to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:57 | 19.05.2023

Διεθνή

Στη λίστα των καταζητούμενων της Ρωσίας δικαστής του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Η Ρωσία πρόσθεσε σε λίστα καταζητούμενων τον βρετανό δικαστή Καρίμ Χαν που εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του Πούτιν - Ανοίγει ο δρόμος για την αποστολή μαχητικών F-16 στην Ουκρανία καθώς οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να στηρίξουν εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων.


Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε σήμερα ένταλμα σύλληψης κατά του γενικού εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν, δύο μήνες μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου, μετέδωσε σήμερα το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS επικαλούμενο την βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών.

«Ημερομηνία γέννησης: 30 Μαρτίου 1970. Τόπος γέννησης: Εδιμβούργο, Σκωτία (...) Καταζητείται βάσει ενός άρθρου του ποινικού κώδικα», αναφέρει η ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου, χωρίς να διευκρινίζεται η φύση του αδικήματος.

Ο Πούτιν κατηγορείται από το ΔΠΔ για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου για την «εξαναγκαστική μεταφορά» χιλιάδων παιδιών απο την Ουκρανία στην Ρωσία που έγινε μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Οι κατηγορίες αυτές απορρίπτονται από τη Μόσχα.

Ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε την απόφαση του ΔΠΔ «ιστορική» και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «αιτιολογημένη», η Μόσχα την απέρριψε ως «άκυρη» επειδή η Ρωσία δεν είναι μέλος του ΔΠΔ και δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία αυτού του Δικαστηρίου, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της έκδοσης αυτού του εντάλματος σύλληψης του ΔΠΔ, στα μέσα Μαρτίου, η Μόσχα απάντησε ανακοινώνοντας την έναρξη ποινικής έρευνας εις βάρος του Χαν και τριών δικαστών του ΔΠΔ.

Σύμφωνα με αυτή τη Ρωσία ο Χαν κατηγορείται ότι εκκίνησε ποινική δίωξη εναντίον αθώου προσώπου και ότι «προετοίμασε επίθεση εναντίον ενός εκπροσώπου ξένου κράτους».

Οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα μαχητικά F-16

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε τους ηγέτες της G7 στη σύνοδο κορυφής τους στην Ιαπωνία ότι η Ουάσινγκτον θα υποστηρίξει μια κοινή προσπάθεια με τους συμμάχους για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα μαχητικά αεροσκάφη F-16, μετέδωσαν σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press και το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενα πηγές.

Η Ουκρανία επιδιώκει να αποκτήσει τα αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής καθώς προσβλέπει στο να συνεχίσει τη μεγαλύτερη προέλασή της εδώ και μήνες κατά των ρωσικών στρατευμάτων πριν από την προγραμματισμένη αντεπίθεση. Λέει ότι τα F-16 είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από τα αεροσκάφη σοβιετικής εποχής που διαθέτει σήμερα.

Ο Μπάιντεν είπε στους ηγέτες της G7 ότι οι αποφάσεις σχετικά με το πότε, πόσα και ποιος θα παράσχει τα αεροσκάφη, που κατασκευάζονται από τη Lockheed Martin, θα ληφθούν τους επόμενους μήνες, ενώ η εκπαίδευση βρίσκεται σε εξέλιξη, ανέφερε το AP, επικαλούμενο δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η εκπαίδευση θα διεξαχθεί στην Ευρώπη όπως αναφέρει το AP.

Οι δυτικές κυβερνήσεις διατηρούσαν τις επιφυλάξεις τους καθώς δεν ήθελαν να αφήσουν τις χώρες τους ανυπεράσπιστες δίνοντας τόσο πολύ εξοπλισμό. Επίσης, απέφυγαν να στείλουν εξοπλισμό που θα μπορούσε να καταφέρει πλήγματα σε βάθος στο ρωσικό έδαφος και να δώσει στη Μόσχα μια αφορμή να κλιμακώσει τον πόλεμο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ χαιρέτισε τη στήριξη που προσφέρουν οι ΗΠΑ στην πρωτοβουλία πολλών χωρών –μεταξύ των οποίων είναι και η Βρετανία– για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων. «Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Δανία, ώστε να εφοδιάσουν την Ουκρανία με τις δυνατότητες που χρειάζεται», είπε ο Σούνακ.

Παρόμοιες ανακοινώσεις εξέδωσαν επίσης ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και το υπουργείο Άμυνας της Δανίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)