to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:20 | 05.12.2022

Πολιτική

Στη Βουλή το αίτημα των κτηνοτρόφων για παράταση στις προθεσμίες των αιτημάτων πληρωμής

Αναφορά Α. Ξανθού για επείγουσα ανάγκη παράτασης αιτημάτων πληρωμής κτηνοτρόφων για τα Σχέδια Βελτίωσης Μέτρου 4.1 λόγω ασφυκτικών δυσκολιών των δικαιούχων των εκμεταλλεύσεων



Ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κ. Ανδρέας Ξανθός καταθέτει αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα:

«Επείγουσα ανάγκη παράτασης αιτημάτων πληρωμής κτηνοτρόφων για τα Σχέδια Βελτίωσης Μέτρου 4.1 λόγω ασφυκτικών δυσκολιών των δικαιούχων των εκμεταλλεύσεων»

Ο Α. Ξανθός καταθέτει την επιστολή του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, στην οποία ζητείται παράταση δύο (2) επιπλέον μηνών για την προθεσμία υποβολής αιτήματος πληρωμής που θα καλύπτει το 20% της εγκεκριμένης δημόσιας δαπάνης για τους δικαιούχους των Σχεδίων Βελτίωσης Μέτρου 4.1 (Δράσεις 4.1.1 και 4.1.3).

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας στην από 21/11/2022 επιστολή του επισημαίνει ότι με την 3433/18-08-2022 Απόφαση του ΥΠΑΑΤ δόθηκε η δυνατότητα στους δικαιούχους των Σχεδίων Βελτίωσης Μέτρο 4.1 (Δράσεις 4.1.1 και 4.1.3) να υποβάλλουν αίτημα πληρωμής το αργότερο μέχρι 30/11/2022, το οποίο αθροιστικά με τα προηγούμενα αιτήματα, θα πρέπει να καλύπτει το 20% της εγκεκριμένης δημόσιας δαπάνης του επιχειρηματικού τους σχεδίου.

Οι παρούσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που βιώνουν οι παραγωγοί τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας του covid-19, την οικονομική αστάθεια – δυσχέρεια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία που έχει οδηγήσει στην εκτόξευση των τιμών των πρώτων υλών-ζωοτροφών-ενέργειας και η έλλειψη διαθεσιμότητας προϊόντων και εξοπλισμού από το εξωτερικό, δημιουργούν ασφυκτικό κλίμα για την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων τους.

Για τους παραπάνω λόγους ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας ζητά:

Παράταση δύο (2) επιπλέον μηνών για την προθεσμία υποβολής αιτήματος πληρωμής που θα καλύπτει το 20% της εγκεκριμένης δημόσιας δαπάνης, ώστε:
- Αφενός να προχωρήσουν οι προμηθευτές στην έγκαιρη παραγγελία και προμήθεια του εξοπλισμού από το εξωτερικό,
- Αφετέρου δε να αποκτήσουν οι δικαιούχοι την απαιτούμενη ρευστότητα (λόγω πώλησης αμνοεριφίων λόγω Χριστουγέννων, συγκομιδής ελαιόλαδου, έναρξη άμελξης, είσπραξης ενισχύσεων) που θα τους δώσει το δικαίωμα να προχωρήσουν στην έγκαιρη τιμολόγηση και εξόφληση του εξοπλισμού και ως εκ τούτου στην έγκαιρη υποβολή πρώτου αιτήματος πληρωμής ώστε να μην απενταχθούν από το πρόγραμμα.

Ο ΣΕΚ στην επιστολή του καταλήγει ότι δικαιούχοι των παραπάνω Δράσεων είναι επαγγελματίες αγρότες-παραγωγοί που στυλοβάτες του πρωτογενή τομέα και όχι μόνο. Με την υλοποίηση των υπό έγκριση δράσεων τους προσπαθούν να εκσυγχρονίσουν και να βελτιώσουν την παραγωγή αυτού του τόπου.

Ο Α. Ξανθός στην αναφορά του παρακαλεί για ενημέρωση και για απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τις ενέργειες του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)