to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:32 | 27.09.2017

Κοινωνία

Σαμοθράκη: Επί ποδός όλος ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση και αποκατάσταση των καταστροφών που προκάλεσε η θεομηνία

Κυβερνητικό κλιμάκιο στη Σαμοθράκη για αυτοψία, εκτίμηση ζημιών και συντονισμό των άμεσων ενεργειών για την αντιμετώπιση και αποκατάσταση των καταστροφών που προκάλεσε η θεομηνία


Στο «μάτι του Κυκλώνα» βρέθηκε από το βράδυ της Δευτέρας η Σαμοθράκη, καθώς «χτυπήθηκε» αιφνιδιαστικά από έντονα καιρικά φαινόμενα, που την άφησαν σοβαρά «λαβωμένη» σε βασικές υποδομές, ζωικό και φυτικό κεφάλαιο. Λίγες ώρες μετά την άνιση μάχη με τη μανία της φύσης, ο δήμαρχος του ακριτικού νησιού, Θανάσης Βίτσας, προσπαθεί ταυτόχρονα με την αποτίμηση του μεγέθους της καταστροφής, που «ως εκ θαύματος δεν προκάλεσε ανθρώπινες απώλειες», να συνειδητοποιήσει πώς από τη μία στιγμή στην άλλη οι ορμητικοί χείμαρροι που σχηματίστηκαν μέσα σε λίγα λεπτά, παρέσυραν στο διάβα τους κτίρια, δρόμους, γεφύρια, τη ζωή όπως την ήξεραν.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βίτσας παρουσιάζει το χρονικό της πρωτόγνωρης, για το νησί, καταστροφής. Μιλά για τη στιγμή που συνειδητοποίησε πως αυτό που ξεκίνησε ως μία συνηθισμένη μπόρα, εξελισσόταν σε απειλή για τους κατοίκους του νησιού, περιγράφει τις αγωνιώδεις προσπάθειές του να καλέσει σε βοήθεια, με τις επικοινωνίες να έχουν διακοπεί και την αδυναμία του να επικοινωνήσει με τα χωριά στο νότιο τμήμα, καθώς το νησί «κόπηκε» στα δύο.

Επί ποδός όλος ο κρατικός μηχανισμός

Επί ποδός βρίσκεται όλος ο κρατικός μηχανισμός, προκειμένου να καταγραφούν οι ζημίες από την πρωτοφανή θεομηνία που χτύπησε τη Σαμοθράκη, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για άμεση αποζημίωση των πληγέντων, ανέφερε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο, 104,9 FM», ο γενικός γραμματέας Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Δέδες, ο οποίος επισήμανε ότι θα καταγράφονται όλες οι καταστροφές στις υποδομές του νησιού, σπίτια, επιχειρήσεις, ζωικό κεφάλαιο και καλλιέργειες.

«Ήδη βρίσκονται στο νησί, εκτός από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Υποδομών και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ, έτσι ώστε ξεκινούν οι καταγραφές των ζημιών σε όλα τα επίπεδα, τόσο στο επίπεδο των κατοικιών που επλήγησαν όσο και στο επίπεδο των επιχειρήσεων, όπως επίσης του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου» σημείωσε ο κ. Δέδες.

Οι ζημιές είναι σημαντικές και εκτεταμένες, είπε ο γγ Υποδομών, ο οποίος αναφέρθηκε στις σοβαρές καταστροφές που έχει υποστεί το οδικό δίκτυο της Σαμοθράκης, υπογραμμίζοντας ότι οι δυσκολίες στην πρόσβαση δεν θα αποτρέψουν τα κλιμάκια να φτάσουν σε κάθε σημείο του νησιού και να κάνουν το έργο τους.

«Το οδικό δίκτυο έχει αποκοπεί στη σύνδεση του βόρειου με το νότιο τμήμα του νησιού, έχουμε την κατάρρευση μίας γέφυρας στον κεντρικό δρόμο και σοβαρές ζημιές και στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο» και συμπλήρωσε πως «υπάρχει πρόσβαση αλλά με μεγάλες παρακάμψεις. Οι δυνάμεις των Σωμάτων Ασφαλείας και οι μηχανικοί θα πάνε παντού γιατί πρέπει να εντοπιστούν και να καταγραφούν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δέδες.

