to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:36 | 22.08.2014

Πολιτική

Στη συνέλευση της Ομοσπονδίας κτηνοτροφικών συλλόγων Θεσσαλίας ο Δημ. Γελαλής

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «ταφόπλακα» για την ελληνική κτηνοτροφία τη μη πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης και τον αποχαρακτηρισμό των βοσκοτόπων


Στη συνέλευση της Ομοσπονδίας κτηνοτροφικών συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στον Τύρναβο παρευρέθηκε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλή τον βουλευτή Λάρισας Δημήτρη Γελαλή.

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, ο βουλευτής στην τοποθέτησή του, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Ταφόπλακα» στην ελληνική κτηνοτροφία έρχεται να βάλει η συγκυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη μη πληρωμή της εξισωτικής αποζημιώσεις και τον αποχαρακτηρισμό των βοσκοτόπων.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε πολλές φορές αναδείξει το θέμα σχετικά με την προστασία και βελτίωση των βοσκοτόπων της χώρας. Συγκεκριμένα, έχουμε καταθέσει ερώτηση (αρ.ερ. 9624/12.04.13), ζητώντας από το υπουργείο να προχωρήσει στην οριοθέτησή τους και να δημιουργήσει ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο χαρακτηρισμού και διαχείρισης των βοσκοτόπων. Στις 20.06.13 (αρ.ερ. 12085) καταθέσαμε εκ νέου ερώτηση σχετικά με τον κίνδυνο για την ομαλή καταβολή ενισχύσεων ζητώντας μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της ΚΑΠ 2014-2020 να εξεταστεί η χορήγηση συνδεδεμένων ενισχύσεων για τη στήριξη της κτηνοτροφίας. Σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσα (αρ. ερ. 192/04.11.13) προς το ΥΠΑΑΤ σχετικά με τη μείωση της τάξης του 50% των επιλέξιμων εκτάσεων βοσκοτόπων, ο αρμόδιος υπουργός απέφυγε να δώσει απάντηση σε ένα τόσο ουσιαστικό θέμα.  

Στα θερινά τμήματα της Βουλής, πριν λίγες ημέρες, ψήφισαν το σχέδιο νόμου για τις ρυθμίσεις της δασικής νομοθεσίας, ολοκληρώνοντας το έγκλημα εις βάρος της μικρομεσαίας κτηνοτροφίας. Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ανοίγει ο δρόμος στους κερδοσκόπους, ενώ δεν διευκρινίζει το θέμα των δασών και των δασικών εκτάσεων.

Χαριστική βολή για τη μικρομεσαία κτηνοτροφία έρχεται να δώσει η νέα ΚΑΠ 2014-2020. Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, που κι αυτή προσπάθησε να περάσει στα κρυφά, κατατέθηκε χωρίς καμιά διαβούλευση με τους αρμόδιους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς. Δεδομένου ότι η νέα ΚΑΠ είναι πλήρως εναρμονισμένη στις νεοφιλελεύθερες δοξασίες της Ε.Ε. μειώνοντας σημαντικά τις άμεσες ενισχύσεις και τη συνολική στήριξη για τον πρωτογενή τομέα, αποτελεί αδήριτη ανάγκη η δίκαιη και αποτελεσματική κατανομή των ενισχύσεων. Η πρόταση αυτή διαιωνίζει τον επιδοματικό χαρακτήρα των ενισχύσεων και σε συνδυασμό με τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική οδηγεί στην καταστροφή και εγκατάλειψη ολόκληρων παραγωγικών κλάδων και των συνδεδεμένων με αυτούς μεταποιητικών μονάδων.

Στην νέα ΚΑΠ οι μειωμένες κατά 300 εκατ. ευρώ επιδοτήσεις σε σχέση με την τρέχουσα περίοδο, σε συνδυασμό με τη βύθιση των τιμών παραγωγού και την αύξηση του κόστους παραγωγής θα οδηγήσει τον κλάδο σε αφανισμό. Έτσι και η νέα ΚΑΠ θα λειτουργήσει ως εργαλείο περαιτέρω συρρίκνωσης της εγχώριας παραγωγής, αύξησης του ελλείμματος του ισοζυγίου αγροτικών συναλλαγών, άνοιγμα της ψαλίδας παραγωγού-καταναλωτή και επιδείνωση της θέσης των μικρομεσαίων παραγωγών

Η ανικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να διαχειριστεί θέματα που θα διασφαλίσουν τα εθνικά συμφέροντα, είναι φανερή. Έχουμε πολλά οδυνηρά παραδείγματα, το ξεπούλημα της Αγροτικής έναντι πινακίου φακής, το ξεπούλημα συνεταιριστικών βιομηχανιών, η ιδιωτικοποίηση της άκρως κερδοφόρας ΄΄ΔΩΔΩΝΗ΄΄, το ζήτημα με την φέτα και η συμφωνία της Ε.Ε με τον Καναδά, το «φρέσκο» γάλα 7 ημερών κατ’ επιταγή της ΕΕ που ζητούσε απελευθέρωση της αγοράς του γάλακτος μέσω της αύξησης των ημερών στη συσκευασία, η βαριά φορολογία και τώρα η επιβολή του ΕΝ.Φ.Ι.Α επιδείνωσαν κι άλλο την ήδη κάκιστη κατάσταση της κτηνοτροφίας.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η κτηνοτροφία είναι ζήτημα εθνικής σημασίας, ειδικά σε μια περίοδο επισιτιστικής κρίσης. Ως ΣΥΡΙΖΑ δεσμευόμαστε για την αύξηση των προϋπολογισμού για την αγροτοκτηνοτροφία, τη στήριξη του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτόφων με τιμές πάνω από το κόστος παραγωγής, στον πολιτικό και κοινωνικό αγώνα για ριζική αναθεώρηση της ΚΑΠ, την αντιστροφή της εγκατάλειψης της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής και τη ριζική ανακατανομή των πόρων υπέρ των μεσογειακών προϊόντων και των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων».

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)