to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:45 | 26.11.2019

Πολιτική

Επίσκεψη στα Σκόπια: Χαμόγελα από τον Ν. Δένδια και στήριξη στην ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας

Την πλήρη «κυβίστηση» της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών και το μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση ολοκλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας κατά την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην πρωτεύουσα της γειτονικής χώρας, όπου συναντήθηκε τόσο με τον υπ. Εξωτερικών όσο και με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ


Ο Ν. Δένδιας, στη διάρκεια της επίσκεψής του στα Σκόπια συναντήθηκε εκτός από τον υπ. Εξωτερικών και με τον Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι και τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, ενώ το απόγευμα θα συναντηθεί και με εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα Σκόπια.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στα Σκόπια με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία.  Ο Ν. Δένδιας, στη διάρκεια της επίσκεψής του στα Σκόπια συναντήθηκε ακόμη με τον Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι και τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, ενώ το απόγευμα θα συναντηθεί και με εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα Σκόπια.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Δένδιας μετά τη συνάντησή του με τον Ν. Ντιμιτρόφ, η ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και τη συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

«Συμμερίζομαι την απογοήτευση για τη μη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων»

«Συμμερίζομαι την απογοήτευση στη Βόρεια Μακεδονία για τη λήψη μη θετικής απόφασης των 28 σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Από τη δική μας πλευρά κινηθήκαμε άμεσα και αναλαμβάνουμε σχετικές πρωτοβουλίες, σε συνεννόηση με όλους τους εταίρους μας στην ΕΕ, ώστε η θετική προς τούτο απόφαση της Ένωσης να ληφθεί το ταχύτερο δυνατό» πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

    Ο κ. Δένδιας γνωστοποίησε ότι προσκάλεσε τους ομολόγους του της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας σε πρόγευμα εργασίας με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ, στις 9 Δεκεμβρίου.

    Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας υπογράμμισε ότι αυτή πρέπει να εφαρμόζεται πλήρως και με συνέπεια. Εκτίμησε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά την εφαρμογή της, πρόσθεσε όμως ότι πρέπει να γίνουν αρκετά ακόμη και σημείωσε ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας «περνούν» από την τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμφωνία.

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη που πραγματοποιεί «σε μια χώρα γείτονα και σύντομα σύμμαχο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, μία χώρα την οποία προσδοκούμε να δούμε εταίρο μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο όχι πολύ μακρινό μέλλον», όπως είπε.

Όπως ανέφερε, οι διμερείς σχέσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές και για τις δύο χώρες και οι κυβερνήσεις τους εργάζονται για την ουσιαστική ενίσχυση και εμβάθυνσή τους, σε ευρύτατο φάσμα τομέων.

    Ο κ. Δένδιας έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη της οικονομικής και αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας και για τον λόγο αυτό, όπως είπε, στην επίσκεψή του αυτή στα Σκόπια συνοδεύεται από τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία, Κωνσταντίνο Φραγκογιάννη και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Αλέξανδρο Διακόπουλο.

Nτιμιτρόφ: Η επίσκεψη Δένδια ένδειξη της νέας εποχής στις  σχέσεις των δύο χωρών

    Από τη μεριά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας ανέφερε ότι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Δένδια, στα Σκόπια «αποτελεί ένδειξη της νέας εποχής στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».    Ο κ. Ντιμιτρόφ σημείωσε και αυτός την ανάγκη υλοποίησης των υποχρεώσεων από τη Συμφωνία των Πρεσπών και πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες εργάζονται συστηματικά για την εφαρμογή της συμφωνίας.

    Ο κ. Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι η Ελλάδα αποτελεί στρατηγικό εταίρο και φίλο της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ εκτίμησε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγουν νέες προοπτικές για την ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας, τις οποίες, οι δύο χώρες πρέπει να εκμεταλλευθούν.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν υπάρχουν εγγυήσεις από τη μεριά της Βόρειας Μακεδονίας για την πιστή τήρηση των Συμφωνίας των Πρεσπών, λόγω των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, που δρομολογούνται για τον Απρίλιο του 2020, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι η συμφωνία πρέπει να εφαρμόζεται και να υλοποιείται, ανεξαρτήτως εκλογών και σημείωσε ότι αυτή πλέον αποτελεί μέρος του νομικού συστήματος της Βόρειας Μακεδονίας και ως τέτοια δεν πρέπει να αμφισβητείται από κανέναν στο εσωτερικό.

Τέλος, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών ανήγγειλαν τη σύγκληση εκ νέου της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα εμπορικά σήματα και μεικτής διεπιστημονικής επιτροπής για τα ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα.

Επίσκεψη στα Τίρανα

Αμέσως μετά το πέρας της επίσκεψής του στα Σκόπια, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας θα μεταβεί στα Τίρανα για να εκφράσει, όπως είπε, τα συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για τα θύματα του φονικού σεισμού που χτύπησε την Αλβανία και να μεταφέρει τη δέσμευση της Ελλάδας για αποστολή βοήθειας στην πληγείσα από τον σεισμό Αλβανία, το συντομότερο δυνατόν.

Πληροφορίες από ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)