to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:27 | 17.11.2017

Πολιτισμός

Στη Ρόδο η Έκθεση «Σκοτεινή επταετία, 1967-1974: η δικτατορία των συνταγματαρχών»

Εγκαινιάστηκε σήμερα το πρωί η Έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων «Σκοτεινή επταετία, 1967-1974: η δικτατορία των συνταγματαρχών» στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο.


Η έκθεση, η οποία είχε παρουσιαστεί στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής το 2014, με αφορμή τα 40 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, αναδεικνύει πτυχές της σκοτεινής επταετίας, με έμφαση στην κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών, ενώ παράλληλα εστιάζει στην οργανωμένη αντίσταση στο εσωτερικό και τη διεθνή στήριξη του αντιδικτατορικού αγώνα στο εξωτερικό.

Τα τεκμήρια της έκθεσης: φωτογραφίες, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, έντυπα, χειρόγραφα, αφίσες και οπτικοακουστικό υλικό, προέρχονται από ελληνικά και ξένα αρχεία, δημόσια και ιδιωτικά, όπως η Βιβλιοθήκη της Βουλής, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, το Μουσείο Μπενάκη, το Αρχείο ΕΡΤ, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, αλλά και από πολλές ιδιωτικές συλλογές.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν οι βουλευτές Δωδεκανήσων κ.κ. Δημήτρης Γάκης και Εμμανουήλ Κόνσολας, εκπρόσωποι της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέλη του Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μαθητές από σχολεία της Ρόδου και πολλοί φοιτητές. Μετά την ξενάγηση στην έκθεση ακολούθησε επιστημονική ημερίδα, που διοργάνωσε το Εργαστήριο Ιστορίας & Κοινωνικών Επιστημών της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών, με αντικείμενο τη δικτατορία της επταετίας 1967-1974.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)