to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Στη Θεσσαλονίκη συνεδρίασε η Επιτροπή για την ακαδημαϊκή ελευθερία και ειρήνη – Δεν παρέστη ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ

Με την συμμετοχή εκπροσώπων της εισαγγελίας, της αστυνομίας, του δήμου Θεσσαλονίκης του ΑΠΘ και του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης συνεδρίασε το πρωί της Παρασκευής στο δημαρχείο της πόλης η Επιτροπή του υπουργείου Παιδείας για την μελέτη των ζητημάτων της ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης, στην οποία προεδρεύει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος. Στην σύσκεψη δεν συμμετείχε ο πρύτανης ή κάποιος εκπρόσωπος του ΠΑΜΑΚ.


Πρόκειται για την δεύτερη διευρυμένη συνεδρίαση της Επιτροπής, η πρώτη πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, και τα αποτελέσματα των εργασιών αυτής θα δοθούν εντός του μήνα Ιουνίου στο υπουργείο Παιδείας.

Όπως δήλωσε ο κ. Παρασκευόπουλος, στόχος της Επιτροπής είναι «η ηρεμία του πανεπιστημιακού χώρου, και οι αρμόδιοι φορείς να μπορούν να βοηθήσουν όταν εμφανίζεται ένα πρόβλημα», το οποίο για να λυθεί, «πρέπει να συμβάλουν πολλοί παράγοντες, πρέπει και οι φοιτητές να διαμορφώσουν την δική τους στάση, και πρέπει να υπάρξει ένα δίκτυο συνεννόησης ανάμεσα στους καθηγητές, τους πρυτάνεις, την αστυνομία και την εισαγγελία».

Κυριότερο πρόβλημα είναι η διακίνηση των ναρκωτικών εντός των πανεπιστημίων σε Αθήνα Θεσσαλονίκη, και όχι μόνο. «Πρέπει να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης, τους οποίους θα τους αποφασίσουμε συζητώντας στην τελευταία μας συνάντηση» σημείωσε ο κ. Παρασκευόπουλος, τονίζοντας όμως ότι «στο τι πρέπει να γίνει όλοι συμφωνούν, το θέμα είναι πως θα πετύχουμε το φαινόμενο αυτό να έχει μικρότερες διαστάσεις, και δεν είμαστε και τόσο πολύ ουτοπικοί, δεν πιστεύουμε ότι μπορεί γενικώς να μην υπάρχουν αναταράξεις στην πανεπιστημιακή ζωή. Αυτό που θέλουμε είναι να ελαχιστοποιηθούν και να μην επηρεάζουν την ακαδημαϊκή ζωή και την εκπαίδευση».

Για καλή συνεργασία με τις Αρχές της πόλης μίλησε ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Περικλής Μήτκας, σημειώνοντας ότι «αντιμετωπίζουμε κάποια προβλήματα βίας και παραβατικότητας, κυρίως διακίνηση ναρκωτικών. Κατέθεσα το προφανές, ότι βία και πανεπιστήμια είναι δύο έννοιες που θα έπρεπε να είναι ξένες μεταξύ τους, και ότι δεν μπορεί το πανεπιστήμιο να γίνεται ο χώρος εκτόνωσης της παραβατικότητας στην πόλη».

«Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο τις προσπάθειες για να μειώσουμε όλα τα φαινόμενα. Το ΑΠΘ δεν είναι κέντρο ανομίας, είναι κέντρο δημιουργικής συνεύρεσης δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων» τόνισε ο κ. Μήτκας. Σύμφωνα με τον ίδιο, «το ζητούμενο είναι μια ευρύτερη συνέργεια όλων των φορέων, αλλά και όλων των πολιτικών φορέων, ότι η βία στα πανεπιστήμια δεν μπορεί να είναι ανεκτή. Δεν υπάρχει καλή, κακή ή χρήσιμη βία. Επίσης θα έπρεπε ο νόμος όπως εφαρμόζεται σε όλη την επικράτεια να εφαρμόζεται και στα πανεπιστήμια».

Τέλος, ο πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλοίκης, Παναγιώτης Τζιώνας, σημείωσε ότι λόγω της απομακρυσμένης τοποθεσίας του Ιδρύματος δεν υπάρχει αυξημένη εγκληματικότητα, ωστόσο καταγράφονται αξιόποινες πράξεις στους χώρους του ΤΕΙ, κυρίως τις βραδινές ώρες. «Η Επιτροπή αυτή μπορεί να μας δώσει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, ακούγοντας την γνώμη όλων, για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα» δήλωσε, τονίζοντας την ανάγκη συνεργασίας όλων των φορέων.

Δεν εκπροσωπήθηκε το ΠΑΜΑΚ

Στην διευρυμένη συνεδρίαση της Επιτροπής δεν προσήλθε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονία, Αχιλλέας Ζαπράνης, ούτε κάποιος εκπρόσωπος του Ιδρύματος. Η επιλογή αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει το κακό κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και τον πρύτανη του ΠΑΜΑΚ.

Χαρακτηριστικό όμως δείγμα για το πως αντιλαμβάνεται την διασφάλιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης ο κ. Ζαπράνης είναι η πρόσφατη κλήση των ΜΑΤ εντός του πανεπιστημιακού χώρου του ΠΑΜΑΚ, για να «αντιμετωπιστεί» ομάδα φοιτητών του Ιδρύματος η οποία πραγματοποιούσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον προαύλιο χώρο. Μάλιστα, ο κ. Ζαπράνης είχε δώσει εντολή κάποιος να εισέρχεται εντός του κτιρίου μόνο με την επίδειξη ταυτότητας.

tags: ΠΑΜΑΚ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)