to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:42 | 16.04.2019

Αυτοδιοίκηση

Ρ. Δούρου από τη Μάνδρα: «Έργα υποδομής που είχαν σχεδιαστεί στην αρχή της θητείας μας ολοκληρώνονται σήμερα»

Επίσκεψη εργασίας της Περιφερειάρχη Ρένας Δούρου στα σημαντικά έργα που χρηματοδοτεί και υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής στον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας


Επίσκεψη εργασίας στα έργα που χρηματοδοτεί και υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής στον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας, πραγματοποίησε σήμερα το πρωί η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, υπογραμμίζοντας ότι έτσι η Περιφέρεια αποκαθιστά την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής.

«Ήρθαμε σήμερα εδώ, σε αυτό το απέραντο εργοτάξιο στη Μάνδρα, όχι για να υποσχεθούμε έργα, αλλά για να διαπιστώσουμε την πρόοδο δύο σημαντικών έργων, που τα είχε ανάγκη η ‘πίσω αυλή της Αττικής’ εδώ και δεκαετίες», υπογράμμισε η Ρένα Δούρου, αναφερόμενη στο μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο της διευθέτησης του ρέματος Αγίας Αικατερίνης και τη νέα χάραξη της Παλιάς Εθνικής Οδού Αθηνών – Θηβών καθώς ο παλιός δρόμος «είχε φτιαχτεί από την εποχή της χούντας μέσα στην κοίτη του ρέματος», όπως τόνισε χαρακτηριστικά η Περιφερειάρχης.

«Είναι έργα που δεν έγιναν μετά από τις φονικές πλημμύρες αλλά είχαν σχεδιαστεί και δρομολογηθεί στην αρχή της θητείας μας, τον Οκτώβριο του 2014 και που σήμερα ολοκληρώνονται. Έργα που πέρασαν από τα χαρτιά στην πράξη, από τη δική μας διοίκηση, χάρη στη συντονισμένη δουλειά αιρετών και υπηρεσιακών, μια δουλειά που αντιμετώπισε όλες τις χρόνιες παθογένειες, δυσλειτουργίες και γραφειοκρατίες. Και τους ευχαριστώ όλους και όλες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Εμείς κάνουμε δημόσιο, χωρίς διόδια δρόμο σε αντίθεση με την πρόταση Μητσοτάκη»

Αναφερόμενη δε ειδικά στο έργο της νέας χάραξης της Εθνικής Οδού, η Περιφερειάρχης επισήμανε ότι «ήδη έχουν παραδοθεί τα πρώτα 3 χιλιόμετρα, συνεχίζεται για τα επόμενα 17 χιλιόμετρα με πρόβλεψη να φθάσει ως το 42ο χιλιόμετρο». «Έγινε γνωστό στο πανελλήνιο επειδή ο κ. Μητσοτάκης το έταξε ως έργο προς υλοποίηση αν αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου» παρατήρησε η ίδια επισημαίνοντας ότι «σε αντίθεση με την πρόταση Μητσοτάκη, ο δρόμος που κάνουμε εμείς είναι δημόσιος, χωρίς διόδια».

Δεν μιλάμε για έργα – μακέτες, αλλά για πραγματικά έργα”

«Σήμερα μπορούμε να μιλάμε για δύο σοβαρά έργα υποδομής σε φάση ολοκλήρωσης. Δεν μιλάμε για έργα – μακέτες. Αλλά για πραγματικά έργα» ανέφερε η ίδια.

Το πρώτο έργο αφορά στο αντιπλημμυρικό της εκτροπής του ρέματος Αγίας Αικατερίνης και διευθέτησης χειμάρρου Σούρες, προϋπολογισμού 11 εκατομμυρίων ευρώ. Έχει υλοποιηθεί κατά 75%, και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο. Το δεύτερο αφορά στη δημιουργία ενός νέου, ασφαλούς δρόμου, με νέα χάραξη, εκτός ρέματος. Σε αντίθεση με την προηγούμενη. Πρόκειται για τη νέα χάραξη της Παλιάς Εθνικής Οδού Αθηνών - Θηβών στο τμήμα Μάνδρα – Οινόη. Δηλαδή την εκτροπή της Παλιάς Εθνικής Οδού και την παράκαμψη του τμήματός της που εμπλέκονταν με το ρέμα Σούρες. Έργο προϋπολογισμού 25 εκατομμυρίων ευρώ, που είναι στο 40% της υλοποίησής της και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο. Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά από την καταστροφική πλημμύρα, μέσα σε δύο μήνες, αποκαταστήσαμε 3 χλμ. από την Παλιά Εθνική οδό Αθηνών – Θηβών, στο κομμάτι που διασταυρωνόταν με το ρέμα, για να αποκατασταθεί με ασφάλεια η κυκλοφορία και η επικοινωνία της περιοχής – κάτι πολύ σημαντικό για την τοπική οικονομία.

