to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:05 | 13.05.2013

Διεθνή

Στη Μόσχα o Νετανιάχου για τους S300 - Θετικές οι επαφές του με τον Πούτιν, λέει ο Κάμερον

Το Ισραήλ θέλει να αποτρέψει την παράδοση των ρωσικών πυραύλων στη Συρία


Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μεταβαίνει αύριο στη Ρωσία για συνομιλίες για την κατάσταση στη Συρία με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

"Ο ρώσος πρόεδρος θα έχει συνομιλίες στις 14 Μαΐου με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στη Ρωσία. Έμφαση θα δοθεί στη σημερινή κατάσταση στη Μέση Ανατολή, κυρίως στη Συρία", ανέφερε το Κρεμλίνο, χωρίς να διευκρινίσει την ώρα και τον τόπο της συνάντησης.

Διπλωματική πηγή που επικαλείται το δημόσιο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρία-Νοβόστι είχε δηλώσει το Σάββατο ότι η συνάντηση θα πραγματοποιείτο στην προεδρική κατοικία στο Σότσι, στις όχθες της Μαύρης Θάλασσας.

Ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου είχε δηλώσει το Σάββατο ότι ο Νετανιάχου αναμενόταν αυτή την εβδομάδα στη Ρωσία, ενώ διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Μόσχα και τις χώρες της Δύσης διεξήχθησαν την περασμένη εβδομάδα για τη Συρία, οι οποίες συνοδεύτηκαν από μια αντιπαράθεση μετά την ανακοίνωση για παράδοση εκσυγχρονισμένων ρωσικών πυραύλων εδάφους-αέρος S-300 στο καθεστώς της Δαμασκού.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο Νετανιάχου, ο οποίος θα μεταβεί την Τρίτη στη Ρωσία και θα επιστρέψει την ίδια ημέρα, θα επικεντρωθεί στις συνομιλίες του κυρίως στην προγραμματισμένη παράδοση στη Συρία συστοιχιών πυραύλων S-300, σύγχρονων όπλων που μπορούν να καταστρέψουν εν πτήσει αεροσκάφη και κατευθυνόμενους πυραύλους. Μέλος της ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσε την Κυριακή ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι "αποφασισμένος" να εμποδίσει την πώληση την πώληση των ρωσικών αυτών πυραύλων στη Συρία.

Η ρωσική εφημερίδα Kommersant γράφει σήμερα ότι ο ρώσος πρόεδρος είπε στον βρετανό πρωθυπουργό Κάμερον, με τον οποίο είχαν συνομιλίες την Παρασκευή στη Μόσχα, ότι οι πύραυλοι θα παραδοθούν στη Δαμασκό.

Η επικείμενη παράδοση των πυραύλων στο καθεστώς της Δαμασκού είχε αποκαλυφθεί την περασμένη εβδομάδα από ισραηλινές πληροφορίες που επικαλείτο η εφημερίδα Wall Street Journal.

Κάμερον: «Εξαιρετικά θετικές οι συνομιλίες με Πούτιν»

Σε έναν διπλωματικό πυρετό για την εξεύρεση λύσης στην συριακή σύγκρουση, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε συνομιλίες την Παρασκευή στη Μόσχα με τον πρόεδρο Πούτιν, τις οποίες χαρακτήρισε "εξαιρετικά θετικές και καλές" μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο ταξίδι του στις ΗΠΑ.

Παρότι η Ρωσία, βασική σύμμαχος της Δαμασκού, δεν δείχνει να αποσύρει την υποστήριξή της στην κυβέρνηση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, η αντίληψη της Βρετανίας από τη συνάντηση μεταξύ του Κάμερον και του Πούτιν είναι ότι η Μόσχα θέλει περισσότερο να μετάσχει στις προσπάθειες της Δύσης για την εκτόνωση της κρίσης στη Συρία. Η συνάντηση διήρκησε περισσότερη ώρα από την προγραμματισμένη και επικεντρώθηκε στη Συρία.

Την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ και η Ρωσία ανακοίνωσαν μια κοινή προσπάθεια για διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης με τη συμμετοχή μελών της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης σε μια πρώτη τόσο σημαντική διπλωματική πρωτοβουλία για να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος. Το Λονδίνο υποστήριξε την πρωτοβουλία αυτή.

Ο βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει η παραδοχή πως θα ήταν πολύ καλύτερα να προωθείτο μια πολιτική μετάβαση μέσω μιας μεγαλύτερης συμμετοχής και συμφωνίας των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και άλλων δυνάμεων", είπε.

Ο Κάμερον είπε ότι δεν είναι μυστικό ότι η Βρετανία και η Ρωσία διαφώνησαν ως προς τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης στη Συρία, η οποία διανύει πλέον την τρίτη χρονιά και έχει στοιχίζει τη ζωή τουλάχιστον 70.000 ανθρώπων, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Ωστόσο ο βρετανός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι "εξεπλάγη που στις συνομιλίες του με τον πρόεδρο Πούτιν υπήρξε η παραδοχή ότι θα είναι προς το συμφέρον όλων να εγγυηθούν μια ασφαλή Συρία με ένα δημοκρατικό και πλουραλιστικό μέλλον και να τερματιστεί η αστάθεια στην περιοχή."

Πηγή: ΑΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)