to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:04 | 27.02.2014

Πολιτική

Στη Βουλή έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ την αυτοκτονία υπαλλήλου της Praktiker

Στη Βουλή έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ την αυτοκτονία υπαλλήλου της Praktiker, ο οποίος, όπως καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων, δεν άντεξε τις πιέσεις της εταιρείας και αφού αναγκάστηκε σε παραίτηση, έδωσε τέλος στη ζωή του.


Σε ερώτηση βουλευτών με θέμα: "Αυτοκτονία εργαζομένου και εντεινόμενη εργοδοτική αυθαιρεσία στην εταιρεία Praktiker Hellas ΑΕ" τονίζεται ότι "η ουσιαστική απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών από τους χώρους εργασίας, ως φυσική συνέπεια της υποστελέχωσήςτους και της έλλειψης πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης για την προστασία την εργαζομένων, σε συνδυασμό με τα πρωτοφανή ποσοστά ανεργίας οδηγεί στην εξάπλωση των φαινομένων εργασιακής ζούγκλας".

Οι βουλευτές επισημαίνουν: "Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρόσφατο τραγικό γεγονός με την αυτοκτονία εργαζομένου σε κατάστημα της πολυεθνικής αλυσίδας Praktiker ο οποίος, όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το σωματείο εργαζομένων, δεν άντεξε τις πιέσεις της εταιρείας και αφού αναγκάστηκε σε παραίτηση, έδωσε τέλος στη ζωή του βρισκόμενος σε απόγνωση από το φάσμα της ανεργίας , των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων και της απαξίωσης από την διοίκηση της εταιρείας.

Η εταιρεία έχει προχωρήσει σε απολύσεις 350 εργαζομένων την τελευταία τριετία , πολλές από τις οποίες κρίθηκαν παράνομες και καταχρηστικές από τα δικαστήρια, ενώ τον τελευταίο χρόνο προσπαθεί να μειώσει τους μισθούς των εργαζομένων πιέζοντας για την υπογραφή νέας επιχειρησιακής σύμβασης με μειωμένες αποδοχές.

Μετά την σθεναρή αντίσταση του Σωματείου στην παραπάνω εξέλιξη, η επιχείρηση προχώρησε αυθαίρετα σε μονομερή μείωση των μισθών κατά 7% πιέζοντας ασφυκτικά τους εργαζόμενους, ακόμα και με την απειλή της απόλυσης, για την υπογραφή νέων ατομικών συμβάσεων εργασίας, σύμφωνα με καταγγελίες του σωματείου και των εργαζομένων. Στους περίπου 200 εργαζόμενους που δεν υπέκυψαν στις εργοδοτικές πιέσεις, η εταιρεία προχώρησε στην αποστολή εξωδίκων με τις τροποποιημένες μονομερώς ατομικές σύμβασης εργασίας παραβιάζοντας το ΠΔ156/94 και εμμένοντας στην απροσχημάτιστη βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας των εργαζομένων.

Επειδή, οι αντεργατικές πολιτικές των τελευταίων ετών έχουν οδηγήσει σε πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και την απώλεια ακόμα και των στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Επειδή, οι πολιτικές της κυβέρνησης και η έλλειψη προστασίας των εργαζομένων έχουν οδηγήσει στην έξαρση των φαινομένων εργοδοτικής αυθαιρεσίας και έχουν φέρει τους εργαζόμενους σε απόγνωση με οδυνηρά αποτελέσματα.

Επειδή βασική υποχρέωση του Υπουργείου Εργασίας και του Σ.ΕΠ.Ε. είναι η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1)Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει το Υπουργείο που εποπτεύει για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης εργοδοτικής αυθαιρεσίας από την διοίκηση της εταιρείας Praktiker Hellas AE η οποία έχει φέρει σε απόγνωση τους εργαζόμενους;

2)Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει του Υπουργείο που εποπτεύει προκειμένου να σταματήσει την εντεινόμενη εργοδοτική αυθαιρεσία σε πολλές επιχειρήσεις της χώρας, την παραβίαση τηςεναπομείνασας εργατικής νομοθεσίας και τις πρακτικές πίεσης των εργαζόμενων προκειμένου να αποδεχτούν βλαπτικές μεταβολές στους μισθούς και τους όρους εργασίας τους;"

Την ερώτηση υπογράφουν οι Στρατούλης Δημήτρης, Λαφαζάνης Παναγιώτης, Κουρουμπλής Παναγιώτης, Καραγιαννίδης Χρήστος, Μπάρκας Κώστας, Μπόλαρη Μαρία
Σταθάς Γιάννης, Χαραλαμπίδου Δέσποινα, Μητρόπουλος Αλέξης και Τσουκαλάς Δημήτρης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)