to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:21 | 01.03.2016

Διεθνή

Στη σύμπραξη με τους Πολίτες επιμένει ο Σάντσεθ - Τι είπε στη Βουλή της Ισπανίας

Μια "άλλη Ισπανία" προσπάθησε να παρουσιάσει στη βουλή ο υποψήφιος πρωθυπουργός των σοσιαλιστών Σάντσεθ ζητώντας επανειλημμένα τη συμμετοχή του Podemos και της Αριστεράς στη συμφωνία που έκανε με τους «Πολίτες,» για να διασφαλίσει τη πλειοψηφία στη βουλή.


«Γιατί δεν δουλεύουμε μαζί την επόμενη εβδομάδα;», επαναλάμβανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας από το βήμα της βουλής ο υποψήφιος πρωθυπουργός των σοσιαλιστών Σάντσεθ κοιτώντας προς τη μεριά του Ιγκλέσιας και των βουλευτών του Podemos, υπογραμμίζοντας αφελώς προς το τέλος της ομιλίας του ότι «ξέρουμε ότι το αποτέλεσμα της άθροισης Σοσιαλιστών και «Πολιτών» δεν είναι επαρκές για να πετύχουμε την αλλαγή. Ξέρουμε επίσης ότι το αποτέλεσμα της άθροισης των Σοσιαλιστών και των άλλων δυνάμεων στα αριστερά μου δεν είναι επαρκές». 

"Αφήστε με να ετοιμάσω την ομιλία μου", τόνισε χαμογελώντας στους δημοσιογράφους βγαίνοντας μέσα από την αίθουσα της βουλής ο Ιγκλέσιας

Ο Σάντσεθ δεν έχει τη πλειοψηφία στη βουλή για να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση, ενώ θα έχει μια δεύτερη ευκαιρία σχηματισμού μιας νέας πλειοψηφίας στις 5 Μαρτίου. Το Λαϊκό Κόμμα υποστηρίζει την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης "μεγάλου συνασπισμού", ενώ το Podemos και η Αριστερά ζητούν από τους σοσιαλιστές το σχηματισμό προοδευτικής και αριστερής κυβέρνησης διασφαλίζοντας τη ψήφο ή την αποχή ορισμένων αριστερών και δεξιών εθνικιστικών κομμάτων (πηγή: Αυγή).

 

Την Παρασκευή η δεύτερη, κρίσιμη ψηφοφορία

Υπενθυμίζεται ότι ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ ήρθε σε συμφωνία μόνο με τους Ciudadanos του Άλμπερτ Ριβέρα. Τα δύο κόμματα αθροίζουν από 130 έδρες επί συνόλου 350. Η ψήφος εμπιστοσύνης με απόλυτη πλειοψηφία είναι έτσι κι αλλιώς άπιαστο όνειρο, όμως ο εντολοδόχος πρωθυπουργός ελπίζει στη β' ψηφοφορία, την ερχόμενη Παρασκευή 4 Μαρτίου, όπου απαιτείται σχετική πλειοψηφία. Ή αλλιώς, περισσότερα υπέρ από κατά.

Και εκεί αρχίζουν τα δύσκολα: τόσο το κόμμα του Ραχόι, όσο και οι Podemos έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να διευκολύνουν την β' ψηφοφορία. Αθροίζουν πάνω από 180 έδρες, κατά συνέπεια, οι 130 των άλλων δύο είναι λίγες.

Στις τάξεις του PSOE γίνονταν προσπάθειες να πειστούν έστω και την τελευταία στιγμή οι Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας να διαπραγματευθούν. Ο Ιγκλέσιας έγραψε στο Twiiter: «Οι προτάσεις που λάβαμε είναι copy/paste η συμφωνία με τους Ciudadanos, κρύβουν δηλαδή τα πιο σκληρά μέτρα. Αυτό δεν είναι σοβαρό.» Σημειώνεται ότι η συμφωνία των Σοσιαλιστών με τους Ciudadanos πέρασε από την Κεντρική Επιτροπή του PSOE με συντριπιτική πλειοψηφία.

Ο ίδιος ο Σάντσεθ μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας απάντησε στον Ιγκλέσιας: «Από τα 200 σημεία που προβλέπει η συμφωνία με τους Ciudadanos, πόσα δεν βρίσκουν σύμφωνους τους Podemos; 10; 20; 50; Μπορούμε να συζητήσουμε τα υπόλοιπα 150.»


Από την άλλη πλευρά, βρίσκεται ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι με τις 123 έδρες του Λαϊκού Κόμματος. Ο ίδιος επιμένει ότι το μόνο βιώσιμο σχήμα για την χώρα είναι αυτό στο οποίο το κόμμα του έχει τον πρώτο λόγο, ο ίδιος είναι πρωθυπουργός και οι υπόλοιποι -Σοσιαλιστές και Ciudadanos- στηρίζουν μια προγραμματική συμφωνία. Υπενθυμίζει μάλιστα σε κάθε ευκαιρία ότι το Λαϊκό Κόμμα ελέγχει απόλυτα τη Γερουσία, κατά συνέπεια, οποιοσδήποτε άλλος επιχειρήσει συνταγματικές αλλαγές, θα τον βρει μπροστά του.

Σύμμαχος, πάντως, στην προσπάθεια του Σάντσεθ είναι η κοινή γνώμη, όπως τουλάχιστον αποτυπώνεται σε πρόσφατη έρευνα που έγινε για την εφημερίδα El Pais. Οι πολίτες ζητούν από Λαϊκό Κόμμα και Podemos να στηρίξουν με κάποιο τρόπο τη νέα κυβέρνηση: είτε ψηφίζοντας υπέρ είτε διευκολύνοντας διά της αποχής.

Μάλιστα, οι επαφές του Σάντσεθ με τον Ριβέρα έχουν βελτιώσει κατά πολύ το προφίλ και τη δημοτικότητά τους. Δεν συμβαίνει το ίδιο για τον Ιγκλέσιας, ο οποίος παραδοσιακά έχει πολύ κακή εικόνα στο εκλογικό σώμα.

Θεωρητικά οι Podemos δεν έχουν λόγο να φοβούνται τις πρόωρες εκλογές, αφού κάποιες δημοσκοπήσεις τούς δίνουν ακόμα και στη δεύτερη θέση πίσω από το Λαϊκό Κόμμα (τον Δεκέμβριο του 2015, η κάλπη τους έδωσε την τρίτη θέση). 

Τα νέα -σύμφωνα πάντοτε με την έρευνα- είναι χειρότερα για τον Ραχόι: οι πολίτες θεωρούν ότι τελείωσε η εποχή του και πρέπει να κάνει στην άκρη, βοηθώντας και το Λαϊκό Κόμμα να ανανεωθεί. 

Το ενδιαφέρον των περισσότερων στρέφεται, πάντως, στη β' ψηφοφορία που θα γίνει την ερχόμενη Παρασκεύη στη Βουλή. Πολλά μπορεί να αλλάξουν σε αυτές τις τέσσερις μέρες....

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)