Θέληση και απόφαση όλων των φορέων που συμμετέχουν στον συντονισμό είναι όχι απλά να αποκατασταθούν οι βλάβες και οι πληγές, είπε ο κ. Δέδες, αλλά με μια ολιστική παρέμβαση να αντιμετωπιστούν και όλες οι παθογένειες που προκάλεσαν τις πλημμύρες. «Δηλαδή διευθετήσεις ρεμάτων, αντιπλημμυρικά έργα, διαχείριση νερών της ευρύτερης περιοχής, θα είναι στις άμεσες και στις μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις και νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε γιατί έχουμε εξασφαλίσει καλό συντονισμό» ανέφερε.

«Όσον αφορά τα κονδύλια, τον πρώτο λόγο έχουν τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών. Αναμφίβολα θα υπάρξουν (κονδύλια) από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, από το υπουργείο Εσωτερικών και φυσικά την Περιφέρεια. Θα συνεισφέρουμε όλοι στη χρηματοδότηση των έργων που απαιτούνται για να αποκατασταθούν οι ζημιές και να αποζημιωθούν οι πληγέντες» υπογράμμισε ο κ. Δέδες.

Υπενθυμίζεται ότι οι αυτοψίες για την καταγραφή των ζημιών των πληγέντων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που έπληξαν τα τελευταία 24ωρα τη Σαμοθράκη, ξεκίνησαν σήμερα ώστε να προχωρήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων. Από το μεσημέρι της Τρίτης, ο δήμος Σαμοθράκης κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με απόφαση του γγ Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, ενώ κλιμάκια των μηχανικών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο νησί, έθεσαν ως προτεραιότητα την άμεση αποκατάσταση της Χώρας, η οποία έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από τις τεράστιες ποσότητες λάσπης και βράχων από τα νερά της θεομηνίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών οι σημαντικότερες ζημίες καταγράφονται στα κτίρια του δημαρχείου και του Κέντρου Υγείας. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Θανάσης Βίτσας, στο δημαρχείο κατέρρευσε ο ένας τοίχος και μέρος της στέγης με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή του εξοπλισμού και των αρχείων με τα ορμητικά νερά να σχηματίζουν καταρράκτες βρίσκοντας διέξοδο στα παράθυρα και τις πόρτες του κτιρίου.

Ενέργειες για την αντιμετώπιση των προκληθεισών καταστροφών από τις σφοδρές βροχοπτώσεις στη Σαμοθράκη

Κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννη Καπάκη, τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών κ. Γιώργο Δέδε και τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, κ. Σταμάτη Βαρδαρό, επισκέφθηκε χθες Τρίτη 26/09/2017 τη Σαμοθράκη προκειμένου να επιθεωρήσει και να συντονίσει τις ενέργειες για την αντιμετώπιση των καταστροφών που προκλήθηκαν στο νησί ύστερα από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή στις 25-09-2017 και 26-09-2017. Το κλιμάκιο συνόδευσαν στελέχη των Υπηρεσιών της Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας και της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Νωρίς το μεσημέρι της ίδιας ημέρας με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ο Δήμος Σαμοθράκης κηρύχτηκε σε «Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας», ύστερα από αίτημα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οι προκληθείσες ζημιές αφορούν κυρίως στο οδικό και αγροτικό δίκτυο και στις υποδομές, ενώ μεγάλης έκτασης είναι οι καταστροφές στα κτίρια που στεγάζονται το Δημαρχείο και το Κέντρο Υγείας.

Άμεση υπήρξε η ενίσχυση των τοπικών δυνάμεων σε ότι αφορά την υλικοτεχνική υποδομή και το ανθρώπινο δυναμικό από τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη.

Κλιμάκια της ΓΓ Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Εγνατίας Οδού ΑΕ, και της ΥΑΣΒΕ, βρίσκονται ήδη στο νησί για να συμβάλλουν στις αποκαταστάσεις στο οδικό δίκτυο και στα δίκτυα των υδραυλικών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων του νησιού καθώς και στην καταγραφή των ζημιών. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στα δίκτυα ύδρευσης του νησιού, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες των τεχνικών κλιμακίων για να αποκατασταθεί το πρόβλημα το συντομότερο δυνατόν και η υδροδότηση. Παράλληλα, έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης του οδικού και αγροτικού δικτύου από τα φερτά υλικά, ενώ προτεραιότητα έχει δοθεί στην αντιμετώπιση των ζημιών σε δυο σημεία του οδικού δικτύου, που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες ζημίες, αποκόπτοντας το βόρειο από το νότιο τμήμα του. Οι αυτοψίες για την καταγραφή των ζημιών των πληγέντων, ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι αποζημιώσεις, ξεκινούν ήδη από σήμερα, από τα συνεργεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ). Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών για την αντιμετώπιση της κατάστασης ανακοίνωσε την άμεση εφαρμογή σχεδίου ολιστικής αντιμετώπισης του χρόνιου προβλήματος παντελούς έλλειψης αντιπλημμυρικού σχεδιασμού στην περιοχή, με συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο αντιπλημμυρικών έργων και διαχείρισης υδάτων.

