to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:09 | 11.04.2013

Διεθνή

Στη Γερουσία των ΗΠΑ το νομοσχέδιο για την οπλοκατοχή

Ξεκινά στις ΗΠΑ η συζήτηση για τον έλεγχο των όπλων. Οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές κατάφεραν να περάσουν με επιτυχία το πρώτο διαδικαστικό εμπόδιο, μια κρίσιμης σημασίας ψηφοφορία προκειμένου να ξεκινήσει στη Γερουσία η συζήτηση του νομοσχεδίου για την οπλοκατοχή. Έχουν όμως μπροστά τους αρκετές ημέρες διαδικασίας μέχρι να εγκριθεί το νομοσχέδιο στο οποίο αντιτίθενται οι Ρεπουμπλικάνοι.


Στη διαδικαστική ψηφοφορία, στην οποία απαιτούνταν 60 ψήφοι σε σύνολο 100, οι Δημοκρατικοί συγκέντρωσαν 68 ψήφους έναντι 31, χάρη στη στήριξη που τους προσέφεραν 16 Ρεπουμπλικάνοι συνάδελφοί τους και δύο ανεξάρτητοι. Δύο Δημοκρατικοί συντάχτηκαν με τους Ρεπουμπλικάνους.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου αναμένεται πάντως ότι θα ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι σκοπεύουν να καταθέσουν δεκάδες τροποποιήσεις στα άρθρα του. Οι καθοριστικές ψηφοφορίες θα γίνουν πιθανότατα μετά το Σαββατοκύριακο.

Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε την έναρξη της διαδικασίας αλλά σημείωσε ότι πρόκειται μόνο για το «πρώτο βήμα». 

Βασικό σημείο της πολιτικής που έχει επεξεργαστεί είναι οι αυστηρότεροι έλεγχοι κατά την αγορά των όπλων. Σε πολλές περιπτώσεις (άγνωστο πόσες ακριβώς) δεν υπάρχει κανένας έλεγχος και ακόμα και βαριά όπλα άλλαζαν χέρια χωρίς γνωματεύσεις για την ψυχολογική υγεία του κατόχου.

Αντιθέτως, το ισχυρό λόμπι των οπλοκατόχων, η NRA, εκτιμά ότι οι προτάσεις «έχουν προχωρήσει πάρα πολύ». Την ίδια άποψη έχουν πολλοί Ρεπουμπλικάνοι και κάποιοι Δημοκρατικοί βουλευτές.

Η συνεδρίαση της Πέμπτης έγινε μέσα σε έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα καθώς πολλοί συγγενείς θυμάτων της επίθεσης στο σχολείο Σάντι Χουκ του Κονέκτικατ ήταν παρόντες στην αίθουσα και παρακολούθησαν τη διαδικασία της ψηφοφορίας. 

Λίγο νωρίτερα, είχαν παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου καλώντας τους γερουσιαστές να λάβουν μέτρα για να σταματήσει η ένοπλη βία.

«Τουλάχιστον ο θάνατός τους (σ.σ. των θυμάτων του Σάντι Χουκ) να έχει κάποιο νόημα. Είμαστε εδώ για να τους τιμήσουμε και να απαιτήσουμε να γίνει κάτι», είπε η Τζίλιαν Σότο, αδελφή μιας δασκάλας που έχασε τη ζωή της από τα πυρά ενός 20χρονου στο δημοτικό σχολείο του Νιουτάουν.

Πηγή: tvxs.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)