to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:04 | 11.11.2015

Πολιτική

Στη Μάλτα ο Αλ. Τσίπρας για τη Σύνοδο ΕΕ-Αφρικής για το προσφυγικό - Τι επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση (ενημέρωση)

Στη Μάλτα βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπου συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής της Βαλέτα για τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη. Ο Αλ. Τσίπρας, στην Σύνοδο των χωρών της ΕΕ την Πέμπτη, θα επισημάνει ότι η ταυτοποίηση και η μετεγκατάσταση των προσφύγων προς τις χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να γίνεται στην Τουρκία και όχι στην Ελλάδα, προκειμένου να σταματήσουν τα ναυάγια στο Αιγαίο.


Με την άτυπη Σύνοδο Κορυφής των κρατών μελών της Ε.Ε. συνεχίζονται την Πέμπτη οι εργασίες των Ευρωπαίων ηγετών, στη Βαλέτα της Μάλτας. Σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα επιχειρήσει να επιδείξει τη σημασία της επίσκεψής του στην Τουρκία, την επόμενη εβδομάδα.

 

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στην Άγκυρα προκειμένου να θέσει την ατζέντα της Ε.Ε. και να ακούσει την τουρκική πλευρά. Στόχος του Πρωθυπουργού είναι να αναδείξει τη θέση της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις Ε.Ε. – Τουρκίας για την επίλυση του προσφυγικού ζητήματος.

Ο κ. Τσίπρας, στην αυριανή Σύνοδο, θα επισημαίνει ότι η ταυτοποίηση και η μετεγκατάσταση των προσφύγων προς τις χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να γίνεται στην Τουρκία και όχι στην Ελλάδα, προκειμένου να σταματήσουν τα ναυάγια στο Αιγαίο.

Παράλληλα, αναμένεται να εξηγήσει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο τριών κρίσεων και ότι δέχεται ισχυρή πίεση για την επίλυσή τους.

Αυτή τη στιγμή (βράδυ Τετάρτης) Ευρωπαίοι και Αφρικανοί ηγέτες έχουν δείπνο εργασίας.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Τσίπρας θα έχει αύριο το πρωί συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, με τους δύο ηγέτες να συζητούν κυρίως για το προσφυγικό.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση και με τον Ελβετό πρόεδρο, Σιμονέτα Σομαρούγκα, με αντικείμενο διαβούλευσης την προώθηση της συνεργασίας σε οικονομικό και φορολογικό επίπεδο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα: Σύνοδος της Βαλέτα: Τρόπους «να μειώσουν τις μεταναστευτικές ροές» αναζητούν 50 αρχηγοί κρατών από Ευρώπη και Αφρική 

Οι βασικές επιδιώξεις της Ελλάδας

Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στη Σύνοδο με δύο βασικές επιδιώξεις: Να γίνει κατανοητό το ζήτημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων, ως ζήτημα που αφορά την Ε.Ε. στο σύνολό της, και όχι μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής όπως η χώρα μας. Επίσης, να υπάρξει μια συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση των δικτύων παράνομης διακίνησης (Ελλάδα, Ιταλία, κ.α).

Στην άτυπη σύνοδος κορυφής των Κρατών Μελών της Ε.Ε., η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να θέσει ολοκληρωμένα τις θέσεις της για το ζήτημα, ενόψει και του επικείμενου ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Τουρκία. Ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι πρόθεση της Ελλάδας είναι να αναλάβει κεντρικό ρόλο στην διαπραγμάτευση της Ε.Ε. με την Τουρκία για το προσφυγικό ζήτημα.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στην Μάλτα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης.

Στη Διάσκεψη Κορυφής της Βαλέτας που διεξάγεται σήμερα και αύριο στην πρωτεύουσα της Μάλτας, θα συμμετέχουν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και σειρά αφρικανικών χωρών. Οι κυρίως εργασίες της σημερινής πρώτης ημέρας ξεκινούν στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) με τις εναρκτήριες ομιλίες και την πρώτη σύνοδο εργασίας, ενώ ολοκληρώνονται με το δείπνο εργασίας που ξεκινά στις 21:30 (ώρα Ελλάδας).

Θα έχει προηγηθεί η επίσημη υποδοχή των κρατών-μελών και η τελετή έναρξης, που θα διεξαχθούν στο Auberge de Castille (σ.σ. Ξενώνας της Καστίλλης, τον οποίο είχε κατασκευάσει το Τάγμα των Ιπποτών του Αγ. Ιωάννη όταν έχτισε την Βαλέτα), το οποίο αποτελεί το Πρωθυπουργικό Γραφείο. Σύμφωνα με τη διοργάνωση, κατά την τελετή έναρξης θα εγκαινιαστεί από τους ηγέτες της Ευρώπης και της Αφρικής που συμμετέχουν στη Σύνοδο, ένα μαρμάρινο μνημείο που συμβολίζει τις γεωγραφικές πραγματικότητες της Μάλτας, ένας σύνδεσμος μεταξύ δύο ηπείρων. Υπό τη μορφή ενός κόμπου, το μνημείο συμβολίζει επιπλέον την ενότητα των δύο πλευρών. Το μνημείο, που τοποθετείται στην Πλατεία της Καστίλλης μπροστά από το πρωθυπουργικό γραφείο, ουσιαστικά μορφοποιεί την κεντρική ιδέα της Συνόδου της Βαλέτας για προσέγγιση και επαφή των Ευρωπαίων και Αφρικανών ηγετών.

Η Σύνοδος ολοκληρώνεται την Πέμπτη το μεσημέρι και εν συνέχεια θα διεξαχθεί άτυπη Σύνοδος των κρατών-μελών της ΕΕ. Στην ατζέντα θα βρεθούν: η συνεργασία με τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, η εφαρμογή των αποφάσεων, που έχουν ληφθεί για τη μετεγκατάσταση, η σύσταση των hotspots σε Ελλάδα και Ιταλία σε συνδυασμό με την ενίσχυση των δυνατοτήτων υποδοχής και της παροχής στη FRONTEX και την EASO της απαιτούμενης τεχνογνωσίας, καθώς και η αποτελεσματική ενίσχυση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)