Το Κέντρο Υγείας του νησιού υπέστη σοβαρές ζημιές. Ήδη, έχει γίνει αποστολή φαρμάκων και υγειονομικού υλικού από το Νοσοκομείο Ξάνθης και από λοιπές δομές της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας(ΥΠΕ), ενώ σήμερα το πρωί μεταβαίνει στο νησί, τεχνικό κλιμάκιο της 4ης ΥΠΕ προκειμένου να γίνει εκτίμηση των τεχνικών ζητημάτων.

Για την αντιμετώπιση τυχόν έκτακτων αναγκών μεταφοράς από και προς το νησί, η Λιμενική Αρχή Σαμοθράκης διαθέτει το Πλωτό Σκάφος του Λιμενικού (ΠΛΣ) 614 το οποίο βρίσκεται στη διάθεση των αρχών του νησιού, καθώς και το ΠΛΣ 617 που ανήκει στη Λιμενική Αρχή Αλεξανδρούπολης, ενώ ήδη από χθες βρίσκεται στο νησί το Περιπολικό Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) 090 “Γαύδος”.

Τέλος, με απόφαση του Δημάρχου Σαμοθράκης όλα τα σχολεία εντός των ορίων του Δήμου θα παραμείνουν κλειστά και σήμερα Τετάρτη 27/09/2017.

Από την αυτοψία που διενεργήθηκε προέκυψε πρόβλημα με τα δίκτυα ύδρευσης του νησιού και καταβάλλονται από την πρώτη στιγμή προσπάθειες των τεχνικών κλιμακίων να αποκατασταθεί το πρόβλημα το συντομότερο δυνατόν και να αποκατασταθεί η υδροδότηση.

Έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης του οδικού και αγροτικού δικτύου από τα φερτά υλικά, ενώ προτεραιότητα έχει δοθεί στην αντιμετώπιση των ζημιών σε δυο σημεία του οδικού δικτύου που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες ζημίες, αποκόπτοντας το βόρειο από το νότιο τμήμα του.

Τα συνεργεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Εγνατίας Οδού ΑΕ και της ΥΑΣΒΕ, βρίσκονται ήδη στο νησί, για να συμβάλλουν στις αποκαταστάσεις στο οδικό δίκτυο και στα δίκτυα των υδραυλικών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων του νησιού και την ενίσχυση του δήμου και της Περιφέρειας που δεν διαθέτουν την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και τους ανθρώπινους πόρους για την αντιμετώπιση της κατάστασης, για την καταγραφή των ζημιών. Στο νησί βρέθηκαν κλιμάκια της ΓΓ Υποδομών, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο της καταγραφής και της αποκατάστασης.

Οι αυτοψίες για την καταγραφή των ζημιών των πληγέντων, ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι αποζημιώσεις, ξεκινούν ήδη αύριο Τετάρτη 27-09-2017, από τα συνεργεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) που βρίσκονται ήδη στο νησί από την πρώτη στιγμή, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.

Στο νησί θα παραμείνουν για τον καλύτερο επιτόπου συντονισμό και την αντιμετώπιση των προβλημάτων, οι ΓΓ Υποδομών, Γ. Δέδες, και Πολιτικής Προστασίας Γ. Καπάκης.

Η συνεργασία, η άμεση ανταπόκριση και ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο νησί ήταν άοκνη και υποδειγματική.

Τεράστια είναι η συνεισφορά στο έργο αποκατάστασης και των δυνάμεων του στρατού και της πυροσβεστικής Υπηρεσίας που επιχειρούν αδιάκοπα, από την πρώτη στιγμή, και οι δυνάμεις των οποίων θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο ήδη από αύριο.