Η Περιφερειάρχης Αττικής αναφέρθηκε και στην περαιτέρω στήριξη του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας, με 10 εκατομμύρια για τους ντόπιους επιχειρηματίες που επλήγησαν από την πλημμύρα του 2017. Ειδικότερα, με 5 εκατομμύρια ευρώ για απώλεια εισοδήματος που είχαν οι ντόπιες επιχειρήσεις και με 5 εκατομμύρια για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Την Περιφερειάρχη συνόδευαν ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας Νάσος Αναγνωστόπουλος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής Θεόδωρος Σχινάς, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος για θέματα Ισότητας Νικολέττα Δανιά, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Πάρκων και Αλσών Βασιλική Λάσκαρη, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος της Διεύθυνσης Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής της Περιφέρειας Αττικής Ταξιάρχης Φαρμάκης, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος για θέματα Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Παναγιώτα Παππά, η Περιφερειακή Σύμβουλος Κατερίνα Κρητικού καθώς και οι υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι: Χριστόφορος Δανάκος, Φωτεινή Καρυστινάκη, Κατερίνα Λογοθέτη, Ηλίας Μεσολογγίτης, Κουήν Μινασιάν, Βασίλης Μπουρνάς, Βασίλης Πανταζής, Άρης Στοφορίδης και Αγγελική Τσολομύτου.

Η αλήθεια για τη Μάνδρα:

7 χρόνια πλήρους απραξίας

4 χρόνια χωρίς ολοκλήρωση της μελέτης

Το έργο ολοκληρώνεται σήμερα από τη διοίκηση Δούρου

Τα δεδομένα ως την ημέρα που παρέλαβε η σημερινή διοίκηση έχουν ως εξής:

Τα δύο ρέματα που υπάρχουν στη Μάνδρα, «Αγίας Αικατερίνης» και «Σούρες», προκαλούσαν από παλιά πλημμυρικά φαινόμενα, για την αντιμετώπιση των οποίων, μάλιστα, είχαν εκπονηθεί διάφορες προμελέτες από το 1993.

Το 2003 εγκρίθηκε η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Μάνδρας και τα δύο αυτά ρέματα εντάχθηκαν στον οικιστικό ιστό της πόλης, με συνέπεια το ρέμα της Αγίας Αικατερίνης να μπαζωθεί και να εξαφανιστεί η κοίτη του.

Επί 7,5 χρόνια (2003 – 2010) δεν ενδιαφέρθηκε κανένας για την εξαφανισμένη αυτή κοίτη. Στις 21.12.2010 λαμβάνεται επιτέλους η απόφαση να ξεκινήσει, όχι το έργο, αλλά η διαδικασία εύρεσης μελετητή ο οποίος θα αναλάβει να εκπονήσει τη μελέτη κατασκευής του έργου.

Έπειτα από 19 μήνες, στις 12.7.2012, υπογράφηκε η σύμβαση με τον μελετητή, ο οποίος ανέλαβε την υποχρέωση να παραδώσει τη μελέτη εντός 15 μηνών, δηλαδή μέχρι την 13.10.2013. Δυστυχώς όμως, η μελέτη δεν μπορούσε να παραληφθεί την ημερομηνία αυτή, αφού δεν είχε εγκριθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, οπότε δόθηκε παράταση συνολικά 10 μηνών για την παραλαβή της. Τελικά η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εγκρίθηκε από την αποκεντρωμένη διοίκηση στις 2.7.2014.

Συμπερασματικά, μέχρι την ημέρα που ανέλαβε η νέα Περιφερειακή Διοίκηση (1.9.2014), τα γεγονότα είχαν ως εξής:

από το 1993 μέχρι το 2003 δεν έγινε καμία ενέργεια,

από το 2003 έως το 2010 το ρέμα μπαζώθηκε,

η κοίτη εξαφανίστηκε,

ακολούθησε ωστόσο πλήρης απραξία

και, τέλος, από το 2010 έως την 1.9.2014 δεν είχε ακόμη παραληφθεί, τυπικά και ουσιαστικά, η μελέτη κατασκευής του έργου.

