to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:31 | 04.10.2022

Διεθνή

Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ παραπέμπεται η προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία

Η Γενική Συνέλευση, στην οποία μετέχουν και οι 193 χώρες μέλη του ΟΗΕ, θα συνεδριάσει την Δευτέρα στις 22.00 (ώρα Ελλάδας) κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας και της Αλβανίας


Μετά τις προσαρτήσεις των τεσσάρων περιφερειών της Ουκρανίας από τη Ρωσία, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών θα συγκληθεί εκτάκτως την Δευτέρα για να συζητήσει τις εξελίξεις αυτές, ανακοίνωσε η εκπρόσωπός της.

Η Γενική Συνέλευση, στην οποία μετέχουν και οι 193 χώρες μέλη του ΟΗΕ, θα συνεδριάσει την Δευτέρα στις 22.00 (ώρα Ελλάδας) κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας και της Αλβανίας, ανέφερε η Παουλίνα Κούμπιακ.

Διπλωματικές πηγές είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αναμένεται να συζητηθεί ένα ψήφισμα, που είναι προς το παρόν στο στάδιο της προετοιμασίας, σχετικό με τις προσαρτήσεις. Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ίδιο θέμα, την περασμένη Παρασκευή, η Ρωσία έθεσε βέτο ενώ η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Γκαμπόν απείχαν από την ψηφοφορία. Το προσχέδιο εκείνου του ψηφίσματος, που είχαν συντάξει η Αλβανία και οι ΗΠΑ, καλούσε όλες τις χώρες και τους οργανισμούς «να μην αναγνωρίσουν την ψευδοπροσάρτηση» των τεσσάρων περιοχών και ζητούσε να αποχωρήσουν «αμέσως, πλήρως και χωρίς όρους» οι ρωσικές δυνάμεις από την Ουκρανία.

Οι Αμερικανοί είχαν προειδοποιήσει ότι αν η Ρωσία έθετε βέτο, θα προσέφευγαν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου κάθε χώρα έχει μία ψήφο, χωρίς δικαίωμα βέτο.

Η ψηφοφορία θα δώσει μια πιο συγκεκριμένη εικόνα της απομόνωσης της Ρωσίας. Ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες δυσφορούν επειδή η Δύση επικεντρώνει όλη την προσοχή της στην Ουκρανία.

μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)