Η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, μετά από επικοινωνία που είχε με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρ. Σπίρτζη, έθεσε στη διάθεση των δοκιμαζόμενων κατοίκων του νησιού και των προσπαθειών για την ταχύτερη αποκατάσταση των ζημιών, ανθρώπινο δυναμικό αλλά και υλικοτεχνική υποδομή από την Περιφέρεια Αττικής.

 Νατάσα Γκαρά: Άμεση η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού 

Για την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού προκειμένου να αποκατασταθούν τα προβλήματα που δημιούργησαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα στη Σαμοθράκη, μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ του Νομού Έβρου, Νατάσα Γκαρά.

   «Ενημερωθήκαμε για την πάρα πολύ μεγάλη καταστροφή που προκλήθηκε στη Σαμοθράκη, λόγω των πρωτοφανών καιρικών φαινομένων το πρωί της Τρίτης, από την πυροσβεστική υπηρεσία, διότι υπήρχε και πρόβλημα επικοινωνίας στο νησί. 'Αμεσα, ενημερώθηκαν τα συναρμόδια υπουργεία, με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να έχει την επίβλεψη και παρακολούθηση από την πρώτη στιγμή των ενεργειών που γίνονται, ενώ ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης μετέβη από χθες το μεσημέρι στη Σαμοθράκη. 'Αμεση ήταν και η κινητοποίηση, καθώς δόθηκε η εντολή να μεταβούν στο νησί τα αρμόδια κλιμάκια με τους γενικούς γραμματείς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες προκειμένου να γίνει η αποτύπωση, καταγραφή και άμεση αντιμετώπιση και αποκατάσταση των ζημιών. Παράλληλα φροντίσαμε να κινητοποιηθεί ο στρατός και κλιμάκιο ενίσχυσης της πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ, προκειμένου να δράσουν άμεσα. Επίσης, ζητήσαμε να έρθει κλιμάκιο, συγκεκριμένα για το Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης, ώστε να καθαριστεί καθώς και ο βασικός εξοπλισμός γιατί καταστράφηκαν τα πάντα από το νερό και τη λάσπη που κατέκλισε το κτίριο, αλλά και να γίνει το συντομότερο δυνατό η επιδιόρθωση του εξοπλισμού» αναφέρει η κ. Γκαρά.

   Τέλος, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει πως «το σημαντικό για τη Σαμοθράκη αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνο να αποκαταστήσουμε άμεσα τις ζημιές που προκλήθηκα, αλλά ν' ασχοληθούμε και με την επόμενη μέρα για το νησί και να το θωρακίσουμε με όσο καλύτερες και δυνατότερες υποδομές».

Δυνάμεις (ανθρώπινο δυναμικό και μηχανήματα) της πυροσβεστικής υπηρεσίας, του στρατού αλλά και της Περιφέρειας μετέβησαν στη Σαμοθράκη, προκειμένου να συνδράμουν στην αποκατάσταση των πρωτοφανών για το νησί καταστροφών που σημειώθηκαν μετά την καταρρακτώδη βροχή που σημειώθηκε από το απόγευμα της Δευτέρας έως και το πρωί της Τρίτης.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πύραρχος Λεωνίδας Καραγκούνης, προϊστάμενος του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Κέντρου Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ΑΜΘ, στο νησί επιχειρούν, με επικεφαλής τον διοικητή της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, αρχιπύραρχο Ναθαναήλ Ρήγα, πεζοπόρο τμήμα 17 ατόμων, συνολικά 34 πυροσβεστικοί υπάλληλοι μαζί με το τοπικό κλιμάκιο, οκτώ πυροσβεστικά οχήματα και άρμα της ΕΜΑΚ. «Η ΕΜΑΚ αλλά και η Αλεξανδρούπολη έχει πάει με ειδικές αντλίες, ενώ έχει σταλεί και κλιμάκιο για να στηρίξει το συντονιστικό κέντρο στο νησί» αναφέρει χαρακτηριστικά.

   Από την πλευρά του στρατού, συνδράμουν ήδη στις εργασίες αποκατάστασης, δύο JCB, δύο φορτωτές και ένα γκρέιτερ καθώς κα πολυάριθμο ανθρώπινο δυναμικό. «Στο νησί βρίσκεται και ο ταξίαρχος Κιουμουρτζής Παναγιώτης, υποδιοικητής Μεραρχίας και ο αντισυνταγματάρχης Παναγιώτης Χαβιάς, διοικητής χειριστών μηχανημάτων», συμπληρώνει ο κ. Καραγκούνης.

