to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:50 | 25.06.2015

Κοινωνία

Εγκρίθηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, επί της αρχής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τους όρους και τις προϋποθέσεις για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει η ΝΔ.


Μόλις εγκρίθηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια. Η ονομαστική ψηφοφορία έδωσε 172 Ναι, 91 Όχι, 4 Παρών.

 

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει αλλαγές στον Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, ενσωμάτωση οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τροποποιήσεις στον Μεταναστευτικό κώδικα. Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Κώστας Ζουράρης, ο οποίος διαφοροποιήθηκε από τη γραμμή του κόμματός του.

 

---------------------------

 

Υπέρ του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια ψήφισε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστας Ζουράρις κατά την ονομαστική ψηφοφορία που διεξάγεται στη Βουλή, ύστερα από αίτημα της Ν.Δ.

---------------------------

 

Ρατσιστικό κρεσέντο Χρ. Παππά - Έσκισε επιδεικτικά το νομοσχέδιο

Σε ένα ρατσιστικό κρεσέντο προχώρησε νωρίτερα ο υπόδικος βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χρ. Παππάς, στη Βουλή, ο οποίος, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, έσκισε επιδεικτικά το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ιθαγένεια.

"Γράφουμε στα παλαιότερα των υποδημάτων μας το λαθρονόμο σας, τον σκίζουμε", είπε στην αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, λέγοντας ότι "αυτό το σπίτι έχει πατρίδα, έχει ιδιοκτήτη. Δεν θα το υποθηκεύσετε με συμφωνία με τους τοκογλύφους. Νοικοκύρης εδώ είναι ο ελληνικός λαός".

Επιπλέον, απευθυνόμενος στην Τ. Χριστοδουλοπούλου είπε την πολλαπλώς ειπωμένη φράση: "Κυρία Τασία, πάρτε τους στο σπίτι σας, αν είστε τόσο ψυχοπονιάρα".

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της νεοναζιστικής οργάνωσης Ηλ. Παναγιώταρος , που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θυσιάζει το ελληνικό έθνος, ενώ είπε ότι "το DNA του αίματος υπερισχύει πάντα". Σχολιάζοντας δε την προκλητική ενέργεια του Χρ. Παππά, δήλωσε: "Εδώ ολόκληρος πρωθυπουργός έσκιζε τα μνημόνια δυο χρόνια, το σκίσιμο δυο χαρτιών σας πείραξε;".

 

---------------------------

Ρατσιστικές δηλώσεις και από τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Π. Χαΐκάλη

Σε ρατσιστικές δηλώσεις προέβη νωρίτερα και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Παύλος Χαΐκάλης ο οποίος είπε: «Οι αλλοδαποί φταίνε για την αύξηση της εγκληματικότητας και της ανεργίας. Έλληνας δε γίνεσαι, αλλά γεννιέσαι»

---------------------------

 

Θέμα δεδηλωμένης έθεσε το ΠΑΣΟΚ μετά το «όχι» των ΑΝΕΛ στο ν/σ για την ιθαγένεια

Το ΠΑΣΟΚ που τάσσεται υπέρ της νομοθετικής πρωτοβουλίας, ήγειρε ξαφνικά θέμα «δεδηλωμένης», επικαλούμενο ακριβώς (διά στόματος Λ.Γρηγοράκου) την διαφοροποίηση των ΑΝΕΛ.

«Είναι μείζον πολιτικό θέμα να μην υποστηρίζεται μια νομοθετική πρωτοβουλία από το σύνολο» της κυβερνώσας πλειοψηφίας, τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Και με αυτό ως αφορμή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδης σε παρέμβασή του είπε πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα εξετάσει το ενδεχόμενο να καταθέσει αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας, ώστε όπως σημείωσε να καταδειχθεί ότι δεν υπάρχει «δεδηλωμένη» για την κυβέρνηση.

Πάντως, ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης απάντησε ότι «δεν υπάρχει θέμα δεδηλωμένης επί της αρχής νομοσχεδίου».

Από την πλευρά του, ο παριστάμενος υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για τακτικισμό.

Σημείωσε  ότι «δεν υπάρχουν ανάμεσά μας κόμματα περιορισμένη ευθύνης ούτε αλά κάρτ» και πρόσθεσε: 

«Δεν υπάρχει κανένα θέμα να μην περάσει με πλειοψηφία και μάλιστα άνετη αυτό το νομοσχέδιο. Αν το ΠΑΣΟΚ θέλει να υπαναχωρήσει να το  καταθέτει στη συζήτηση και δεν υπάρχει κανένα λόγος να τίθεται θέμα περί δεδηλωμένης. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να είναι όμηρος τακτικών επιλογών κομμάτων και δεν αναφέρομαι στους ΑΝΕΛ».

---------------------------

 

Η τοποθέτηση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου: 

Δεν υποχωρεί η αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών, Τασία Χριστοδουλοπούλου ως προς τον πυρήνα του νομοσχεδίου για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας, παρά το γεγονός ότι οι ΑΝΕΛ καταψηφίζουν επί της αρχής το νομοσχέδιο. "Εμείς επιμένουμε σε αυτή τη γραμμή ισορροπίας, που είναι βιώσιμη και ρεαλιστική" ξεκαθάρισε η Τ. Χριστοδουλοπούλου. 

