to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:02 | 09.05.2019

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Να σταλεί σαφές μήνυμα στην Τουρκία από την ΕΕ για να σταματήσει τις παράνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ

Στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της άτυπης Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Σιμπίου της Ρουμανίας, τονίζοντας ότι «η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι οφείλει να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου και όχι να συνεχίσει μονομερείς ενέργειες παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου όπως όλες οι υπόλοιπες χώρες της νοτιοανατολικής Μεσογείου»


Την ανάγκη να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία από την πλευρά της Ευρωπαικής Ένωσης προκειμένου να σταματήσει τις παράνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ υπογράμμισε κατά την παρέμβασή του στην Άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Σιμπίου της Ρουμανίας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 

Στη δήλωση που έκανε μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου, υπογράμμισε ότι στήριξε απόλυτα τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη με τον οποίο από κοινού ανέδειξαν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας. Πρόσθεσε ότι "στις επόμενες Συνόδους, του Μαΐου και του Ιουνίου, η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει τα απαραίτητα βήματα και μέτρα αν η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας συνεχιστεί. Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι θα πρέπει να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου όπως και οι άλλες μεσογειακές χώρες και όχι να κάνει μονομερείς ενέργειες. Ανέδειξα τις θέσεις της Ελλάδας όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα". Συνεχίζοντας ανέφερε ότι σήμερα στην Σύνοδο "συζητήσαμε για το μέλλον της Ευρώπης που περνά μέσα από τη ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Χρειαζόμαστε μία κοινωνική Ευρώπη, ελκυστική προς τους πολίτες της, με λιγότερη λιτότητα και περισσότερη ανάπτυξη. Ωστόσο η Ευρώπη δεν θα διαδραματίσει αυτόν τον ρόλο αν δεν αναβαθμίσει την διεθνή και γεωπολιτική της παρουσία και αν δεν διασφαλίζει το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της". Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το θέμα της Τουρκίας είναι ευρωπαϊκό ζήτημα για τον επιπλέον λόγο ότι η ΕΕ έχει εκτός από γεωπολιτικό και ενεργειακό συμφέρον να διασφαλίσει τις ενεργειακές πηγές στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είμαστε όλοι Κύπριοι 

Το πνεύμα Γιούνκερ -που δήλωσε ότι "σήμερα είμαι Κύπριος" υπήρχε και στην αίθουσα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με ελληνική διπλωματική πηγή. Η Σύνοδος ασχολήθηκε εκτεταμένα με το ζήτημα των ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πριν ξεκινήσει το γεύμα των ηγετών οι κ.κ. Αναστασιάδης και Τσίπρας είχαν συνάντηση για 20 λεπτά.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου ο κ. Τσίπρας πήρε τον λόγο μετά τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και υποστήριξε ότι καθώς η συζήτηση που γίνεται για το μέλλον της Ευρώπης αφορά την στρατηγική της ατζέντα για τα επόμενα πέντε χρόνια, εκ των πραγμάτων επικεντρώνεται στην αναβάθμιση του ρόλου της στις διεθνείς εξελίξεις. Η ΕΕ δεν μπορεί να έχει αξιόπιστο διεθνή ρόλο είπε ο κ. Τσίπρας αν δεν προστατέψει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της και δεν εξασφαλίσει την σταθερότητα στην γειτονιά της που είναι τα Δυτικά Βαλκάνια.

Υπογράμμισε την σημασία των συμπερασμάτων του Μαρτίου του 2018, όσον αφορά την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και την σχετική δήλωση που είχε κάνει τότε η κ. Μογκερίνι, και πως από τότε είχε δοθεί ξεκάθαρα το μήνυμα ότι η ΕΕ έπρεπε να αντιδράσει. Συνεπώς τώρα είναι σημαντικό για την αξιοπιστία της ΕΕ να τηρήσει τα συμπεράσματα του Μαρτίου του 2018. Είπε ακόμη ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος έχουν καλέσει εδώ και καιρό την Τουρκία σε διάλογο και συνομιλίες για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας χωρίς όμως ανταπόκριση από την Τουρκία.

Όσον αφορά τα ενδεχόμενα μέτρα κατά της Τουρκίας διπλωματικές πηγές έλεγαν, συμφωνώντας με τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι ένα είδος μέτρων μπορεί να είναι οι κυρώσεις απέναντι σε πρόσωπα που σχετίζονται με την εταιρεία και εμπλέκονται στις ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ. Το άλλο έχει να κάνει με τις ευρωτουρκικές σχέσεις δηλαδή τα προενταξιακά κονδύλια, το διάλογο για την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης το διάλογο για τη στρατηγική συνεργασία. Τέλος και σε σχέση με τις ισχυρές χώρες που συνεργάζονται επενδυτικά με την Τουρκία, έγιναν επαφές και από τον Αναστασιάδη και από τον Τσίπρα με τους ηγέτες της Γαλλίας, Γερμανίας, Ισπανίας, Ολλανδίας για τα επόμενα βήματα. Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές ήταν θετικοί. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ψυχραιμία και τα πράγματα δεν πρέπει να εξεταστούν με προσοχή. Είναι μια πολύ λεπτή περίοδος που δεν πρέπει να δοθεί η ευκαιρία εκμετάλλευσης δεν πρέπει, όπως λένε οι Κύπριοι, να παρασυρθούμε σε αυτή την κατεύθυνση που θέλουν οι Τούρκοι.