Ας δούμε τώρα τι έκανε η νέα Διοίκηση της Περιφέρειας και ας συγκρίνουμε τους αντίστοιχους χρόνους:

Α. Άμεσα μετά την ανάληψη των καθηκόντων, στις 22.10.2014, εγκρίναμε την τοπογραφική και κτηματολογική μελέτη, την οριστική μελέτη υδραυλικών έργων, τη μελέτη οριοθέτησης, τη μελέτη ανάλυσης κόστους οφέλους, τα τεύχη δημοπράτησης και τον φάκελο ασφάλειας και υγείας για το εν λόγω έργο. Για να έχει ισχύ η μελέτη οριοθέτησης πρέπει να επικυρωθεί και από την αποκεντρωμένη διοίκηση, στην οποία απεστάλη άμεσα και τελικά επικυρώθηκε με ΦΕΚ στις 29.1.2016.

Β. Στη συνέχεια, οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας ενήργησαν ταχύτατα. Συγκεκριμένα: στις 5.2.2016 εξέδωσαν βεβαίωση περαίωσης της μελέτης και στις 12.2.2016 παρέλαβαν τη μελέτη και επέστρεψαν την εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης.

Θα πρέπει να τονιστεί, επομένως, ότι η ημερομηνία παραλαβής της μελέτης είναι η 12.2.2016. Από την ημερομηνία αυτή και μετά, απαιτούνται τουλάχιστον τέσσερα χρόνια ώστε να δημοπρατηθεί και στη συνέχεια να εκτελεστεί και να ολοκληρωθεί το έργο.

Γ. Στην πρώτη επιτρεπόμενη αναμόρφωση του προγράμματος εκτελεστέων έργων 2016 της Περιφέρειας Αττικής, έγινε η ένταξη του έργου (5.4.2016) και στη συνέχεια εγκρίθηκε η δέσμευση πίστωσης.

Δ. Στις 8.8.2016 τέθηκε σε ισχύ καινούργιος νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις έργου, ο οποίος απαιτούσε πλέον, πριν από τη δημοπράτηση, να έχουν συντελεστεί όλες οι αναγκαίες απαλλοτριώσεις και να έχουν εκδοθεί όλες οι απαιτούμενες άδειες για την εκτέλεση του έργου. Η διαδικασία προκειμένου να ολοκληρωθεί μια απαλλοτρίωση είναι εξαιρετικά χρονοβόρα, ειδικά αν δεν έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση της περιοχής.

Ε. Ήδη από τις 7.4.2014 η αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας είχε ζητήσει από το Δασαρχείο Αιγάλεω να εκδώσει πράξη χαρακτηρισμού των εκτάσεων, δηλαδή εάν είναι δασικές ή όχι. Στις 8.8.2014 το Δασαρχείο ζήτησε επιπλέον επτά αντίγραφα του τοπογραφικού διαγράμματος. Η περιοχή της Μάνδρας είχε τεθεί σε διαδικασία κτηματογράφησης, επομένως το Δασαρχείο περίμενε προφανώς την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Πράγματι, περίπου 3 χρόνια μετά, στις 20.2.2017, το Δασαρχείο απαντά ως εξής:

«Θέμα: Γνωστοποίηση ανάρτησης δασικών χαρτών-εκκρεμούσα αίτησή σας.

Μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών παύει η διαδικασία του άρθρου 14 και η αίτηση τίθεται στο αρχείο.»

Κατά συνέπεια, ξεκινά τότε μια νέα διαδικασία, με σκοπό να αποφανθεί εν τέλει το Δασαρχείο για τον δασικό ή μη χαρακτήρα των εκτάσεων του έργου.

Τα γεγονότα μιλάνε από μόνα τους.

Αρκεί μια ανάγνωση του χρονολογίου και καθένας αντιλαμβάνεται ότι από τη μία είχαμε επτά χρόνια πλήρους απραξίας και τέσσερα χρόνια χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ούτε καν η μελέτη, ενώ, αντιθέτως, σε χρόνους ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα, δίνοντας μάχη ενάντια στην πολυπλόκαμη γραφειοκρατία, το έργο ολοκληρώνεται στους επόμενους μήνες.

Σχετικά με τα έργα της Περιφέρειας Αττικής στη Μάνδρα, βίντεο εδώ:


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)