to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:14 | 23.05.2015

Πολιτική

Σε καλό κλίμα η συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ: «Ανάγκη για αμοιβαία επωφελή συμφωνία» (όλες οι εξελίξεις για τη διαπραγμάτευση)

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, εκφράστηκε η ανάγκη για αμοιβαία προσπάθεια μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, ώστε να επέλθει σύντομα μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία, στο πλαίσιο του ρεαλισμού και της συνευθύνης - Σε εποικοδομητικό κλίμα διεξήχθη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, την Πέμπτη


Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε χτες, Παρασκευή, με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κ. Γιουνκέρ σε πολύ καλό κλίμα και είχαν μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Γιουνκέρ για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και εκφράστηκε η ανάγκη για αμοιβαία προσπάθεια μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, ώστε να επέλθει σύντομα μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία, στο πλαίσιο του ρεαλισμού και της συνευθύνης.

 

Συνεχής ενημέρωση

Σε εποικοδομητικό κλίμα διεξήχθη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στη Ρίγα. Η συνάντηση,  η οποία διεξήχθη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, διήρκεσε περίπου δυόμισι ώρες.

Σύμφωνα με το Μαξίμου, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος. Εστίασαν τη συζήτηση στα εναπομείναντα ανοιχτά θέματα. Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε την προοπτική εξόδου από την κρίση που θα φέρει μια συμφωνία με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Ρόλο - κλειδί πλέον για να προχωρήσουν γρήγορα τα πράγματα διατηρεί το ΔΝΤ, το οποίο απουσίαζε μεν τυπικά, αλλά ήταν "ωσεί παρών" στη συνάντηση, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, Μέρκελ και Ολάντ έδωσαν έμφαση στην ανάγκη να συμφωνήσει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο, ως γνωστόν, έχει προβάλει σκληρές θέσεις στα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

Εξελίξεις το πρωί της Παρασκευής: 

 
 

______________________

Πέμπτη 21/5/2015

Συνεχής ενημέρωση

* * *

Οι εξελίξεις της ημέρας:

Ο Σόιμπλε ξαναχτυπά με νέα τρομοκρατική δήλωση: Δεν μπορώ να αποκλείσω χρεοκοπία της Ελλάδας - Αδικαιολόγητη η ελληνική αισιοδοξία

------------

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έκανε κάποιο σχόλιο για το δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας περί ενδεχόμενης παράτασης του ελληνικού προγράμματος μέχρι το φθινόπωρο, αλλά με παροχή ρευστότητας στη χώρα εντός του Ιουνίου.

Το μοναδικό σενάριο που εξετάζει αυτή τη στιγμή η Επιτροπή είναι η ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα. Σε ερώτηση σχετικά με το ποια είναι η θέση της Επιτροπής απέναντι στην πιθανότητα περαιτέρω παράτασης του ελληνικού προγράμματος μετά τον Ιούνιο, εφόσον δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία, είπε πως όλοι εργάζονται πάνω στο χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί από το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι πηγές από τις οποίες προέρχονται αυτά τα σενάρια δεν βρίσκονται στις Βρυξέλλες, και εν πάση περιπτώσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να κάνει κανένα σχόλιο.

 

Για τις εργασίες του Brussels Group που ξεκίνησαν χθες είπε ότι η διάρκειά τους θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που θα σημειωθεί.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει συνάντηση Γιούνκερ-Τσίπρα στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Ρίγα, απάντησε: «Αφού θα βρίσκονται και οι δύο στο ίδιο μέρος την ίδια στιγμή, φαντάζομαι ότι θα συναντηθούν».

Eν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, η διάσκεψη των προέδρων της Ευρωβουλής προσκάλεσε σε συζήτηση για την Ελλάδα την προσεχή Πέμπτη 28 Μαΐου, τους προέδρους της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του Εurogroup και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ερωτηθείσα σχετικά, η εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε πως δεν είχε γνώση αν έφτασε πρόσκληση στον κ. Γιούνκερ, ωστόσο ανέφερε ότι την προσεχή βδομάδα ο πρόεδρος της Κομισιόν θα βρίσκεται στην Ιαπωνία. (Πηγή: Ναυτεμπορική)

* * *

Στην ελληνική αποστολή στη Σύνοδο Κορυφής συμμετέχουν και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, οι αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νίκος Χουντής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Βαγγέλης Καλπαδάκης και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Θοδωρής Μιχόπουλος.

Πρόταση - πακέτο για το χρέος με στόχο μία ενιαία συμφωνία, αναμένεται να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός σε Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα.  

Την προσήλωση της κυβέρνησης στις κόκκινες διαπραγματευτικές γραμμές επαναβεβαίωσε ο υπουργός  Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης κατά τη διάρκεια της σχετικής ενημέρωσης στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ την Τετάρτη. Κατά τη συνεδρίαση αποφασίστηκε η σύγκληση της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο.  

_____________________

Σχετικές δηλώσεις και εξελίξεις την Τετάρτη:

_____________________

Εντατικές οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group τουλάχιστον έως το Σάββατο

Καλά πληροφορημένες ελληνικές πηγές (τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ) ανέφεραν από τις Βρυξέλλες ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών θα συνεχιστούν ανελλιπώς ως και το Σάββατο, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείουν το ενδεχόμενο οι συζητήσεις να διαρκέσουν περισσότερο. Η ελληνική πλευρά προσβλέπει στη σύγκληση έκτακτου Eurogroup πριν τις αρχές Ιουνίου, το οποίο με δήλωσή του θα καταγράψει πρόοδο και προοπτική για συνολική συμφωνία. Ελληνικές πηγές εκτιμούσαν ότι μια τέτοια δήλωση από πλευράς Eurogroup, θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να αυξήσει το όριο στην έκδοση βραχυπρόθεσμου χρέους της Ελλάδας.

