to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:36 | 26.05.2022

πηγή: avgi

Πολιτική

Στη Βόρεια Μακεδονία o Δένδιας για την πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε χθες κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι


Την τρίτη του επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία έκανε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε μια προσπάθεια να στείλει το σήμα ότι η Ελλάδα πράγματι ενδιαφέρεται για τους Βαλκάνιους γείτονες και την ευρωπαϊκή προοπτική τους. Μπορεί ο Δένδιας να μην έχει πιέσει να έρθουν για κύρωση στη Βουλή τα μνημόνια συνεργασίας που εκκρεμούν εδώ και τρία χρόνια με τη γειτονική χώρα -το όνομα της οποίας προσπαθεί να μην λέει ο πρωθυπουργός…-, ωστόσο στα Σκόπια αισθάνεται μάλλον πιο άνετα απ’ ό,τι στα Τίρανα, καθώς τα μείζονα προβλήματα με τη Βόρεια Μακεδονία τα έχει λύσει η Ελλάδα, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι εκκρεμότητες με την Αλβανία εξακολουθούν να απαιτούν πολιτικό θάρρος και από τις δύο πλευρές.

Ο Δένδιας είχε χθες κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι, ενώ έγινε δεκτός και από τον πρωθυπουργό της χώρας Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι.

Στόχος του Δένδια ήταν οι συνομιλίες να εστιάσουν «στην πλήρη, συνεπή και με καλή πίστη εφαρμογή της Συνθήκης των Πρεσπών», όπως συνηθίζει να λέει, και στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων της οικονομίας, του εμπορίου και της ενέργειας, και στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας.

Προφανώς, Οσμάνι και Δένδιας συζήτησαν και για τις εξελίξεις στα δυτικά Βαλκάνια και στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για την κατάσταση στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.

Προσεχώς Ελληνοσαουδαραβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ

Πάντως, μπορεί η κυβέρνηση να δηλώνει ότι κάνει πολιτική αρχών -και ότι δεν της αρέσουν καθόλου τα αυταρχικά καθεστώτα-, προφανώς όμως αυτό ισχύει μόνο για τα εχθρικά ή δυνάμει εχθρικά καθεστώτα. Τα φιλικά τα στηρίζει ακόμη και με όπλα - και προωθεί με ενθουσιασμό τις μπίζνες μαζί τους. Την επόμενη Δευτέρα, λοιπόν, πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Intercontinental το Ελληνοσαουδαραβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, με τη συμμετοχή ομόλογων υπουργών και υφυπουργών της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ από τον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον συμμετοχής από εκατό και πλέον εταιρείες.

Οι θεματικές ενότητες του φόρουμ, όπου θα παρουσιαστούν οι προοπτικές συνεργασίας ανά τομέα, επικεντρώνονται σε ναυτιλία, τουρισμό, ενέργεια, κατασκευές, καινοτομία, αγροτοδιατροφικά, ενώ με την ολοκλήρωση του φόρουμ θα πραγματοποιηθούν στον χώρο του ξενοδοχείου συναντήσεις μεταξύ των εταιρειών.

Της σαουδαραβικής αποστολής ηγείται ο υπουργός Επενδύσεων ΑΜ Χαλίντ Αλ Φαλέχ και μαζί του έρχονται επτά υφυπουργοί της κυβέρνησης και τρεις γενικοί γραμματείς από τα υπουργεία Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Τουρισμού, Υγείας, Επιστήμης και Τεχνολογίας, Κοινωνικής Ανάπτυξης, Μεταφορών, Επικοινωνιών, Ισλαμικών Υποθέσεων. Την κυβερνητική αποστολή πλαισιώνουν εκπρόσωποι από πενήντα μία εταιρείες από τον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα, την ενέργεια, τον τουρισμό, τις κατασκευές, την Υγεία, τον αγροτοδιατροφικό τομέα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)