωση υπάρχει σχετικά με την εξέλιξη των ερευνών στις θαλάσσιες περιοχές Ιονίου και Κρήτης, παρά μόνο από δημοσιεύματα

Επειδή, από τα έντεκα (11) στοιχεία που ζητήθηκαν με την ΑΚΕ (25-02-2022) υποβλήθηκαν μόνο τέσσερις χάρτες πορείας του σκάφους, δίχως καμία άλλη έκθεση/εξήγηση

Επειδή, ουδεμία ενημέρωση υπάρχει για τα αποτελέσματα της συνεργασίας με το ΕΛΚΕΘΕ

Επειδή, το ΥΠΕΝ οφείλει να σέβεται και να απαντά στη Βουλή σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής

Eπειδή, το να βρίσκονται στοιχεία και περιβαλλοντική πληροφορία στα συρτάρια της ΕΔΕΥΕΠ, δεν συμβάλλει στην ενημέρωση του ενδιαφερόμενου κοινού και στη διαφάνεια που απαιτεί η Οδηγία 2013/30.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.      Επαρκούν οι τέσσερις (4) παρατηρητές (2 οπτικοί και 2 ηχητικοί) στο σκάφος των ερευνών; Έχει ενημερωθεί η αρμόδια επιτροπή της Accobams για τα αποτελέσματα των ερευνών και τις εκθέσεις των ανεξάρτητων παρατηρητών με βάση της προδιαγραφές της ειδικά μετά την κύρωση από τη Βουλή της Συμφωνίας;

2.      Πραγματοποιήθηκαν όλες οι δράσεις που είχε προγραμματίσει η ΕΔΕΥΕΠ για το 2022, κατά το Ετήσιο Σχέδιο; Με ποιο τρόπο το ΥΠΕΝ εποπτεύει την ΕΔΕΥΕΠ;

3.      Σε ποιο σημείο βρίσκεται η έρευνα του ΕΛΚΕΘΕ στους τέσσερις άξονες της συνεργασίας με την ΕΔΕΥΕΠ;

4.      Οι τέσσερις χάρτες πορείας του σκάφους SW Cook στο Ιόνιο, που μας γνωστοποιήθηκαν στις 16-05-2022, αποτελούν βάσιμη ένδειξη ότι διήλθε αβλαβώς από προστατευόμενη περιοχή κατά το ΥΠΕΝ;

5.      Σκοπεύει το υπουργείο να μελετήσει τις περιοχές του Ιονίου που βρίσκονται στη ζώνη 6-12 ν.μ. μετά την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο ως προς τη συνέχεια των περιοχών που πληρούν τις προδιαγραφές ένταξης στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 και ανάλογα να προχωρήσει στην επέκταση;

Παρακαλούμε και αιτούμαστε να κατατεθούν προς ενημέρωση της Βουλής και των πολιτών τα εξής:

·        Η Έκθεση πορίσματος της ΕΔΕΥΕΠ σχετικά με τα αίτια των εκβρασμών. (Ο Υφ. ΠΕΝ δήλωσε πως υπάρχει σχετική έκθεση (Επίκαιρη στις 16-05-2022), παρόλα αυτά δεν είχε κατατεθεί καθώς είχε ζητηθεί ήδη από τον Φεβρουάριο 2022).

·        Η αλληλογραφία ενημέρωσης των ελληνικών αρχών από την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε σχετικά με τα τρία περιστατικά των εκβρασμών

·        Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των πρωτογενών δεδομένων από τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα.

·        Οι Εκθέσεις Αρχικής Κατάστασης (EBR) και οι εγκρίσεις που αυτές φέρουν, για τις περιοχές του Ιονίου, της Κρήτης και των Ιωαννίνων.

·        Τα εγκεκριμένα Περιβαλλοντικά Σχέδια Διαχείρισης (ΠΣΔ) για τις προαναφερόμενες περιοχές

Οι ερωτώντες και αιτούντες Βουλευτές

Φάμελλος Σωκράτης

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος - Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Κόκκαλης Βασίλειος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μπακαδήμα Φωτεινή

Μπαλάφας Γιάννης

Νοτοπούλου Κατερίνα

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπαηλιού Γιώργος

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Συρμαλένιος Νίκος

Τζούφη Μερόπη

Τόλκας Άγγελος

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)