Σε διαχωρισμό των τριών διατάξεων, οι οποίες καθορίζουν τους όρους κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας, ώστε οι πτέρυγες της Βουλής που συμφωνούν με τις δύο εξ αυτών να διευκολυνθούν να τις ψηφίσουν, προχώρησε η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου.
 
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της επί του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια, το οποίο εισήχθη προς συζήτηση στην Ολομέλεια, η κ. Χριστοδουλοπούλου επιχειρηματολόγησε για την ανάγκη να δίνεται η ελληνική ιθαγένεια στα ανήλικα παιδιά (στα έξι χρόνια) των μεταναστών πρώτης γενιάς που μένουν στην Ελλάδα και γεννήθηκαν εδώ, με την οποία διαφωνούν η ΝΔ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή. (περισσότερα)

---------------------------

 

 Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν επί της αρχής το νομοσχέδιο. Κατά την τοποθέτησή του ο εισηγητής του κόμματος Νίκος Μαυραγάνης έκανε λόγο για υποκρισία, σπουδή και προχειρότητα υπογραμμίζοντας κυρίως τα άρθρα με τα οποία υπάρχει «κάθετη» διαφωνία από το συγκυβερνόν κόμμα και αφορούν την απόκτηση της ελληνική ιθαγένειας από παιδιά που έχουν εγγραφεί στο δημοτικό καθώς και τα άρθρα που αφορούν τη δημιουργία ειδικής οικονομικής ζώνης. 

«Οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν είναι πρόβατα, θα ψηφίζουν κατά τη συνείδησή τους, όπως το Σύνταγμα ορίζει» δήλωσε ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1. Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε και για το ζήτημα της ιθαγένειας στους μετανάστες δεύτερης γενιάς δηλώνοντας ότι είναι αντίθετος.


---------------------------

«Το νομοσχέδιο είναι τμήμα της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό ζήτημα», επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας και την ενσωμάτωση οδηγιών της ΕΕ, που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.

Επισήμανε ότι ενώ η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παραχωρεί την ιθαγένεια σε ένα μικρό τμήμα παιδιών μεταναστών, την ίδια στιγμή συμμετέχει ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που δημιουργούν τα μεγάλα μεταναστευτικά κύματα.

---------------------------

 

Σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, η συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου θα αρχίσει στις 10 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 4 το απόγευμα, ενώ θα ακολουθήσουν μία ή δύο συνεδριάσεις της ολομέλειας για τη συζήτηση κατ' άρθρο και την ψήφιση του νομοσχεδίου. 

 

---------------------------

Με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή, αντιρατσιστικές και μεταναστευτικές οργανώσεις διοργανώνουν συναυλία στο Σύνταγμα το βράδυ της Τετάρτης στις 6 μ.μ., με κεντρικό σύνθημα «Γιορτάζουμε - Διεκδικούμε: Ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά». (περισσότερα εδώ)

Συμμετέχουν: Encardia, Στάθης Δρογώσης, Απόστολος Ρίζος, Μάνια Παπαδημητρίου, Νατάσα Μωυσόγλου,RADIO Sol, Nίκος Ζουρνης, Αντιγόνη Μπασακαρου. 

Στην εκδήλωση καλούν: ASANTE, Genaration 2.0 RED, KASAPI, Shoqata Studenti, Aνοιχτό Σχολείο Μεταναστών, Ένωση Παλαιστινίων Εργαζομένων, Νιγηριανές Γυναίκες, Επιτροπή Μαδαγασκάρης, Κοινότητα Γουινέας, Κοινότητα Τανζανών Ελλάδας, Βολιβιανοί Αθήνας, Ομοσπονδία Αλβανικών Συλλόγων Ελλάδας, Σύλλογος Νουβίων, Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν, Κέντρο Αγωνιστικής και Πολιτιστικής Αλληλεγγύης Λαών Τουρκίας και Κουρδιστάν, Τανζανική Κοινότητα, Οργάνωση Ενωμένων Αφρικανών Γυναικών, Αφγανική Κοινότητα Ελλάδας, Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, Μαροκινή Κοινότητα Ελλάδας, Πολιτιστικός Σύλλογος WATOTO Africa, Σύλλογος Μama Na Mwana, Αλληλεγγύη για Όλους, Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Αθήνας (ΚΙ.ΦΑ), Ανοιχτή Πόλη, Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, Κίνηση «Απελάστε τον Ρατσισμό», Antinazi Zone – Νεολαία Ενάντια στον Ρατσισμό στην Ευρώπη (YRE), Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, Τμήμα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ.

Τη συναυλία στηρίζουν: Αυγή, Εποχή, 105.5 Στο Κόκκινο, LEFT.gr, Hit and Run, Εφημερίδα των Συντακτών.  

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)