to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τη μελέτη που εντοπίζει βαρέα μέταλλα σε εδάφη του Βόλου

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι τιμές του χρώμιου, του νικέλιου, του μόλυβδου και του ψευδάργυρου, ήταν πιο αυξημένες στη ΒΙΠΕ Βόλου σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές σε καλλιεργήσιμα εδάφη στο Μπαγκλαντές και σε 72 εξορυκτικές περιοχές της Κίνας. Το θέμα φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.


«Γνωρίζετε την ύπαρξη και τα πορίσματα της σχετικής μελέτης του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος στο Εργαστήριο Εδαφολογίας, της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σύμφωνα με τα οποία παρατηρείται σώρευση πληθώρας βαρέων μετάλλων στο έδαφος της Βιομηχανικής Περιοχής Βόλου;», ρώτησε ευθέως τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, καταθέτοντας σχετική κοινοβουλευτική Ερώτηση.

Όπως επεσήμανε ο Βουλευτής, τις τελευταίες μέρες είδε το φως της δημοσιότητας η εν λόγω μελέτη, όπου με βάση τα αποτελέσματα, οι ολικές συγκεντρώσεις των 10 βαρέων μετάλλων που αναλύθηκαν (Al, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, Mn, Ni, Pb, Zn) ήταν ιδιαίτερα υψηλές στα εδάφη της ΒΙΠΕ Βόλου, ενώ όπως προέκυψε το χρώμιο, το νικέλιο, το μαγγάνιο και το κοβάλτιο ήταν σε επίπεδα τοξικά. Οι μέσες ολικές συγκεντρώσεις του χρωμίου, του νικελίου, του μαγγανίου, του κοβαλτίου και του σιδήρου ήταν συγκριτικά πολύ μεγαλύτερες, σε σχέση με εδάφη στο κέντρο της Αθήνας όπως καταγράφονται σε μελέτες.

Συγκριτικό στοιχείο που προκαλεί σοκ, είναι ότι σύμφωνα με τη μελέτη, οι τιμές του χρώμιου, του νικέλιου, του μόλυβδου και του ψευδάργυρου, ήταν πιο αυξημένες στη ΒΙΠΕ Βόλου σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές σε καλλιεργήσιμα εδάφη στο Μπαγκλαντές και σε 72 εξορυκτικές περιοχές της Κίνας. Ο Βουλευτής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η εκτεταμένη δραστηριότητα σε Βιομηχανικές Περιοχές προκαλεί δεδομένη επιβάρυνση του εδάφους σε βαρέα μέταλλα, ωστόσο στην περίπτωση του Βόλου η επιβάρυνση αυτή φαίνεται να είναι σύμφωνα με τη μελέτη ιδιαίτερα αυξημένη και δυσανάλογη συγκριτικά με περιοχές με αντίστοιχες δραστηριότητες».

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος τόνισε, ότι λαμβάνοντας κανείς υπόψη ότι ο Βόλος είναι μία περιοχή επιβαρυμένη περιβαλλοντικά με δύο μεγάλες βιομηχανικές μονάδες ουσιαστικά εντός του αστικού ιστού της πόλης, γεννά ερωτηματικά το γεγονός ότι τα πορίσματα της εν λόγω μελέτης δεν έχουν τύχει της ανάλογης βαρύτητας και περαιτέρω διερεύνησης.

«Σε εκκρεμότητα φαίνεται πως είναι ακόμη τα πορίσματα της μελέτης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που έχει παραγγείλει η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την ταυτοποίηση των οσμών μέσα στην πόλη του Βόλου, αλλά και οι έλεγχοι στο έδαφος για βαρέα μέταλλα, διοξίνες και φουράνια στο Περιφερειακό Συγκρότημα του Βόλου και γύρω από αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι σύμφωνα με ανακοινώσεις της ίδιας της Περιφέρειας η μελέτη θα είχε ολοκληρωθεί και τα πορίσματα θα είχαν ανακοινωθεί μέχρι τέλος του 2021.

Ο Βουλευτής κάλεσε τον αρμόδιο Υπουργό να παρέμβει άμεσα, ώστε σε συνεργασία και με τις αρμόδιες τοπικές αρχές να διερευνήσουν περαιτέρω τα πορίσματα για την ανησυχητικά αυξημένη και δυσανάλογη επιβάρυνση του εδάφους από βαρέα μέταλλα στη ΒΙΠΕ Βόλου, αλλά να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία του εδάφους της περιοχής αλλά και των πολιτών του Βόλου από πηγές αυξημένης μόλυνσης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)