to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:05 | 31.05.2021

Πολιτική

Στην Αθήνα ο Τσαβούσογλου: Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ στις αναφορές περί «τουρκικής μειονότητας»

Να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο κάλεσε την Τουρκία για πολλοστή φορά το υπουργείο Εξωτερικών, μετά τις επανειλημμένες αναφορές του Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε «τουρκική μειονότητα» κατά την επίσκεψή του σήμερα στη Θράκη - Σήμερα, Δευτέρα, θα έχει επίσημες συναντήσεις με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη


Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής 30/5 η ιδιωτική επίσκεψη στην Κομοτηνή του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος αναχώρησε οδικώς για την Αλεξανδρούπολη και από εκεί αεροπορικώς για την Αθήνα όπου αύριο, Δευτέρα, θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

O N. Δένδιας παρέθεσε το βράδυ της Κυριακής ανεπίσημο δείπνο με φόντο την Ακρόπολη στον Τούρκο ομόλογο του, με τους δύο άνδρες να πραγματοποιούν θερμό εναγκαλισμό κατά τη συνάντησή τους.

episkepsi-tsavoysogloy-deipno-me-fonto-tin-akropoli0

Ο κ. Τσαβούσογλου στη διάρκεια της τετράωρης παραμονής του στην Κομοτηνή επισκέφθηκε το τουρκικό προξενείο, το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο "Τζελάλ Μπαγιάρ", γευμάτισε με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας στον οικισμό Θάμνα και επισκέφθηκε τον τάφο του πρώην βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Σαδίκ, όπου κατέθεσε στεφάνι, τελέστηκε προσευχή και φύτεψε ένα πλατάνι.

Παρά το μήνυμα πως έρχεται με θετική ατζέντα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δεν παρέλειψε να κάνει συνεχείς αναφορές, μέσω Twitter, περί «τουρκικής μειονότητας», αλλά και να υπόσχεται βοήθεια σε αυτήν από την Άγκυρα.

«Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης»

Να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο κάλεσε την Τουρκία για πολλοστή φορά το υπουργείο Εξωτερικών, μετά τις επανειλημμένες αναφορές του Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε «τουρκική μειονότητα».

Με δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, τονίζει ότι «οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους».

Αναλυτικά η αντίδραση του ΥΠΕΞ έχει ως εξής:

«Η Ελλάδα, κράτος δικαίου, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη.

Η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους.

Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους.

Η Ελλάδα θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου.

Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει».

Ανακοίνωση εξέδωσε την Κυριακή και το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:

Κάθε Τούρκος αξιωματούχος που επισκέπτεται τη Θράκη, οφείλει να σέβεται τη Συνθήκη της Λωζάννης η οποία αναφέρεται σαφώς σε μουσουλμανική μειονότητα στην περιοχή και να μην προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις. Αν μη τι άλλο οφείλει να θυμάται τη θέση που διατύπωσε σαφώς ο Πρόεδρος της Τουρκίας κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τον Δεκέμβριο 2017, ότι: «Στη Δυτική Θράκη υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα τουρκικής, πομακικής και ρομά προέλευσης." Από εκεί και πέρα οι αναγκαίες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην Θράκη αφορούν υποχρεώσεις του Ελληνικού κράτους έναντι Ελλήνων πολιτών και όχι τον ελληνοτουρκικό διάλογο.

Αναμένουμε τέλος ενημέρωση από την κυβέρνηση αναφορικά με τις καταγγελίες για αποκλεισμό Ελλήνων δημοσιογράφων και ποιος ευθύνεται για αυτό.

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)