Πηγές του Μαξίμου τόνιζαν το βράδυ της Τρίτης ότι η κυβέρνηση επιθυμεί ενιαία συμφωνία, γεγονός που έχει κατ’ επανάληψη τονίσει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται μια συμφωνία σε δύο ή τρεις φάσεις προκειμένου να εξασφαλίσει προσωρινά την πληρωμή κάποιας δόσης», τονίζουν χαρακτηριστικά. (αναλυτικά).

Την ίδια στιγμή,  πληροφορίες στον διεθνή Τύπο θέλουν την Μέρκελ να πραγματοποιεί σε διάγγελμα στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα, ώστε να κάμψει την αντίσταση βουλευτών της.  Το πρακτορείο επικαλείται στελέχη στο Βερολίνο και εντάσσει το φερόμενο διάγγελμα στις προσπάθειες της γερμανικής κυβέρνησης να κατευνάσει τις αντιστάσεις των συμπολιτευόμενων βουλευτών. Η καγκελάριος, αναφέρεται, θα υπογραμμίσει τον κίνδυνο γεωπολιτικής αστάθειας σε περίπτωση Grexit. Την ίδια ώρα, ο γερμανικός Τύπος στέκεται στις αναφορές Μέρκελ και Ολάντ πως απαιτείται σύντομα συμφωνία για την Ελλάδα. 

Όπως επισημαίνουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ στη Ρίγα την Πέμπτη και την Παρασκευή θα μπορούσαν να τεθούν οι βάσεις για μια συμφωνία με την Ελλάδα. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, επισημαίνει η Die Welt, η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε για πρώτη φορά μια ουσιαστική λίστα με μεταρρυθμίσεις.

Θετικό το Βερολίνο στο ενδεχόμενο συνάντησης Μέρκελ-Τσίπρα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ επιβεβαίωσε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της Τετάρτης την πρόθεση της γερμανίδας καγκελαρίου να συναντηθεί στη Ρίγα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Αν υπάρχει η θέληση και από ελληνικής πλευράς, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, τότε θα βρεθεί μια ευκαιρία να συναντηθούν». Ερωτηθείς για τις χθεσινές δηλώσεις της Άγκελα Μέρκελ σε ό,τι αφορά την ημερομηνία κατάθεσης του «ελληνικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος», ο κ. Ζάιμπερτ διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να συμφωνηθεί με τους θεσμούς με το Brussels Group ως τα τέλη Μαΐου για να κατατεθεί κατόπιν στο Eurogroup. Όπως τόνισε «δεν αποτελεί γερμανικό τελεσίγραφο» αλλά διαδικασία που προβλέπεται στη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ελλάδα στις 20 Φεβρουαρίου. O Στέφεν Ζάιμπερτ διασαφήνισε ακόμη ότι οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις αφορούν μόνο την ολοκλήρωση του δεύτερου δανειακού πακέτου και τίποτα περισσότερο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε στη συνέχεια για τη γνώμη του Βερολίνου σε ό,τι αφορά τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας για την ευρωζώνη, πιθανώς επειδή δημοσιογραφικό μέσο εικάζει ότι η καγκελάριος Μέρκελ προτίθεται να χρησιμοποιήσει αυτό το επιχείρημα για να πείσει το γερμανικό κοινοβούλιο να ψηφίσει υπέρ της αναμενόμενης συμφωνίας Ελλάδας-δανειστών. Όπως απάντησε ο κ. Ζάιμπερτ, «η Ελλάδα έχει όπως κάθε άλλο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ τη στρατηγική της σημασία. Δεν βλέπω ποια σχέση θα μπορούσε να έχει αυτό με τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (πληροφορίες: DW).

Μοσκοβισί: Εφικτή μια συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες

Εφικτή θεωρεί από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα εντός των επόμενων εβδομάδων, επισημαίνοντας όμως ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την πολιτική βούληση, δεδομένου ότι «παραμένουν μεγάλα κενά στις συζητήσεις για τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά ζητήματα».

«Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, πρέπει να επιταχύνουμε, πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία τις προσεχείς εβδομάδες. Νομίζω πως αυτό είναι εφικτό», δήλωσε από το Παρίσι ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων.

Αναφερόμενες στα σχόλια Ελλήνων αξιωματούχων, ότι θα πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία μέχρι τις 5 Ιουνίου, είπε πως είναι ενήμερος για τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά αρνήθηκε να δώσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

«Ο βαθμός πολιτικής βούλησης θα καθορίσει τι θα γίνει στη συνέχεια», τόνισε ο Μοσκοβισί, προσθέτοντας πως τις τελευταίες τρεις εβδομάδες έχει σημειωθεί περισσότερη πρόοδος απ’ ό,τι είχε σημειωθεί τον προηγούμενο μήνα. «Αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί. Παραμένουν μεγάλα κενά… αν θέλουμε να πετύχουμε μια συμφωνία τις προσεχείς εβδομάδες, συγκεκριμένα στους ασφαλιστικούς και εργασιακούς κανονισμούς», ανέφερε ο Ευρωπαίος επίτροπος (πληροφορίες: reuters).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)