   Όσον αφορά τις μέχρι τώρα επιχειρήσεις της πυροσβεστικής, αυτές αφορούν εκτός από την άντληση υδάτων, κοπές δέντρων, διάσωση ατόμων εγκλωβισμένων σε αυτοκίνητο εντός ρέματος, μεταφορά ηλικιωμένων σε ασφαλές σημείο.

   «Από Λιμνίδι προς Παλιάπολη, ο δρόμος είναι κλειστός από επιχωματώσεις που έχουν γίνει στο δρόμο από ρέματα», αναφέρει ο κ. Καραγκούνης σημειώνοντας πως τα πρώτα οχήματα που απεγκλώβισαν ήταν αυτά που βρισκόταν σταθμευμένα στο γκαράζ της πυροσβεστικής. «Τα πυροσβεστικά οχήματα είχαν εγκλωβιστεί στη λάσπη μέσα στο γκαράζ και αρχικά είχαμε μόνο τρία διαθέσιμα αλλά τα απεγκλωβίσαμε μόνοι μας , ελλείψει μηχανήματος για να μας βοηθήσει και πολύ σύντομα ήταν έτοιμα να επιχειρήσουν» .


 

Στόχος του υπουργείου Υγείας η επαναλειτουργία του Κέντρου Υγείας

Πολύ σοβαρές ζημιές στο Κέντρο Υγείας (ΚΥ) Σαμοθράκης από τις πλημμύρες που έπληξαν το νησί.

Το ισόγειο του κτιρίου πλημμύρισε ενώ λόγω της ισχυρής νεροποντής, η Πυροσβεστική κατάφερε να προσεγγίσει το χώρο μετά από πολλές ώρες ώστε να μπορέσει να κάνει απάντληση υδάτων. Το αποτέλεσμα ήταν να καταστραφεί ο ακτινολογικός και μικροβιολογικός εξοπλισμός, η αποθήκη φαρμάκων και να υποστούν σοβαρές ζημιές το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και η Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας. Αυτή τη στιγμή, η λειτουργία του ΚΥ έχει μεταφερθεί στον 1ο όροφο του κτιρίου όπου στεγάζονται τα ιατρεία.

Χθες το μεσημέρι, μετέβησαν στο νησί με στρατιωτικό εναέριο μέσο, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός, και ο Διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Νίκος Παπαευσταθίου, προκειμένου να εκτιμήσουν το ύψος της καταστροφής και να συντονίσουν τη διαδικασία αποκατάστασης και επαναλειτουργίας της δομής. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Πραγματοποιήθηκε άμεσα αποστολή φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού από το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, το οποίο τέθηκε σε αυξημένη ετοιμότητα.

  2. Έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση ηλεκτροδότησης του ΚΥ.

  3. Πραγματοποιήθηκε αυτοψία στο Περιφερειακό Ιατρείο του νησιού (ΠΙ) προκειμένου να μεταφερθεί εκεί η λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) εφόσον παραστεί ανάγκη.

  4. Δρομολογήθηκε η αποστολή φορητού ακτινολογικού μηχανήματος και φορητού εργαστηριακού αναλυτή από άλλες υγειονομικές δομές της 4ης ΥΠΕ. Η μόνιμη λύση θα δοθεί με την αντικατάσταση του εξοπλισμού από πόρους του αποθεματικού ταμείου του υπουργείου Υγείας.

  5. Αποφασίστηκε να μεταβεί σήμερα το πρωί, κλιμάκιο τεχνικών από την 4η ΥΠΕ προκειμένου να γίνει εκτίμηση των τεχνικών ζητημάτων επαναλειτουργίας του Κέντρου Υγείας.

  6. Θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες ένταξης του έργου ανακατασκευής του ΚΥ στο ΕΣΠΑ.


 

 


Το χρονικό της καταστροφής

«Το απόγευμα της Δευτέρας, περί τις 6.30, εκδηλώθηκε καταρρακτώδης βροχή, η σύντομη διάρκεια της οποίας έδειχνε μία συνηθισμένη μπόρα» αναφέρει ο κ. Βίτσας. Ωστόσο η ψευδαίσθηση της συνήθους βροχόπτωσης κράτησε πολύ λίγο, καθώς επανερχόταν σε τακτά χρονικά διαστήματα με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση, ενώ ταυτόχρονα έβλεπε «τα ρυάκια μέσα στη Χώρα να μετατρέπονται σε ορμητικούς χείμαρρους, προμηνύοντας ότι ζούμε κάτι ασυνήθιστο».