Τέλος στην Σύνοδο μίλησαν και για την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία και ο κ. Τσίπρας τόνισε τη σημασία που έχει να δοθούν θετικά μηνύματα για τη διεύρυνση της ΕΕ.

Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της άτυπης Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου:

Σήμερα είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε για το μέλλον της Ευρώπης, για την στρατηγική ατζέντα της επόμενης πενταετίας και είχα την ευκαιρία να τονίσω, για άλλη μια φορά, ότι το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί παρά να περνά μέσα από περισσότερη κοινωνική συνοχή. Μια πιο κοινωνική Ευρώπη και βεβαίως, μια Ευρώπη που θα είναι πιο ελκυστική προς τους πολίτες της, άρα με λιγότερη λιτότητα και μια Ευρώπη με περισσότερη ανάπτυξη.

Βεβαίως, είχα την ευκαιρία να επισημάνω, ότι η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να διαδραματίσει έναν ουσιαστικό ρόλο αν δεν φροντίσει, ταυτόχρονα, να αναβαθμίσει και την διεθνή της παρουσία, τον διεθνή γεωπολιτικό της ρόλο. Όμως, ο διεθνής γεωπολιτικός ρόλος της Ευρώπης δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος αν, πρώτα απ’ όλα, δεν διασφαλίζει την τήρηση του διεθνούς δικαίου στο εσωτερικό της. Την τήρηση του διεθνούς δικαίου στην περιοχή της, στα κράτη-μέλη της.

Είχαμε, λοιπόν, την ευκαιρία τόσο εγώ όσο και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να αναδείξουμε ως κεντρικό ζήτημα στη σημερινή Σύνοδο τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Στήριξα απόλυτα τις θέσεις του Προέδρου της Κύπρου, ο οποίος ζήτησε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό ως ένα ευρωπαϊκό ζήτημα και εγώ, βεβαίως, ανέδειξα το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ιδιαίτερο γεωπολιτικό, αλλά και ενεργειακό συμφέρον στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Ανέδειξα τις βασικές θέσεις της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου και βεβαίως, ζήτησα τόσο εγώ όσο και ο Κύπριος Πρόεδρος, στην επόμενη Σύνοδο, μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές, να εξετάσουμε εμπεριστατωμένα, συγκεκριμένα και μεθοδικά τα απαραίτητα βήματα, τις απαραίτητες ενέργειες και τα απαραίτητα μέτρα που θα πρέπει να λάβουμε, αν αυτή η μονομερής προκλητική συμπεριφορά και η μονομερής παραβίαση του διεθνούς δικαίου συνεχιστεί.

Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι οφείλει να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου και όχι να συνεχίσει μονομερείς ενέργειες παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου όπως όλες οι υπόλοιπες χώρες της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Θέλουμε μια Μεσόγειο ειρήνης και συνεργασίας και όχι μια Μεσόγειο παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου. Και αυτό δεν είναι ελληνική και κυπριακή θέση. Αυτό είναι ευρωπαϊκή θέση.

Αλ. Τσίπρας: Η Ε.Ε. πρέπει να έχει ενιαία θέση όταν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο

Στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που γίνεται στο Σιμπίου της Ρουμανίας.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας «αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο την Κύπρο. Το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να παραβιάζεται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει ενιαία θέση όταν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο στην περιοχή της». Σε ερώτηση δημοσιογράφου, «κυρώσεις ή διπλωματία», ο κ. Τσίπρας απάντησε "πρώτα πρώτα η διπλωματία".

«Δεν μπορεί να είναι πρόεδρος της Κομισιόν ο Μ. Βέμπερ»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έβαλε επίσης στον στόχαστρό του τον υποψήφιο του ΕΛΚ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Καθώς η Σύνοδος -που πραγματοποιείται την ημέρα της Ευρώπης-, θα συζητήσει την ατζέντα της ΕΕ για την επόμενη πενταετία και ενώ πραγματοποιείται 17 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές, ο πρωθυπουργός δήλωσε σχετικώς: «Χρειαζόμαστε έναν πρόεδρο που θα υποστηρίξει τις θεμελιώδεις ιδέες και αρχές της Ευρωπαικής Ένωσης, ήτοι έναν πρόεδρο που θα προάγει την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή. Χρειαζόμαστε έναν πρόεδρο που θα τοποθετείται ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό και στην ξενοφοβική προσέγγιση της άκρας δεξιάς στο μεταναστευτικό. Αυτός ο πρόεδρος δεν μπορεί να είναι ο Μάνφρεντ Βέμπερ».

Συνάντηση Τσίπρα-Αναστασιάδη για τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ

Εικοσάλεπτη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, είχε σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο Σιμπίου της Ρουμανίας.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η τουρκική προκλητικότητα στην ΑΟΖ της Κύπρου, θέμα για το οποίο ενημέρωσαν τους ομολόγους τους και το οποίο συζητήθηκε εκτεταμένα στη Σύνοδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Γιούνκερ: Στο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, «είμαι Κύπριος»

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ερωτηθείς για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, απάντησε: «Σε αυτό το θέμα είμαι Κύπριος».

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)