«Στις 10.00, περίπου τέσσερις ώρες αργότερα, ενώ η βροχή είχε σταματήσει, υπήρχαν ήδη ζημιές. Είχε πέσει η γέφυρα στο 5ο χλμ Καμαριώτισσας-Λακκώματος, είχε αποκοπεί το νότιο τμήμα του νησιού και υπήρχε ήδη η εικόνα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Φοβόμουν μη γίνει ατύχημα και προσπάθησα να ενημερώσω τους κατοίκους, με όλους τους εφικτούς τρόπους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις με οχήματα», συνεχίζει ο κ. Βίτσας συμπληρώνοντας πως «στις 11.00 μιλάμε ήδη για μία ασυνήθιστη καταστροφή. Οι πρώτες μου επικοινωνίες ήταν με την Πολιτική Προστασία και την Περιφέρεια, μέσω των οποίων είχε ήδη προγραμματιστεί η αποστολή βοήθειας για το πρωί της Τρίτης».

«Στη 1.00 τα ξημερώματα χάνεται το σήμα της κινητής τηλεφωνίας και η επικοινωνία μέσω σταθερού τηλεφώνου παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα. Στη 1.30 η βροχή είναι και πάλι πάρα πολύ έντονη και τότε συνειδητοποιώ ότι η κατάσταση αρχίζει να γίνεται επικίνδυνη. Μία ώρα μετά, στις 2.30 το πυροσβεστικό κλιμάκιο του νησιού με ενημερώνει ότι μιλάμε για πλήρη καταστροφή».

Στις 3.00 κατευθύνεται προς το δημαρχείο προκειμένου να έχει δυνατότητα επικοινωνίας. Στη σύντομη διαδρομή το αυτοκίνητό του κινδυνεύει να παρασυρθεί από την ορμή των νερού που έχει καλύψει το δρόμο και εκτιμώντας τον κίνδυνο, αποφασίζει να το σταθμεύσει κάπου με ασφάλεια και να επιστρέψει με τα πόδια.

«Στις 4.00, μαζί με τον ένα αντιδήμαρχο περπατάμε στα δρομάκια της Χώρας, με μεγάλη δυσκολία καθώς μας παρέσυραν τα νερά και φτάνοντας στο δημαρχείο βλέπουμε ότι έχει υποχωρήσει ο ένας τοίχος, μέρος της στέγης, ενώ από τις πόρτες και τα παράθυρα του κτιρίου βγαίνουν καταρράκτες. Μετά το πρώτο ξάφνιασμα αρχίζω να ψάχνω κάποιο σταθερό τηλέφωνο για να επικοινωνήσω εκ νέου με την Πολιτική Προστασία».

«Στις 5.00 βρίσκω ένα καφενείο ανοιχτό, μπαίνω μέσα και δηλώνω παρών για να έχω ένα σταθερό να επικοινωνούν μαζί μου»

«Στις 6.00 μεταβαίνω στο κλιμάκιο της πυροσβεστικής για τον ίδιο λόγο, όμως δυστυχώς δεν μπορώ να δουλέψω εκεί. Κατορθώνω όμως να ενημερώσω "κομβικούς" ανθρώπους, όπως ο περιφερειάρχης, ο αντιπεριφερειάρχης, οι βουλευτές του Νομού, οι οποίοι στη συνέχεια κινητοποίησαν την κυβέρνηση».

Τρίτη, 7.00 το πρωί και με το πρώτο φως της ημέρας, «αντιμετωπίζουμε όλο το μεγαλείο μιας πρωτοφανούς καταστροφής. Η εικόνα είναι σοκαριστική. Δεν υπάρχει δημαρχείο, Κέντρο Υγείας, ούτε επιχειρήσεις στο κέντρο της Χώρας, όλα είναι μπαζωμένα. Στους δρόμους ορμητικοί χείμαρροι, φερτά υλικά και ογκόλιθοι από τις κατολισθήσεις. Χώμα και αυτοκίνητα μπερδεμένα, όλα ένα βουνό. Όλα τα αρχεία του Δήμου έχουν καταστραφεί, όπως και ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός, τα γραφεία, τα αναλώσιμα».

 

Ενεργοποίηση κρατικού μηχανισμού

Το σήμα κινητής τηλεφωνίας και γενικότερα η επικοινωνία αποκαθίσταται περίπου στις 9.30 το πρωί της Τρίτης και λίγο αργότερα «δέχομαι τα τηλεφωνήματα πολλών υπουργών με διάθεση βοήθειας. Τηλεφώνησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και μου είπε ότι θα έρθει. Τελικά δεν μπόρεσε να πετάξει το ελικόπτερο λόγω του βαρομετρικού που είχε μετατοπιστεί νοτιότερα στον Άη Στράτη, δεν μπορούσαν να περάσουν και ματαιώθηκε. Τηλεφώνησαν οι υπουργοί Υποδομών-Μεταφορών, Υγείας, Εσωτερικών, οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων, ο διοικητής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης. Επίσης ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός μου είπε ότι θα έρθει σύντομα», σημειώνει ο δήμαρχος Σαμοθράκης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την άμεση κινητοποίηση.

Τα τηλεφωνήματα ακολουθεί η μετάβαση στις 12.00 στο νησί του Γεν. Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, του γ.γ. Υποδομών Γιώργου Δέδε, του γ.γ. του υπουργείου Υγείας Σταμάτη Βαρδαρού, του διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, Νίκου Παπαευσταθίου, του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστου Μέτιου, του αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Πέτροβιτς, του βουλευτή της Ν.Δ. Αναστάσιου Δημοσχάκη. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο πνευματικό κέντρο «έγινε μία πρώτη συνολική καταγραφή των ζημιών. Αποφασίστηκε η αποστολή ειδικών μηχανικών για εκτιμήσεις, η κινητοποίηση προσωπικού βοηθητικά στο Κέντρο Υγείας και ηλεκτρομηχανολόγων, ενώ κηρύσσεται το νησί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. «Το πρωί δεν μπορούσα να βρω φαξ για να στείλω το αίτημα για την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τελικά το κάναμε χειρόγραφο. Τώρα πια δεν έχω ούτε χαρτί διαθέσιμο», αναφέρει ο κ. Βίτσας.

 

Ζημιές και αποκατάσταση

Σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή των ζημιών, πέραν των προαναφερθέντων, το οδικό δίκτυο έχει σοβαρά προβλήματα σε πάρα πολλά σημεία, έχει πληγεί σοβαρά το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, ενώ πολλά προβλήματα εκτιμά ο κ. Βίτσας ότι υπάρχουν και στη νότια πλευρά. «Η Παχιά 'Αμμος αποκλείεται να είναι προσβάσιμη, γιατί σίγουρα θέλει καθαρισμό. Έχει διαβάσεις ιρλανδικού τύπου και ξέρω βάση της απλής λογικής, γιατί δυστυχώς δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πρόσβαση, ότι εκεί έχουν πρόβλημα και πρέπει να περάσουν μηχανήματα.

«Στρατός και ΕΜΑΚ απομακρύνουν τη λάσπη από το Κέντρο Υγείας, προσπαθώντας να το φέρουν σε μία ανεκτή κατάσταση. Η πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν αναλάβει τις αντλήσεις νερού και την Τετάρτη θα προχωρήσουμε σε έκτακτες προσλήψεις προσωπικού γιατί η Χώρα δεν μπορεί να καθαριστεί με μηχανήματα, δεν χωράνε. Επίσης ο ΕΛΓΑ θα αρχίσει την καταγραφή των απωλειών σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, ενώ θα καταμετρηθούν και οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί προκειμένου να αποζημιωθούν». Όσον αφορά στις δηλώσεις προβλημάτων που αντιμετωπίζουν μετά την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, οι πολίτες μπορούν να τις δηλώνουν καθημερινά στο 25510-98097, από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

 

Η επόμενη της θεομηνίας

«Επιθυμώ τη γρήγορη αποκατάσταση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί. Μιλήσαμε ήδη για την αναγκαιότητα εκπόνησης master plan αντιπλημμυρικής προστασίας της Χώρας και περαιτέρω θωράκισης του νησιού. Όλοι όσοι είδαν το μέγεθος της καταστροφής είπαν ότι είναι θαύμα που δεν σκοτώθηκε άνθρωπος. Ένα βήμα κάθε φορά και πρώτα πρέπει να βρω νέα έδρα για το Δήμο», καταλήγει ο κ. Βίτσας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)